Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
-
- 50p
- Posty: 54
- Od: 20 wrz 2008, o 11:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: świętokrzyskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Jeśli chodzi o sos słodko- kwaśny to robię go co roku.Jest rewelacyjny do ryżu razem z usmażoną piersią kurczaka. Ja czasem dodaje do tej potrawy uprażone w mikrofali orzeszki arachidowe. Pychota!
pozdrawiam
Aga
Aga
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
106. Pikle z ogórków
Składniki:
-1,5 kg ogórków (duże,dojrzałe)
-2 szklanki octu
-3 szklanki wody
-5 dag cukru
-przyprawy (ziele, pieprz, liście, gorczyca)
Wykonanie:
Ogórki brać ze skórki,przepołowić,wydrążyć nasiona.Pokroić wzdłuż na paski (nie za wąskie), posolić i zostawić na kilka godzin. Następnie zlać wydzielony płyn. Zagotować około 3/4 szklanki octu z 3 szklankami wody,cukrem i przyprawami i zalać ogórki gorącym płynem na24 godziny (obciążyć, żeby nie wypływały) Po 24 godzinach zlać płyn z ogórków, dodać łyżkę octu, zagotować, przestudzić i ponownie zalać ogórki.Taką czynność powtórzyć trzy razy. Następnie ułożyć ogórki w czystych, wyprażonych słoikach.
Przygotować świeżą zalewę. Około 1 1/4 szklanki octu, 1 1/4 szklanki wody, trochę cukru, szczypta soli, przyprawy (według uznania, jak kto lubi) i zagotować. Zalać lekko przestudzonym płynem, zamknąć słoiki. Nie pasteryzować
Smacznego 


Składniki:
-1,5 kg ogórków (duże,dojrzałe)
-2 szklanki octu
-3 szklanki wody
-5 dag cukru
-przyprawy (ziele, pieprz, liście, gorczyca)
Wykonanie:
Ogórki brać ze skórki,przepołowić,wydrążyć nasiona.Pokroić wzdłuż na paski (nie za wąskie), posolić i zostawić na kilka godzin. Następnie zlać wydzielony płyn. Zagotować około 3/4 szklanki octu z 3 szklankami wody,cukrem i przyprawami i zalać ogórki gorącym płynem na24 godziny (obciążyć, żeby nie wypływały) Po 24 godzinach zlać płyn z ogórków, dodać łyżkę octu, zagotować, przestudzić i ponownie zalać ogórki.Taką czynność powtórzyć trzy razy. Następnie ułożyć ogórki w czystych, wyprażonych słoikach.
Przygotować świeżą zalewę. Około 1 1/4 szklanki octu, 1 1/4 szklanki wody, trochę cukru, szczypta soli, przyprawy (według uznania, jak kto lubi) i zagotować. Zalać lekko przestudzonym płynem, zamknąć słoiki. Nie pasteryzować



"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2377
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Krakowem
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A zna ktoś przepis na 107. Przecier z ogórków do zupy.
Ja zrobiłam według dwóch przepisów:
1. Ogórki poszatkować, przesypać solą i odstawić na 1 lub 2 doby. Następnie do każdego słoika dać koper, kilka ząbków czosnku i poszatkowane odciśnięte z nadmiaru wody ogóry, zakręcić, schować do piwnicy.
Niedługo dam znać jak to się sprawdza.
2. Poszatkować ogóry, czosnek, koper i przesypać solą. Odstawić na kilka dni aby się zakisiła. Następnie gdy osiągniemy właściwą kwaśność dajemy do słoików i pasteryzujemy.
No i tutaj muszę napisać, że po kilku dniach ogóry od góry spleśniały
, tzn. pojawił się biały nalot. Zdjęłam biały nalot, a resztę włożyłam do słoików i pasteryzowałam, nie wiem, czy nie powinnam wyrzucić
.
Ja zrobiłam według dwóch przepisów:
1. Ogórki poszatkować, przesypać solą i odstawić na 1 lub 2 doby. Następnie do każdego słoika dać koper, kilka ząbków czosnku i poszatkowane odciśnięte z nadmiaru wody ogóry, zakręcić, schować do piwnicy.
Niedługo dam znać jak to się sprawdza.
2. Poszatkować ogóry, czosnek, koper i przesypać solą. Odstawić na kilka dni aby się zakisiła. Następnie gdy osiągniemy właściwą kwaśność dajemy do słoików i pasteryzujemy.
No i tutaj muszę napisać, że po kilku dniach ogóry od góry spleśniały


Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dobrze robiłaś, ale widać ogóry jednak "spotkały" się z powietrzem i dlatego spleśniały.
Jest stary sprawdzony sposób na przecier ogórkowy - nie trzeba podkiszać i pasteryzować, tylko surowe, przyprawione zalewa się ... roztopionym smalcem.
Starte ogórki z przyprawami pakuje się do słoików,tak na 4/5 objętości, aby mogły "pracować" i nie wypływały. Roztapiamy czysty smalec i zalewamy nim delikatnie powierzchnię startych ogórków, warstwą ok.0,5- 1cm. Smalec tamuje dopływ powietrza.
Jest stary sprawdzony sposób na przecier ogórkowy - nie trzeba podkiszać i pasteryzować, tylko surowe, przyprawione zalewa się ... roztopionym smalcem.

Starte ogórki z przyprawami pakuje się do słoików,tak na 4/5 objętości, aby mogły "pracować" i nie wypływały. Roztapiamy czysty smalec i zalewamy nim delikatnie powierzchnię startych ogórków, warstwą ok.0,5- 1cm. Smalec tamuje dopływ powietrza.

- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2377
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Krakowem
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A jak już włożyłam bez smalcu (p rzepis nr 1)... Otworzyć i zalać smalcem, czy tak zostawić?
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie robiłam tak,może zrób partię próbną 2-3 słoiki. 
Albo normalnie zakiś ogóry, potem zetrzyj, zapasteryzuj i już.

Albo normalnie zakiś ogóry, potem zetrzyj, zapasteryzuj i już.
- maakita
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2377
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Krakowem
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Więc połowę otworzę i zaleje smalcem, połowę zostawię tak jak jest. Chociaż chyba nie powinno się ich otwierać...
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Jak są dobrze zaciągnięte, to szkoda.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1227
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Kobitki, można robić dżem z mrożonych owoców ? Mam dwa krzaki porzeczek i malin, ale jeszcze młode i owszem, zaowocowały, ale dojrzewają bardzo nierównomiernie i co parę dni wrzucam po garstce w zamrażalnik. Dodałabym o tego z pół kilo świeżych śliwek i jako wypełniacz za parę tygodni będę miała od groma świeżych jeżyn. Może się udać ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Możesz, tylko będziesz dłużej smażyć, będą trochę bardziej wodniste.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 6500
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Działka na Warmii
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie dodawaj śliwek, tylko jabłka i to najlepiej twarde, takie lekko jakby niedojrzałe, mają więcej pektyn
A i smak z malinami i porzeczkami lepiej się pogodzi. Nadaje się antonówka, reneta (jakakolwiek) i inne późne zimowe odmiany.
To samo z jeżynami, bardzo dobry jest dżem, konfitury czy powidła mieszane z jabłkami, czy z gruszkami.
Dla odmiany właśnie na próbę zrobiłam dżem różany (z owoców róży pomarszczonej) z jabłkami, jest pyszny!
W zamrażalniku leży pierwsza partia owoców bzu czarnego i jarzębiny, będzie dżem jabłkowo- dziki
Właśnie z antonówek 

To samo z jeżynami, bardzo dobry jest dżem, konfitury czy powidła mieszane z jabłkami, czy z gruszkami.
Dla odmiany właśnie na próbę zrobiłam dżem różany (z owoców róży pomarszczonej) z jabłkami, jest pyszny!
W zamrażalniku leży pierwsza partia owoców bzu czarnego i jarzębiny, będzie dżem jabłkowo- dziki


"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1227
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
O dzięki wielkie.
Teraz lecę szukać przepisu na dżem z winogron, bo zostałam obdarowana.
Teraz lecę szukać przepisu na dżem z winogron, bo zostałam obdarowana.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1227
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Winogrona leżą odłogiem a ja właśnie zrobiłam dżemik z mrożonych śliwek - takich małych, okrągłych, czerwonych. Dałam 1,5 kg (tyle ważyły już wypestkowane, mrożone) i wkroiłam 3 jabłka. Następnym razem obiorę jabłka ze skórki, bo się nie rozgotowała i pływa. No i jakieś 600 - 700 gram cukru, bo śliwki kwaśne. Właśnie sobie nałożyłam lody waniliowe i polałam gorącym dżemikiem... pyyyycha. Zjem i będę pakowała w słoiczki.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czy macie jakieś przepisy na przetwory z peperonii. Mam jej dużo i nie mam pojęcia co z nią zrobić 

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Można ususzyć lub zrobić w zalewie, tak jak zwykłąperdii pisze:Czy macie jakieś przepisy na przetwory z peperonii. Mam jej dużo i nie mam pojęcia co z nią zrobić


"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"