Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Posty: 310
Od: 28 lut 2012, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: ok/Warszawy

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Upiekłam cukiniowe ciasto i wyszło SUPER!
zaniosłam do pracy poczestować i chcą koniecznie przepis :)
a czy przepis na nalewkę aroniową z liśćmi wiśni podawałaś tu? idę poszukać.....bo sama aronia mi niesmakuje i muszę wypróbować z dodatkiem....
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Dziś podam przepis na pieczoną paprykę w zalewie z olejem..... coś pysznego, zajadamy się nią na chlebku z masełkiem. Po zmiksowaniu można zrobić z niej pyszną zupkę, lub sos do mięs ;:167

PIECZONA PAPRYKA W OLEJU

Obrazek

* 4 kg papryki czerwonej i żółtej
* 2 główki czosnku
* ulubione zioła (mogą być prowansalskie, ale mogą być i własne świeże - bazylia, oregano, majeranek , tymianek itp, to co lubimy )
* sok z 1-1,5 cytryny
* szklanka oleju lub oliwy
* czubata łyżka soli
* czubata łyżka cukru
* sok powstały przy pieczeniu i obieraniu papryki


Dużą, mięsistą paprykę przecinamy na pół, usuwamy nasiona i układamy na blasze skórką do góry.
Ustawiamy piekarnik na 200* i pieczemy 30-40 min do momentu, aż skórka zacznie ładnie podnosić się i miejscami zrobi się czarna. Ja piekę na 2 poziomach, gdy górna zaczyna czernieć, zamieniam poziomami blachy.
Po upieczeniu wykładamy do pojemnika i szczelnie przykrywamy. Gdy papryka ostygnie, tak, że można łatwo obierać, zdejmujemy skórkę. Odchodzi bardzo łatwo.
Paprykę układamy w słoikach, dodajemy pocięte w plasterki ząbki czosnku i zioła.

Łączymy sok z papryki, olej, sól, cukier i sok z cytryny, zagotowujemy i zalewamy paprykę. Należy widelcem poruszać paprykę, aby wszędzie dostała się zalewa i aby usunąć powietrze.
Zakręcamy niezbyt szczelnie i pasteryzujemy około 15 min.
Następnie dokręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.


Bogusiu i ja bardzo lubię soki z aronii, ten owoc to dosłownie witaminowa bomba . Wartą korzystać z tego dobrodziejstwa :D Ja z gruszkami nie robiłam, musi być ciekawy smak, zawsze robię z jabłkami. Ten dżemik głównie stosuję do ciast :D

Asiu namawiam, taka jarzynka to samo zdrówko, bez ulepszaczy, a wspaniale doprawia potrawy :D

Piotrku często dodaję i cebulkę, ale taką zwykłą ususzoną, wędzonej nie znam... papryczkę też dorzucam, ale do oddzielnej, mniejszej porcji, którą stosuję do marynat do mięs, bo jakoś w zupach mi nie leży...

Marzenko bardzo się cieszę, że ciasto smakuje, robiłam wiele ucieranych ciast z jogurtem, wszystkie są pyszne, ale to smakuje mi najbardziej, uważam je za najlepsze :D
Z aronii nie robiłam nalewki, robię sok z liśćmi wiśni i malin, ja również nie przepadam za typowym smakiem tego owocu, a liście nadają sokowi pysznego wiśniowego lub malinowego smaku :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

SOK Z ARONII

* 2,5 kg aronii
* 3 l wody
* sok z 3 cytryn
* 2-3 garście liści wiśni lub malin
* 2,5 - 3 kg cukru

Zalać aronię wodą, gotować ok 30 min, wyłączyć, zostawić na kilka godzin .
Przecedzić, troszkę odcisnąć (przetrzeć)
Zagotować, dodać cukier - gotować ok 15 min, pod koniec gotowania dodać sok z cytryn.
Gorące wlewać do słoiczków, stawiać do góry dnem

Polecam, aronia to skarbnica witamin ;:167
halinowska
200p
200p
Posty: 217
Od: 16 wrz 2010, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska - na południe od Krakowa

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Kochanie - serdecznie dziękuję. Aronie w zamrażalniku, więc, jak tylko skończę z tym, co muszę przerobić na bieżąco, będę robiła sok. ;:196 -Halina.
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Posty: 1137
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aguś wspaniały przepis na paprykę-muszę koniecznie wypróbować. Nie przepadam za surową papryką, ale w zalewie olejowo octowej lubię. Twój przepis wydaje się być znakomity. Muszę tylko paprykę kupić bo swojej nie mam :lol:
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Paprykę zapisuję i chętnie wypróbuję,podobnie jak nadziewaną serkiem ;:333
Muszę poszukać przepisu na ciasto z cukinii tak zachwalane-mam siatkę cukinii już obranej do zrobienia ketchupu,ale.... ;:224 :wink:
Jarzynkę chętnie ...przyjęłabym w prezencie ;:306 to mnóstwo roboty,a u mnie z czasem już tak ciężko...suszarki nie mam...
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Halinko daj znać jak smakuje :D

Andziu ja też paprykę kupuję, bo swojej mam malutko, tylko do bieżącego jedzenia. A na tę pieczoną bardzo namawiam, bo naprawdę jest pyszna... u nas teraz wędlinka i serek poszły w odstawkę, tak smakuje nam chlebek z masłem i tą papryczką....albo pomidorkami suszonymi, bo wczoraj też robiłam.... pycha 8-) :lol:

Asiu tak tylko się wydaje, że to dużo roboty. Tak naprawdę to tylko chwila, jeśli jest robot kuchenny. Starcie i rozłożenie w suszarce warzyw to dosłownie kilka minut. Następnie zmiksowanie w robocie to kolejne kilka. Wymieszanie i gotowe :D
Na zakup suszarki namawiam, u mnie w sezonie chodzi praktycznie na okrągło..... suszę mnóstwo owoców....jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, wiśnie, czereśnie nawet truskawki pocięte w plasterki - pyszne do musli :D Grzyby, warzywa, a także zioła wszelakie ..... warto w nią zainwestować, naprawdę :D
Przepis na cukiniowe ciasto jest na 4 stronie.... czekoladowa wilgotna pyszność :D
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7818
Od: 19 wrz 2011, o 12:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdynia

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Dziękuję,już zerkam,a ...rachunki za prąd jak wyglądają przy takim suszeniu na okrągło?
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Posty: 1137
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Aguś wczoraj zrobiłam tę paprykę. Co się naklęłam przy jej obieraniu to moje, ale wyszła super. Ten sok z cytryny nadaje jej taki fajny smak. Oczywiście nie wytrzymałam i już dzisiaj otworzyłam słoiczek. Fakt, że się jeszcze dobrze nie przegryzło, ale już smakuje wyśmienicie. Dużo lepiej niż taka zwykła marynowana. Ja takie dodatki bardzo lubię do twarogu lub serka topionego. Moi chłopcy nie ruszają takich wynalazków, ale nie narzekam. Będzie więcej dla mnie ;:204 Suszone pomidorki też robię i sama konsumuję :D Moim zdaniem najlepiej jako suszone smakują pomidorki koktajlowe. Pychota :) W tym roku nie robię bo pomidorki koktajlowe okazały się zwykłymi, pomimo że sama robiłam sadzonki z nasion z torebki, a suszonych mam jeszcze niewielki zapas zeszłoroczny. Akurat do przyszłego lata je zjem :D Idę poszperać co masz jeszcze ciekawego w swoich przepisach bo są warte podpatrzenia :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Asiu suszarka do warzyw bardzo mało prąd zużywa :wink: Na rachunkach nie widać jakiejś szczególnej różnicy 8-) :lol:

Aniu a czemu miałaś problemy ze ściąganiem skórki ? ona powinna schodzić bardzo łatwo, podobnie jak ze sparzonych pomidorków.... czasami za jednym pociągnięciem schodziła z całej papryczki. Może zbyt krótko się piekła i dobrze nie odeszła... Z moich obserwacji - znacznie wygodniej obierać palcami, niż nożykiem 8-)
Ale fajny pomysł mi dałaś z jedzeniem jej z serkiem topionym, na pewno jest pyszna, ja to wcinam ją z samym masełkiem na chlebie, ale z serkiem już jutro wypróbuję 8-)
Ja najlepiej lubię suszyć te pomidorki takie podłużne, one są bardzo mięsiste, z minimalną ilością pestek.
Cieszę się bardzo, że przepisy , które podaję, przypadły Ci do gustu ;:196
Ja wstawiam tylko te, które najbardziej smakują mojej rodzince i szczególnie je lubimy :D
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Posty: 310
Od: 28 lut 2012, o 20:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: ok/Warszawy

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Dziękuję za przepis na sok aroniowy, w sobotę spróbuję :)
w sumie i z soku można zrobić nalewkę jeśli wyjdzie go sporo.
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Marzenko aronia to bomba witaminowa, w każdej postaci.... naleweczki również 8-) :D
A soczkiem już się raczymy, jest pyszny i nie wytrzymamy do zimnych jesiennych dni, ale w spiżarce zostało kilka słoiczków na teraz, nie wszystkie dałam znieść do piwnicy :lol:

Oto przepis , z którego robię powidła śliwkowe bez mieszania, już kilka lat..... ależ ten czas leci, już 6 rok ;:oj Dawno temu podawała go Hania 1...... szkoda, że nie ma już jej na forum :(

POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ MIESZANIA

* 3 kg śliwek węgierek
* 0,5 kg cukru
* 3 łyżki octu

Śliwki wypestkować, włożyć do garnka w którym będziemy smażyć, zasypać cukrem, wlać ocet wszystko wymieszać i zostawić na 24 godz.
Postawić garnek -( nie mieszać )- na średnim ogniu i gotować 3 godziny ( jeśli powidła wydają nam się zbyt rzadkie, możemy przedłużyć gotowanie nawet do 4 godzin ) .Garnek ma być odkryty
NIE WOLNO MIESZAĆ jak postawimy tak go nie dotykamy - to bardzo ważne !!!

Po trzech godzinach mieszamy, jak kto woli słodsze można dodać cukier i smażyć jeszcze 10 min mieszając.Przełożyć gorące powidła do słoików i do góry dnem do ostygnięcia.

Garnek się nie przypali- gwarantuję, ale nie wolno choćby raz zamieszać.Garnek nie musi być specjalny, nadaje się każdy .
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 5092
Od: 1 lis 2012, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

:wit
Wątek zaznaczam dla pysznych przepisów
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

te powidła robię też już kilka lat :) a tylko dodam, że możecie użyć każdych jesiennych śliwek :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Post »

Ewuniu miło mi bardzo, mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Ci do gustu i skorzystasz ;:196

Beatko, pyszne są prawda ? i zero przy nich pracy ze smażeniem :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”