Kuchenne inspiracje AGNESS

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kuchenne inspiracje AGNESS

Post »

No, no :roll: a ja potrzebuję prostego przepisu na makowe ciasto, najlepiej żeby mak gotowy dodać jeszcze :;230 Jestem kobieta pracująca, gdzo mi tam przez maszynkę :lol:
Zanotuję, spróbuję makowo-serowe.
Aguś ciasto Marioli dzisiaj przepyszne :uszy smak wynagrodził pracochłonność i z pewnością jeszcze zrobię.
Kolezżanki z pracy zajadały dzisiaj serniczek pod pierzynką, przepis sprzedany :wink: Jutro czeka je kolejna degustacja :D tłumaczę im, że to wprawka przed świętami, oczywiście dla nich :;230
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aniu bardzo się cieszę, ze ciacha przypadły ci do gustu ;:196

Joluś takie ,,wprawki,, to super sprawa ....rodzinka i znajomi bardzo zadowoleni :wink: :lol:
Do tego ciasta serwo-makowego mak zawsze kręciłam, ale zaraz napiszę przepis na przepyszne i bardzo łatwe ciacho z makiem , do którego jak najbardziej nadaje sie ten gotowy w puszce :D

Igorku, mam nadzieję, że sernik zasmakuje, koniecznie napisz jak wrażenia :D

CIASTO MAKOWE NA BISZKOPCIE

BISZKOPT

* 4 jaja
* 3/4 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić na sztywno pianę z białek dosypując cukier, kiedy będzie już sztywna dodać żółtka, dokładnie wymieszać , następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Wymieszać delikatnie na gładka masę wyleć do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tortownicy .
Upiec .

KREM BUDYNIOWY

* 2 szkl mleka
* 1 budyń waniliowy + cukier jeśli budyń bez cukru
* łyżka mąki pszennej
* cukier wanilinowy ( czubatą łyżeczkę)
* 1 masło

Zagotować część mleka. Budyń wymieszać z mąką i cukrem wanilinowym, rozmieszać z zimnym mlekiem wleć do gotującego się. Budyń po ugotowaniu całkowicie wystudzić.
Ubić masło, dodawać po łyżce budyniu. ( Zamiast budyniu można użyć krem do karpatki)

* Masa makowa w puszce
* Masło

Mak wyłożyć do garnka, dodać masło, chwilę pogotować.

Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć ponczem zrobionym z wody z cukrem i sokiem z cytryny ( można dodać alkoholu)
Na biszkopt wyłożyć krem budyniowy. Następnie kolejny ( również nasączony) biszkopt i wyłożyć masę makową .
Ciasto polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

Kupiony, prosty w wykonaniu ;:108 dziękuję ;:180
Jednak upiekę coś dziecku na klasową wigilię ;:224
Czy zawsze musi byc makowiec :roll:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Aguniu, weszłam do skarbca smakowitości wszelakich. Wystarczy powiedzieć: sezamie otwórz się, i oto jestem u ciebie. Super, że dzielisz się swoimi kulinariami. Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś pewnie, że nie musi :wink: :lol: jest tyle innych możliwości ....a wszystkie pyszne 8-) :lol:

Witaj Wandziu ;:196 fajnie, ze do mnie zajrzałaś, mam nadzieję, że kiedyś skorzystasz z jakiegoś przepisu :D
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

Agnieszko czy ta masa makowa nie musi być jednak zapieczona?Zawsze robię z maku w puszcze makowce zwijane.Zastanawiam się czy to ciacho sie nie rozjeżdza podczas krojenia.Budyń i masa makowa wilgotna hmmm.Od dawna zanosiłam się z wypróbowaniem czegoś podobnego ,ale jakoś nie miałam odwagi.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

A ja zapytam, jakiego konkretnie masła czy margaryny używasz do masy budyniowej, tak żeby ta masa była zwarta i puszysta?
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aldonko Masę makową należy wrzucić do garnka i przesmażyć, można dodać masło, ale nie jest to bezwzględnie konieczne.
Masa makowa jest na wierzchu ciasta, budyń pomiędzy 2 plackami biszkoptu. Tak, ze nie mają ze sobą styczności, żeby mogły się rozjeżdżać. Budyń dzięki dodaniu masła jest gęsty .Oczywiście po zrobieniu należy włożyć do lodówki, jak każde ciasto z kremem :D Polecam , jest pyszne :D

Wandziu ja w kuchni używam tylko masła. Jakiekolwiek masło śmietankowe. Żeby masa wyszła dobrze i się nie zważyła ważne jest żeby budyń był idealnie wystudzony. I należy najpierw rozmiksować masło, a później wrzucać po łyżce zimny budyń i kolejną porcję dokładać dopiero jak pierwsza dawka połączy sie z masłem....
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dzięki :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu ;:196
Elżunia 1187
200p
200p
Od: 29 cze 2009, o 00:32

Post »

Agnes a na jaką dużą tortownice jest ten przepis biszkopt z masą i makiem.Mam dużą rodzinkę i wszystkie ciasta piekę na blachach żeby było bardziej podzielne.Musze to sobie przeliczyć ilościowo żeby było więcej .A przepis super gratuluję
Miłośniczka wszystkich kwiatów
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agunia ;:196 dzięki wielkie.Ja sie zamierzałam do zrobienia ciasta biszkoptowego przełożonego musem jabłkowym z dodatkiem żelatyny,a na wierzchu masa makowa,ale trochę się wahałam co do tej surowej masy.Twój przepis na pewno wypróbuję. ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elżuniu przepis jest na dużą tortownicę, tak mniej-więcej wielkości okrągłego prodiża....nie potrafię powiedzieć wymiarów, bo już tortownicę wywaliłam, bo było już nie pierwszej młodości, a następnej jeszcze nie kupiłam 8-) :lol: Ale biszkopt do tego ciasta piekę właśnie w prodiżu. Ja podobnie jak ty przeważnie piekę ciasta na dużych blachach, które są w wyposażeniu piekarnika , wtedy robię o połowę porcji więcej, myślę , że w tym przypadku też tak będzie dobrze :D

Aldonko, no właśnie, myślę, że chyba każdy tak robi, więc tego nie pisałam.....ale może warto dopisać, wiadomo, ze masy nie wykładamy bezpośrednio z puszki na ciasto, tylko, trzeba ją chwilkę przegotować.....ja jakoś tak mam, że gotowce zawsze muszę zdezynfekować :oops: :lol: I wtedy można nie rozpuszczać masła oddzielnie, tylko po prostu wrzucić do gotującej się masy i po rozpuszczeniu wystudzić i dopiero na ciasto wyłożyć......Zapiszę to w przepisie, bo może faktycznie nie jest to oczywiste....czasami jak coś się często robi, to niektóre rzeczy wydają się takie oczywiste, że umyka że warto dokładnie napisać. Ale jak robię jakiś nowy przepis, to muszę mieć wszystko dokładnie czarno na białym :roll: :lol:
Aldonko myślę, ze taki przekładaniec z jabłkami i makiem będzie wspaniały, muszę odgapić przepis ;:196
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D No i ja też zrobiłam się spokojniejsza,że masa ma być przesmażona :wink:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aldonko powiem ci szczerze, ze jak zapytałaś czy masę trzeba przepiec nie skojarzyłam tego z przesmażeniem w garnku :roll: :lol: ....dopiero później pomyślałam , że to przecież nie jest jakaś różnica :roll: Ale już wszystko wyjaśnione i w przepisie dodałam, żeby ją przegotować przed wyłożeniem na ciasto. Pisząc przepisy trzeba pamiętać, żeby wpisywać wszystkie szczegóły, które jak sie robi mechanicznie wydają się oczywiste :roll: :lol: Ale się poprawię :wink: :lol:
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”