Kuchnia Rosiowej
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A proszę bardzo- ogórki w musztardzie
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 1l wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- 3 liście laurowe
- pieprz ziarnisty
- 6 łyżek musztardy
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na 4 części, ułożyć w słoikach. Zagotować zalewę i po zagotowaniu dodać musztardę i już nie gotować. żalać ogórki i pasteryzować 5 minut.
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- 1l wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki soli
- 3 liście laurowe
- pieprz ziarnisty
- 6 łyżek musztardy
Ogórki obrać i pokroić wzdłuż na 4 części, ułożyć w słoikach. Zagotować zalewę i po zagotowaniu dodać musztardę i już nie gotować. żalać ogórki i pasteryzować 5 minut.
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- rosiowa
Tess myślę, że też będzie super 
Witaj Seramo. Proszę oto przepis:
Sałatka szwedzka
- 5 kg ogórków-pokroić w talarki
- 1/2 l octu
- 1/2 kg cebuli-pokroić w półtalarki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 nieduże garście soli
- garść zielonego kopru
- Dodatkowo: na każdy słoik: ziele angielskie, liść laurowy,pieprz ziarnisty-po kilka ziarenek, gorczyca-po kilka ziarenek
Ogórki i cebule wymieszać z sola, cukrem, octem i zostawić na 12 godzin.Z posiekanym koprem wymieszać bezpośrednio przed włożeniem do słoików. Wymieszać z powstałą zalewą i nakładać do słoików razem z przyprawami. Pasteryzować ok. 5-10 min.
Według tego przepisu robiłam teraz pierwszy raz i niestety nie wyszło mi wszystko tak, jak bym chciała. W smaku wszystko super, tylko tej zalewy było za mało, żeby przykryła ogórki w słoikach. Mój M przeliczał te proporcje, bo miałam już tylko 1 kg ogórków. Dodałam też trochę oleju, bo wyczytałam, że wtedy sałatka jest dużo smaczniejsza. Więc pozostaje mi zmodyfikować trochę zalewę i powinno być super.
Jeden słoik już pochłonięty i nawet młodocianym smakowało

Witaj Seramo. Proszę oto przepis:
Sałatka szwedzka
- 5 kg ogórków-pokroić w talarki
- 1/2 l octu
- 1/2 kg cebuli-pokroić w półtalarki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 nieduże garście soli
- garść zielonego kopru
- Dodatkowo: na każdy słoik: ziele angielskie, liść laurowy,pieprz ziarnisty-po kilka ziarenek, gorczyca-po kilka ziarenek
Ogórki i cebule wymieszać z sola, cukrem, octem i zostawić na 12 godzin.Z posiekanym koprem wymieszać bezpośrednio przed włożeniem do słoików. Wymieszać z powstałą zalewą i nakładać do słoików razem z przyprawami. Pasteryzować ok. 5-10 min.
Według tego przepisu robiłam teraz pierwszy raz i niestety nie wyszło mi wszystko tak, jak bym chciała. W smaku wszystko super, tylko tej zalewy było za mało, żeby przykryła ogórki w słoikach. Mój M przeliczał te proporcje, bo miałam już tylko 1 kg ogórków. Dodałam też trochę oleju, bo wyczytałam, że wtedy sałatka jest dużo smaczniejsza. Więc pozostaje mi zmodyfikować trochę zalewę i powinno być super.
Jeden słoik już pochłonięty i nawet młodocianym smakowało

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- rosiowa
I kolejny przysmak moich dzieci. Zawsze jak to zrobię, to mam pewność, że talerz będzie czysty. Jest to również stała pozycja rodzinnych imprez (mój chrzestny mówi, że jak tego nie będzie, to nie przyjeżdża
)
Schabiki mlask, mlask ( nie mam pojęcia, jak napisać ich nazwę, która funkcjonuje w mojej rodzinie)
Schab bez kości kroimy na kotlety i rozbijamy. Panierujemy w mące i roztrzepanym jajku, i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju soląc po obu stronach. Następnie przekładamy do garnka - rondla. Jak już usmażymy wszystkie, to podlewamy je w tym garnku wrzącą wodą. Dosalamy i dosypujemy vegetę. I dusimy tak ok 30 -45 minut. To niestety zależy od mięsa

Jakość zdjęcia dramatyczna, ale nie miałam szansy zrobić innego....

Schabiki mlask, mlask ( nie mam pojęcia, jak napisać ich nazwę, która funkcjonuje w mojej rodzinie)
Schab bez kości kroimy na kotlety i rozbijamy. Panierujemy w mące i roztrzepanym jajku, i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju soląc po obu stronach. Następnie przekładamy do garnka - rondla. Jak już usmażymy wszystkie, to podlewamy je w tym garnku wrzącą wodą. Dosalamy i dosypujemy vegetę. I dusimy tak ok 30 -45 minut. To niestety zależy od mięsa

Jakość zdjęcia dramatyczna, ale nie miałam szansy zrobić innego....
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Gosiu, tyle ogórasów naprodukowałaś
Czas mi też wziąć się do roboty...
Ja jeszcze robię w miodzie i pikle.
Pozdrawiam Cię z kuchni

Ja jeszcze robię w miodzie i pikle.
Pozdrawiam Cię z kuchni

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
Jasne
Ja preferuję smak ostro- słodki,a nie kwaśno -słony .Stąd w moich przetworach sporo cukru, co nie powoduje,że są one słodkie w dosłownym znaczeniu.
Pikle ogórkowe Ani Ka
1 kg świeżych ogórków
Zalewa: pól litra octu, pól litra wody, pól kg cukru
Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na kilka godzin .
Do słoika wkłądać po 2 ziarenka pieprzu, ziela ang,liść laurowy, gorczyce i suchy koper.Potem ogórki. Zalać zalewą i pasteryzować 5 -10 min. w zależności od wielkości słoika.
Wersja z carry - do zalewy daję 3 łyżki carry.

Ja preferuję smak ostro- słodki,a nie kwaśno -słony .Stąd w moich przetworach sporo cukru, co nie powoduje,że są one słodkie w dosłownym znaczeniu.
Pikle ogórkowe Ani Ka
1 kg świeżych ogórków
Zalewa: pól litra octu, pól litra wody, pól kg cukru
Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, posolić i odstawić na kilka godzin .
Do słoika wkłądać po 2 ziarenka pieprzu, ziela ang,liść laurowy, gorczyce i suchy koper.Potem ogórki. Zalać zalewą i pasteryzować 5 -10 min. w zależności od wielkości słoika.
Wersja z carry - do zalewy daję 3 łyżki carry.
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- stasia109
- Od: 7 lip 2008, o 10:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, na pierwszej stronie sie zatrzymałam, bo juz mi w brzuchu burczy, a slina leci aż na podłogę. Na tekie pyszności nie jestem jeszcze przygotowana, pa, pozdrawiam ;:13
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
-
- Od: 16 lut 2009, o 18:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- rosiowa
Zabiłeś mnie teraz na amen. Spodziewaj się mojego nalotu na miotle ;:13 Mój laptop nie przeżyje kolejnego uplucia...
pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki