Aniu bardzo się cieszę, ze ciacha przypadły ci do gustu
Joluś takie ,,wprawki,, to super sprawa ....rodzinka i znajomi bardzo zadowoleni
Do tego ciasta serwo-makowego mak zawsze kręciłam, ale zaraz napiszę przepis na przepyszne i bardzo łatwe ciacho z makiem , do którego jak najbardziej nadaje sie ten gotowy w puszce
Igorku, mam nadzieję, że sernik zasmakuje, koniecznie napisz jak wrażenia
CIASTO MAKOWE NA BISZKOPCIE
BISZKOPT
* 4 jaja
* 3/4 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ubić na sztywno pianę z białek dosypując cukier, kiedy będzie już sztywna dodać żółtka, dokładnie wymieszać , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać delikatnie na gładka masę wyleć do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tortownicy .
Upiec .
KREM BUDYNIOWY
* 2 szkl mleka
* 1 budyń waniliowy + cukier jeśli budyń bez cukru
* łyżka mąki pszennej
* cukier wanilinowy ( czubatą łyżeczkę)
* 1 masło
Zagotować część mleka. Budyń wymieszać z mąką i cukrem wanilinowym, rozmieszać z zimnym mlekiem wleć do gotującego się. Budyń po ugotowaniu całkowicie wystudzić.
Ubić masło, dodawać po łyżce budyniu. ( Zamiast budyniu można użyć krem do karpatki)
* Masa makowa w puszce
* Masło
Mak wyłożyć do garnka, dodać masło, chwilę pogotować.
Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć ponczem zrobionym z wody z cukrem i sokiem z cytryny ( można dodać alkoholu)
Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy. Następnie kolejny ( również nasączony) biszkopt i wyłożyć masę makową .
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.