Przepisy na potrawy z dyni i inne dyniowate

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1735
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Jedna z forumek zapytała mnie o przepis, więc wklejam tu dla wszystkich.
To taki bardziej świąteczny przepis (z książki "Nigella świątecznie).

Faszerowana dynia z imbirowym sosem pomidorowym

dynia o wadze 3 - 3,5 kg, wydrążona, natarta w środku czosnkiem i solą; "czapeczkę" zostawić do nakrycia
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku posiekane, do farszu
150 g suszonej żurawiny
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
szczypta szafranu (jak nie macie, to zamiennikiem jest tzw. szafran imretyński, stosowany w kuchni gruzińskiej - czyli suszone płatki aksamitek! :) )
skórka otarta z klementynki
400 g ryżu basmati
1 litr bulionu
sól, pieprz

W dużym rondlu podsmażona cebulka, dodane dwa ząbki czosnku, 150 gr suszonej żurawiny, przyprawy, skórka otarta z dużej mandarynki/klementynki, dodane 400 gr ryżu basmati i dobrze wymieszane, wtedy zalewamy bulionem i od zagotowania dusimy 15 min. na malutkim ogniu. Potem to wszystko trzeba ugnieść w wydrążonej dyni, nałożyć mocno "czapeczkę". To się wszytko dopiecze w środku i smaki się przegryzą - ja owinęłam dynię od spodu dwoma arkuszami folii aluminiowej i tak wstawiłam do formy, gdzie na dno wlałam trochę wody i piekłam w tzw. kąpieli wodnej. To było chyba 1,5 do 2 godzin w 160 stopniach. Przepis tego nie precyzuje, zależy chyba od wielkości dyni i jak miękką lubimy jeść.

Do tego zrobiłam sos pomidorowy z 700 ml przecieru/passaty i 500 ml wody, z podsmażoną cebulką, czosnkiem, imbirem, 15 g masła i łyżeczką cukru.

Tak to wygląda:
Obrazek

Obrazek
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Daria, przy tak przyrządzanej dyni genialnie sprawdza się szybkowar. Wydrążoną dynię gotuje się ok.4 minuty(hokaido), dekompresja naturalna. Potem normalnie zapiekasz z farszem już bez aluminium, no i bez takiego obciążenia kieszeni :wink:
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2912
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie
Kontakt:

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Oooooooooo Pelikano, dzięki serdeczne, super pomysł ;:215
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1735
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Pelikano11, super - dzięki za pomysł, bo to rzeczywiście bardziej ekologiczne podejście, ale tylko małe dyńki zmieszczą się do szybkowaru.
Te francuskie muszkaty są jednak za duże, żeby zmieścić się w garnku, ale wchodzą w całości do piekarnika.

P.S. do powyższego przepisu - podejrzewam, że dynię da się piec krócej, ale naprawdę nie pamiętam ile to zajęło. Trzeba sprawdzić, czy jest miękka.
x-p-11
---
Posty: 3496
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Masz rację, my po wielu próbach i błędach robimy tak tylko małe suche hokaido i kroimy je wzdłuż - połówka wychodzi na głowę, jak tu
Obrazek
Bez 'czapki' którą jest tylko efektowna podczas podawania a potem kłopotliwa. Lepiej się takie je, bo niektórzy jedzą ze skórką inni bez, na wierzch sypiemy ser.
Wiem że przed pieczeniem żona nakłuwa je wewnątrz gęsto nożem, żeby mocno przeszły nadzieniem, bo jednak dynia jest dość mdła. Bez szybkowaru piekły się przynajmniej 2 godziny
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3033
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Ja uwielbiam faszerowane dynie na różne sposoby; słodko lub ostro :D Słodko to ryż z cynamonem i jabłkiem lub orzechami. Jedne dynie faktycznie można zjeść z skórką gdy dynie są młode - uwielbiam ,,turbany" gdy nie są jeszcze twarde. Szybko też robi się je w mikroweli, ok 15-20 min .
Taka mała fotorelacja ale końcowego efektu już nie ma bo głodni czekali. Faszerowana kiełbasą i pieczarkami z ryżem.

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2912
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie
Kontakt:

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

...się zaraz śliną zadławię...
Jolek, o jakich "turbanach" piszesz??? O tych ozdobnych? One podobno są gorzkie :roll:
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1735
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Właśnie, Jola, jakie to "turbany"?

Pelikano11, napisz jeszcze jakiej pojemności masz szybkowar? Na dno dajesz trochę wody? Ile? A dynię wkładacie po połówce na raz?

Ja mam chyba jakiś lewy szybkowar, albo coś źle robię, bo mój tak szybko nie osiąga ciśnienia wewnątrz, od momentu zamknięcia pokrywy licząc. Woda w środku się ileś czasu gotuje i dopiero po jakichś 15-20 minutach lub więcej, zależy od tego ile jest jedzenia w środku, taki czerwony znacznik pokazuje, że już wytworzyło się ciśnienie.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3033
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Jak wygooglujecie dynie ,,tureckie turbany" to wiadomo będzie o jakie mi chodzi. :D
Ja je przygotowuję już od wielu lat gdy są wyrośnięte ale jeszcze skórka nie przebarwia i jest zielona. Wrzucam w zależności od wielkości na 5-10 min do gotującej się wody z solą. Jak dla mnie są smaczne, porównywalne do faszerowanego ziemniaka z jadalną delikatną skórką.
Inne dynie do faszerowania przygotowuję w mikroweli ale muszą być zafoliowane aby zbyt nie wyschły w czasie podgrzewania.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1735
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Jolek, dzięki , to coś nowego, bo to są rzeczywiście te, które uważałam do tej pory za ozdobne.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2912
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie
Kontakt:

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Oj, Jolek Jolek zmusiłaś mnie do poguglowania i się bardzo zdziwiłam ;:oj , nie wiem gdzie, ale na turban musi się jeszcze znaleźć miejsce w ogrodzie ;:215
"Owoce tej dyni mają nie tylko walory dekoracyjne, ale są też smacznym warzywem, z którego można przygotować wyjątkowy posiłek. Dynie te mają posmak orzechów laskowych. Można je używać do pieczenia, gotować na parze lub przyrządzać z nich zupy, robić gnocci. Bardzo chętnie spożywa się je faszerowane. Dynia, ze względu na swój kształt, może być oryginalną wazą, w której można podawać zupę. Przed wlaniem zupy dynia powinna być posmarowana olejem i przez 5-10 min zapieczona w piekarniku.
Czas dojrzewania: 105 dni.
Czas przechowywania: 4-5 miesięcy"

http://saxifragafabrykadyn.blogspot.com ... tvmlo.html
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3033
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: śląskie

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Ja w tym roku obędę się smakiem bo przy tej suszy ,,turbany" nie dały radę . Czy mają orzechowy posmak to nie wiem. Dość zdecydowanie doprawiam dynie. W każdym bądź razie nigdy ich nie robiłam gdy były w pełni wybarwione,dojrzałe, takie kiedyś dostałam wskazówki :roll: Nadrobiły za to dynie piżmowe, bez łupinowe i jakieś 2 małe do których się przymierzam. Będzie z nich posiłek ,,na ząb" :D
Obrazek
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Rozbierałam dynię figolistną i szkoda zrobiło mi się chrupkiego, pachnącego miąższu. Najpierw pokroiłam na ćwiartki a te podpiekłam przez 30 minut w piekarniku. Zdziwiło mnie, że nie zmiękła tak jak inne dynie po tym czasie. Miąższ łatwo dał się oddzielić od skórki i rozdzielał się na twardy makaron, podobnie jak dynia makaronowa.
Posiekałam go, przesypałam 1/2 szklanki cukru, podsmażyłam na patelni aż stała się szklista:
Obrazek
zalałam sokiem z 1 cytryny, 1 limonki i 0/5 pomarańczy, wrzuciłam 1/3 laski wanilii i jeszcze trochę przesmażyłam, naładowałam w 3 słoiki a resztą nakarmiłam rodzinę wmawiając im, że to ananas.
Obrazek
NIKT nie poznał, że je dynię :lol:
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2912
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie
Kontakt:

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

Nie znam takiej dyni, to znaczy słyszałam ale nigdy nie miałam. Przepis ciekawy a efekt końcowy wygląda apetycznie ;:333
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Przepisy na potrawy z dyni

Post »

To taka specyficzna dynia do szczepień http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 87&start=0 , ale jak najbardziej jadalna.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”