
Witaj Seramo. Proszę oto przepis:
Sałatka szwedzka
- 5 kg ogórków-pokroić w talarki
- 1/2 l octu
- 1/2 kg cebuli-pokroić w półtalarki
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 nieduże garście soli
- garść zielonego kopru
- Dodatkowo: na każdy słoik: ziele angielskie, liść laurowy,pieprz ziarnisty-po kilka ziarenek, gorczyca-po kilka ziarenek
Ogórki i cebule wymieszać z sola, cukrem, octem i zostawić na 12 godzin.Z posiekanym koprem wymieszać bezpośrednio przed włożeniem do słoików. Wymieszać z powstałą zalewą i nakładać do słoików razem z przyprawami. Pasteryzować ok. 5-10 min.
Według tego przepisu robiłam teraz pierwszy raz i niestety nie wyszło mi wszystko tak, jak bym chciała. W smaku wszystko super, tylko tej zalewy było za mało, żeby przykryła ogórki w słoikach. Mój M przeliczał te proporcje, bo miałam już tylko 1 kg ogórków. Dodałam też trochę oleju, bo wyczytałam, że wtedy sałatka jest dużo smaczniejsza. Więc pozostaje mi zmodyfikować trochę zalewę i powinno być super.
Jeden słoik już pochłonięty i nawet młodocianym smakowało
