Nic to jutro zabiorę do pracy
Kuchenne inspiracje AGNESS
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś "Ciasto Marioli" super zapewne / jak dla mnie I klasa
/, ale nasączyłam placki nieco alkoholem /rozcieńczonym wodą znacznie/ i moje dzieci jeść nie chcą
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu ale pewnie dorosłym baaaaaardzo smakuje
CIASTO SEROWO-MAKOWE
MASA SEROWA
* 80 dag tłustego sera
* 10 dag masła
* 6 jaja
* 1,5 szkl cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MAKOWA
*25 dag maku
* 35 dag cukru
* 4 łyżki mąki
* 4 jaja
* 7 dag masła
* 2-3 krople zapachu migdałowego
POLEWA CZEKOLADOWA, WIÓRKI KOKOSOWE DO POSYPANIA
Ser 2 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać po łyżce ser, a na końcu stopione masło. Ucierać tak długo aż powstanie puszysta masa.
Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mak wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odsączyć na sicie i 2x przekręcić przez maszynkę.
Mieszać dodając kolejno : żółtka utarte z cukrem, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopione masło, a na końcu aromat i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Wysoką prostokątną formę ( 25 x 40) posmarować masłem, wyłożyć pergaminem i wykładać do nie na przemian po 3 łyżki masy serowej i makowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190* i piec około 50 min.
Gotowe wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.
CIASTO SEROWO-MAKOWE
MASA SEROWA
* 80 dag tłustego sera
* 10 dag masła
* 6 jaja
* 1,5 szkl cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
MASA MAKOWA
*25 dag maku
* 35 dag cukru
* 4 łyżki mąki
* 4 jaja
* 7 dag masła
* 2-3 krople zapachu migdałowego
POLEWA CZEKOLADOWA, WIÓRKI KOKOSOWE DO POSYPANIA
Ser 2 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać po łyżce ser, a na końcu stopione masło. Ucierać tak długo aż powstanie puszysta masa.
Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mak wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odsączyć na sicie i 2x przekręcić przez maszynkę.
Mieszać dodając kolejno : żółtka utarte z cukrem, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopione masło, a na końcu aromat i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Wysoką prostokątną formę ( 25 x 40) posmarować masłem, wyłożyć pergaminem i wykładać do nie na przemian po 3 łyżki masy serowej i makowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190* i piec około 50 min.
Gotowe wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.
- chan-dzia

- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aguś ciacha wyszły super
,dzięki za przepisy(nie zdążyłam obfocić ,muszę zrobić powtórkę) 
,dzięki za przepisy(nie zdążyłam obfocić ,muszę zrobić powtórkę) - pamelka

No, no
a ja potrzebuję prostego przepisu na makowe ciasto, najlepiej żeby mak gotowy dodać jeszcze
Jestem kobieta pracująca, gdzo mi tam przez maszynkę
Zanotuję, spróbuję makowo-serowe.
Aguś ciasto Marioli dzisiaj przepyszne
smak wynagrodził pracochłonność i z pewnością jeszcze zrobię.
Kolezżanki z pracy zajadały dzisiaj serniczek pod pierzynką, przepis sprzedany
Jutro czeka je kolejna degustacja
tłumaczę im, że to wprawka przed świętami, oczywiście dla nich 
Zanotuję, spróbuję makowo-serowe.
Aguś ciasto Marioli dzisiaj przepyszne
Kolezżanki z pracy zajadały dzisiaj serniczek pod pierzynką, przepis sprzedany
- AGNESS

Aniu bardzo się cieszę, ze ciacha przypadły ci do gustu
Joluś takie ,,wprawki,, to super sprawa ....rodzinka i znajomi bardzo zadowoleni
Do tego ciasta serwo-makowego mak zawsze kręciłam, ale zaraz napiszę przepis na przepyszne i bardzo łatwe ciacho z makiem , do którego jak najbardziej nadaje sie ten gotowy w puszce
Igorku, mam nadzieję, że sernik zasmakuje, koniecznie napisz jak wrażenia
CIASTO MAKOWE NA BISZKOPCIE
BISZKOPT
* 4 jaja
* 3/4 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić na sztywno pianę z białek dosypując cukier, kiedy będzie już sztywna dodać żółtka, dokładnie wymieszać , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać delikatnie na gładka masę wyleć do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tortownicy .
Upiec .
KREM BUDYNIOWY
* 2 szkl mleka
* 1 budyń waniliowy + cukier jeśli budyń bez cukru
* łyżka mąki pszennej
* cukier wanilinowy ( czubatą łyżeczkę)
* 1 masło
Zagotować część mleka. Budyń wymieszać z mąką i cukrem wanilinowym, rozmieszać z zimnym mlekiem wleć do gotującego się. Budyń po ugotowaniu całkowicie wystudzić.
Ubić masło, dodawać po łyżce budyniu. ( Zamiast budyniu można użyć krem do karpatki)
* Masa makowa w puszce
* Masło
Mak wyłożyć do garnka, dodać masło, chwilę pogotować.
Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć ponczem zrobionym z wody z cukrem i sokiem z cytryny ( można dodać alkoholu)
Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy. Następnie kolejny ( również nasączony) biszkopt i wyłożyć masę makową .
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
Joluś takie ,,wprawki,, to super sprawa ....rodzinka i znajomi bardzo zadowoleni
Do tego ciasta serwo-makowego mak zawsze kręciłam, ale zaraz napiszę przepis na przepyszne i bardzo łatwe ciacho z makiem , do którego jak najbardziej nadaje sie ten gotowy w puszce
Igorku, mam nadzieję, że sernik zasmakuje, koniecznie napisz jak wrażenia
CIASTO MAKOWE NA BISZKOPCIE
BISZKOPT
* 4 jaja
* 3/4 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić na sztywno pianę z białek dosypując cukier, kiedy będzie już sztywna dodać żółtka, dokładnie wymieszać , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać delikatnie na gładka masę wyleć do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tortownicy .
Upiec .
KREM BUDYNIOWY
* 2 szkl mleka
* 1 budyń waniliowy + cukier jeśli budyń bez cukru
* łyżka mąki pszennej
* cukier wanilinowy ( czubatą łyżeczkę)
* 1 masło
Zagotować część mleka. Budyń wymieszać z mąką i cukrem wanilinowym, rozmieszać z zimnym mlekiem wleć do gotującego się. Budyń po ugotowaniu całkowicie wystudzić.
Ubić masło, dodawać po łyżce budyniu. ( Zamiast budyniu można użyć krem do karpatki)
* Masa makowa w puszce
* Masło
Mak wyłożyć do garnka, dodać masło, chwilę pogotować.
Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć ponczem zrobionym z wody z cukrem i sokiem z cytryny ( można dodać alkoholu)
Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy. Następnie kolejny ( również nasączony) biszkopt i wyłożyć masę makową .
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
- pamelka

Kupiony, prosty w wykonaniu
dziękuję
Jednak upiekę coś dziecku na klasową wigilię
Czy zawsze musi byc makowiec
Jednak upiekę coś dziecku na klasową wigilię
Czy zawsze musi byc makowiec
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- AGNESS

Joluś pewnie, że nie musi
jest tyle innych możliwości ....a wszystkie pyszne

Witaj Wandziu
fajnie, ze do mnie zajrzałaś, mam nadzieję, że kiedyś skorzystasz z jakiegoś przepisu 
Witaj Wandziu
Agnieszko czy ta masa makowa nie musi być jednak zapieczona?Zawsze robię z maku w puszcze makowce zwijane.Zastanawiam się czy to ciacho sie nie rozjeżdza podczas krojenia.Budyń i masa makowa wilgotna hmmm.Od dawna zanosiłam się z wypróbowaniem czegoś podobnego ,ale jakoś nie miałam odwagi.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
A ja zapytam, jakiego konkretnie masła czy margaryny używasz do masy budyniowej, tak żeby ta masa była zwarta i puszysta?
- AGNESS

Aldonko Masę makową należy wrzucić do garnka i przesmażyć, można dodać masło, ale nie jest to bezwzględnie konieczne.
Masa makowa jest na wierzchu ciasta, budyń pomiędzy 2 plackami biszkoptu. Tak, ze nie mają ze sobą styczności, żeby mogły się rozjeżdżać. Budyń dzięki dodaniu masła jest gęsty .Oczywiście po zrobieniu należy włożyć do lodówki, jak każde ciasto z kremem
Polecam , jest pyszne
Wandziu ja w kuchni używam tylko masła. Jakiekolwiek masło śmietankowe. Żeby masa wyszła dobrze i się nie zważyła ważne jest żeby budyń był idealnie wystudzony. I należy najpierw rozmiksować masło, a później wrzucać po łyżce zimny budyń i kolejną porcję dokładać dopiero jak pierwsza dawka połączy sie z masłem....
Masa makowa jest na wierzchu ciasta, budyń pomiędzy 2 plackami biszkoptu. Tak, ze nie mają ze sobą styczności, żeby mogły się rozjeżdżać. Budyń dzięki dodaniu masła jest gęsty .Oczywiście po zrobieniu należy włożyć do lodówki, jak każde ciasto z kremem
Wandziu ja w kuchni używam tylko masła. Jakiekolwiek masło śmietankowe. Żeby masa wyszła dobrze i się nie zważyła ważne jest żeby budyń był idealnie wystudzony. I należy najpierw rozmiksować masło, a później wrzucać po łyżce zimny budyń i kolejną porcję dokładać dopiero jak pierwsza dawka połączy sie z masłem....
-
Elżunia 1187
- 200p

- Od: 29 cze 2009, o 00:32
Agnes a na jaką dużą tortownice jest ten przepis biszkopt z masą i makiem.Mam dużą rodzinkę i wszystkie ciasta piekę na blachach żeby było bardziej podzielne.Musze to sobie przeliczyć ilościowo żeby było więcej .A przepis super gratuluję
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Agunia
dzięki wielkie.Ja sie zamierzałam do zrobienia ciasta biszkoptowego przełożonego musem jabłkowym z dodatkiem żelatyny,a na wierzchu masa makowa,ale trochę się wahałam co do tej surowej masy.Twój przepis na pewno wypróbuję.