Są to słowa zakonnika ,bonifratra ojca Jana Grande,którego przepisy kulinarne i nie tylko ukazywały się w 1995 roku w lokalnej prasie niemalże całego kraju.
Troskliwie zbierałam wycinki z gazety stosując do dziś niektóre z podanych receptur. Wszystkie oparte są na wyeliminowaniu chemii ,na tyle na ile to możliwe,z naszego życia.
W 1996 roku receptury te zostały wydane w formie książeczki autorstwa Marzeny i Tadeusza Woźniaków pt."Ojca Grande przepisy na zdrowe życie".Jestem w posiadaniu tegoż wydania i prośba Krysi o podanie przepisu na "karczek w jarzynach" spowodowała,że postanowłam zainteresować Was tym opracowaniem.
Ciekawie brzmią tytuły rozdziałów tego wydania np.
-"Świeta po polsku","Inteligencja na talerzu"czy "Wyrzucić margarynę przez okno"
Obok przepisów prostych,zdrowych potraw jak ziemniaki gotowane w mleku z cebulą ,w wydaniu tym można znależć wiele innych przydatnych porad jak np.odpowiedź na zadane przez Admina pytanie w wątku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=2566
"Wieczorne ożywiania się i poranna senność- to symptom braku magnezu w organiźmie.Spożywajmy więcej roslin strączkowych,ciemnozielonych warzyw,surówek,polskich jabłek,pijmy...dużo kakao."
Interesujący jest także sposób na kaca:w noworoczny poranek np.na śniadanie należy zjeść 2 jajka na miękko,popić dużym kubkiem kakao,a po chwili - wypić szklankę soku z kiszonej kapusty.
Czy jesteście zainteresowani niektórymi przepisami.?