Nic to jutro zabiorę do pracy
Kuchenne inspiracje AGNESS
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7197
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś "Ciasto Marioli" super zapewne / jak dla mnie I klasa
/, ale nasączyłam placki nieco alkoholem /rozcieńczonym wodą znacznie/ i moje dzieci jeść nie chcą
Nic to jutro zabiorę do pracy
Nic to jutro zabiorę do pracy
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Jolu ale pewnie dorosłym baaaaaardzo smakuje
CIASTO SEROWO-MAKOWE
MASA SEROWA
* 80 dag tłustego sera
* 10 dag masła
* 6 jaja
* 1,5 szkl cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MAKOWA
*25 dag maku
* 35 dag cukru
* 4 łyżki mąki
* 4 jaja
* 7 dag masła
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2-3 krople zapachu migdałowego
POLEWA CZEKOLADOWA, WIÓRKI KOKOSOWE DO POSYPANIA
Ser 2 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać po łyżce ser, a na końcu stopione masło. Ucierać tak długo aż powstanie puszysta masa.
Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mak wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odsączyć na sicie i 2x przekręcić przez maszynkę.
Mieszać dodając kolejno : żółtka utarte z cukrem, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopione masło, a na końcu aromat i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Wysoką prostokątną formę ( 25 x 40) posmarować masłem, wyłożyć pergaminem i wykładać do nie na przemian po 3 łyżki masy serowej i makowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190* i piec około 50 min.
Gotowe wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.
CIASTO SEROWO-MAKOWE
MASA SEROWA
* 80 dag tłustego sera
* 10 dag masła
* 6 jaja
* 1,5 szkl cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MAKOWA
*25 dag maku
* 35 dag cukru
* 4 łyżki mąki
* 4 jaja
* 7 dag masła
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2-3 krople zapachu migdałowego
POLEWA CZEKOLADOWA, WIÓRKI KOKOSOWE DO POSYPANIA
Ser 2 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodawać po łyżce ser, a na końcu stopione masło. Ucierać tak długo aż powstanie puszysta masa.
Ubić sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać z masą serową, mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mak wypłukać, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odsączyć na sicie i 2x przekręcić przez maszynkę.
Mieszać dodając kolejno : żółtka utarte z cukrem, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, stopione masło, a na końcu aromat i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Wysoką prostokątną formę ( 25 x 40) posmarować masłem, wyłożyć pergaminem i wykładać do nie na przemian po 3 łyżki masy serowej i makowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190* i piec około 50 min.
Gotowe wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.
- chan-dzia
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 3500
- Od: 4 maja 2010, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: WROCŁAW
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aguś ciacha wyszły super
,dzięki za przepisy(nie zdążyłam obfocić ,muszę zrobić powtórkę) 
,dzięki za przepisy(nie zdążyłam obfocić ,muszę zrobić powtórkę) - pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7197
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
No, no
a ja potrzebuję prostego przepisu na makowe ciasto, najlepiej żeby mak gotowy dodać jeszcze
Jestem kobieta pracująca, gdzo mi tam przez maszynkę
Zanotuję, spróbuję makowo-serowe.
Aguś ciasto Marioli dzisiaj przepyszne
smak wynagrodził pracochłonność i z pewnością jeszcze zrobię.
Kolezżanki z pracy zajadały dzisiaj serniczek pod pierzynką, przepis sprzedany
Jutro czeka je kolejna degustacja
tłumaczę im, że to wprawka przed świętami, oczywiście dla nich 
Zanotuję, spróbuję makowo-serowe.
Aguś ciasto Marioli dzisiaj przepyszne
Kolezżanki z pracy zajadały dzisiaj serniczek pod pierzynką, przepis sprzedany
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aniu bardzo się cieszę, ze ciacha przypadły ci do gustu
Joluś takie ,,wprawki,, to super sprawa ....rodzinka i znajomi bardzo zadowoleni
Do tego ciasta serwo-makowego mak zawsze kręciłam, ale zaraz napiszę przepis na przepyszne i bardzo łatwe ciacho z makiem , do którego jak najbardziej nadaje sie ten gotowy w puszce
Igorku, mam nadzieję, że sernik zasmakuje, koniecznie napisz jak wrażenia
CIASTO MAKOWE NA BISZKOPCIE
BISZKOPT
* 4 jaja
* 3/4 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić na sztywno pianę z białek dosypując cukier, kiedy będzie już sztywna dodać żółtka, dokładnie wymieszać , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać delikatnie na gładka masę wyleć do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tortownicy .
Upiec .
KREM BUDYNIOWY
* 2 szkl mleka
* 1 budyń waniliowy + cukier jeśli budyń bez cukru
* łyżka mąki pszennej
* cukier wanilinowy ( czubatą łyżeczkę)
* 1 masło
Zagotować część mleka. Budyń wymieszać z mąką i cukrem wanilinowym, rozmieszać z zimnym mlekiem wleć do gotującego się. Budyń po ugotowaniu całkowicie wystudzić.
Ubić masło, dodawać po łyżce budyniu. ( Zamiast budyniu można użyć krem do karpatki)
* Masa makowa w puszce
* Masło
Mak wyłożyć do garnka, dodać masło, chwilę pogotować.
Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć ponczem zrobionym z wody z cukrem i sokiem z cytryny ( można dodać alkoholu)
Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy. Następnie kolejny ( również nasączony) biszkopt i wyłożyć masę makową .
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
Joluś takie ,,wprawki,, to super sprawa ....rodzinka i znajomi bardzo zadowoleni
Do tego ciasta serwo-makowego mak zawsze kręciłam, ale zaraz napiszę przepis na przepyszne i bardzo łatwe ciacho z makiem , do którego jak najbardziej nadaje sie ten gotowy w puszce
Igorku, mam nadzieję, że sernik zasmakuje, koniecznie napisz jak wrażenia
CIASTO MAKOWE NA BISZKOPCIE
BISZKOPT
* 4 jaja
* 3/4 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić na sztywno pianę z białek dosypując cukier, kiedy będzie już sztywna dodać żółtka, dokładnie wymieszać , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać delikatnie na gładka masę wyleć do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tortownicy .
Upiec .
KREM BUDYNIOWY
* 2 szkl mleka
* 1 budyń waniliowy + cukier jeśli budyń bez cukru
* łyżka mąki pszennej
* cukier wanilinowy ( czubatą łyżeczkę)
* 1 masło
Zagotować część mleka. Budyń wymieszać z mąką i cukrem wanilinowym, rozmieszać z zimnym mlekiem wleć do gotującego się. Budyń po ugotowaniu całkowicie wystudzić.
Ubić masło, dodawać po łyżce budyniu. ( Zamiast budyniu można użyć krem do karpatki)
* Masa makowa w puszce
* Masło
Mak wyłożyć do garnka, dodać masło, chwilę pogotować.
Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć ponczem zrobionym z wody z cukrem i sokiem z cytryny ( można dodać alkoholu)
Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy. Następnie kolejny ( również nasączony) biszkopt i wyłożyć masę makową .
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 7197
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Kupiony, prosty w wykonaniu
dziękuję
Jednak upiekę coś dziecku na klasową wigilię
Czy zawsze musi byc makowiec
Jednak upiekę coś dziecku na klasową wigilię
Czy zawsze musi byc makowiec
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Posty: 16298
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa/Kobyłka
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Joluś pewnie, że nie musi
jest tyle innych możliwości ....a wszystkie pyszne

Witaj Wandziu
fajnie, ze do mnie zajrzałaś, mam nadzieję, że kiedyś skorzystasz z jakiegoś przepisu 
Witaj Wandziu
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agnieszko czy ta masa makowa nie musi być jednak zapieczona?Zawsze robię z maku w puszcze makowce zwijane.Zastanawiam się czy to ciacho sie nie rozjeżdza podczas krojenia.Budyń i masa makowa wilgotna hmmm.Od dawna zanosiłam się z wypróbowaniem czegoś podobnego ,ale jakoś nie miałam odwagi.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Posty: 16298
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa/Kobyłka
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
A ja zapytam, jakiego konkretnie masła czy margaryny używasz do masy budyniowej, tak żeby ta masa była zwarta i puszysta?
- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold

- Posty: 24802
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Aldonko Masę makową należy wrzucić do garnka i przesmażyć, można dodać masło, ale nie jest to bezwzględnie konieczne.
Masa makowa jest na wierzchu ciasta, budyń pomiędzy 2 plackami biszkoptu. Tak, ze nie mają ze sobą styczności, żeby mogły się rozjeżdżać. Budyń dzięki dodaniu masła jest gęsty .Oczywiście po zrobieniu należy włożyć do lodówki, jak każde ciasto z kremem
Polecam , jest pyszne
Wandziu ja w kuchni używam tylko masła. Jakiekolwiek masło śmietankowe. Żeby masa wyszła dobrze i się nie zważyła ważne jest żeby budyń był idealnie wystudzony. I należy najpierw rozmiksować masło, a później wrzucać po łyżce zimny budyń i kolejną porcję dokładać dopiero jak pierwsza dawka połączy sie z masłem....
Masa makowa jest na wierzchu ciasta, budyń pomiędzy 2 plackami biszkoptu. Tak, ze nie mają ze sobą styczności, żeby mogły się rozjeżdżać. Budyń dzięki dodaniu masła jest gęsty .Oczywiście po zrobieniu należy włożyć do lodówki, jak każde ciasto z kremem
Wandziu ja w kuchni używam tylko masła. Jakiekolwiek masło śmietankowe. Żeby masa wyszła dobrze i się nie zważyła ważne jest żeby budyń był idealnie wystudzony. I należy najpierw rozmiksować masło, a później wrzucać po łyżce zimny budyń i kolejną porcję dokładać dopiero jak pierwsza dawka połączy sie z masłem....
-
Elżunia 1187
- 200p

- Posty: 370
- Od: 29 cze 2009, o 00:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agnes a na jaką dużą tortownice jest ten przepis biszkopt z masą i makiem.Mam dużą rodzinkę i wszystkie ciasta piekę na blachach żeby było bardziej podzielne.Musze to sobie przeliczyć ilościowo żeby było więcej .A przepis super gratuluję
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS
Agunia
dzięki wielkie.Ja sie zamierzałam do zrobienia ciasta biszkoptowego przełożonego musem jabłkowym z dodatkiem żelatyny,a na wierzchu masa makowa,ale trochę się wahałam co do tej surowej masy.Twój przepis na pewno wypróbuję. 


