Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
*aga*
50p
50p
Od: 20 wrz 2008, o 11:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Jeśli chodzi o sos słodko- kwaśny to robię go co roku.Jest rewelacyjny do ryżu razem z usmażoną piersią kurczaka. Ja czasem dodaje do tej potrawy uprażone w mikrofali orzeszki arachidowe. Pychota!
pozdrawiam
Aga
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Od: 24 sie 2010, o 10:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

106. Pikle z ogórków ;:137

Składniki:
-1,5 kg ogórków (duże,dojrzałe)
-2 szklanki octu
-3 szklanki wody
-5 dag cukru
-przyprawy (ziele, pieprz, liście, gorczyca)

Wykonanie:
Ogórki brać ze skórki,przepołowić,wydrążyć nasiona.Pokroić wzdłuż na paski (nie za wąskie), posolić i zostawić na kilka godzin. Następnie zlać wydzielony płyn. Zagotować około 3/4 szklanki octu z 3 szklankami wody,cukrem i przyprawami i zalać ogórki gorącym płynem na24 godziny (obciążyć, żeby nie wypływały) Po 24 godzinach zlać płyn z ogórków, dodać łyżkę octu, zagotować, przestudzić i ponownie zalać ogórki.Taką czynność powtórzyć trzy razy. Następnie ułożyć ogórki w czystych, wyprażonych słoikach.
Przygotować świeżą zalewę. Około 1 1/4 szklanki octu, 1 1/4 szklanki wody, trochę cukru, szczypta soli, przyprawy (według uznania, jak kto lubi) i zagotować. Zalać lekko przestudzonym płynem, zamknąć słoiki. Nie pasteryzować :!: Smacznego :)

Obrazek
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

A zna ktoś przepis na 107. Przecier z ogórków do zupy.
Ja zrobiłam według dwóch przepisów:

1. Ogórki poszatkować, przesypać solą i odstawić na 1 lub 2 doby. Następnie do każdego słoika dać koper, kilka ząbków czosnku i poszatkowane odciśnięte z nadmiaru wody ogóry, zakręcić, schować do piwnicy.
Niedługo dam znać jak to się sprawdza.

2. Poszatkować ogóry, czosnek, koper i przesypać solą. Odstawić na kilka dni aby się zakisiła. Następnie gdy osiągniemy właściwą kwaśność dajemy do słoików i pasteryzujemy.
No i tutaj muszę napisać, że po kilku dniach ogóry od góry spleśniały :( , tzn. pojawił się biały nalot. Zdjęłam biały nalot, a resztę włożyłam do słoików i pasteryzowałam, nie wiem, czy nie powinnam wyrzucić :roll: .
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
x_P-42

Post »

Dobrze robiłaś, ale widać ogóry jednak "spotkały" się z powietrzem i dlatego spleśniały.
Jest stary sprawdzony sposób na przecier ogórkowy - nie trzeba podkiszać i pasteryzować, tylko surowe, przyprawione zalewa się ... roztopionym smalcem. ;:108
Starte ogórki z przyprawami pakuje się do słoików,tak na 4/5 objętości, aby mogły "pracować" i nie wypływały. Roztapiamy czysty smalec i zalewamy nim delikatnie powierzchnię startych ogórków, warstwą ok.0,5- 1cm. Smalec tamuje dopływ powietrza. ;:7
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak już włożyłam bez smalcu (p rzepis nr 1)... Otworzyć i zalać smalcem, czy tak zostawić?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
x_P-42

Post »

Nie robiłam tak,może zrób partię próbną 2-3 słoiki. ;:7
Albo normalnie zakiś ogóry, potem zetrzyj, zapasteryzuj i już.
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Więc połowę otworzę i zaleje smalcem, połowę zostawię tak jak jest. Chociaż chyba nie powinno się ich otwierać...
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
x_P-42

Post »

Jak są dobrze zaciągnięte, to szkoda.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Kobitki, można robić dżem z mrożonych owoców ? Mam dwa krzaki porzeczek i malin, ale jeszcze młode i owszem, zaowocowały, ale dojrzewają bardzo nierównomiernie i co parę dni wrzucam po garstce w zamrażalnik. Dodałabym o tego z pół kilo świeżych śliwek i jako wypełniacz za parę tygodni będę miała od groma świeżych jeżyn. Może się udać ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
x_P-42

Post »

Możesz, tylko będziesz dłużej smażyć, będą trochę bardziej wodniste.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie dodawaj śliwek, tylko jabłka i to najlepiej twarde, takie lekko jakby niedojrzałe, mają więcej pektyn :) A i smak z malinami i porzeczkami lepiej się pogodzi. Nadaje się antonówka, reneta (jakakolwiek) i inne późne zimowe odmiany.
To samo z jeżynami, bardzo dobry jest dżem, konfitury czy powidła mieszane z jabłkami, czy z gruszkami.
Dla odmiany właśnie na próbę zrobiłam dżem różany (z owoców róży pomarszczonej) z jabłkami, jest pyszny!
W zamrażalniku leży pierwsza partia owoców bzu czarnego i jarzębiny, będzie dżem jabłkowo- dziki :) Właśnie z antonówek :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O dzięki wielkie.
Teraz lecę szukać przepisu na dżem z winogron, bo zostałam obdarowana.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Winogrona leżą odłogiem a ja właśnie zrobiłam dżemik z mrożonych śliwek - takich małych, okrągłych, czerwonych. Dałam 1,5 kg (tyle ważyły już wypestkowane, mrożone) i wkroiłam 3 jabłka. Następnym razem obiorę jabłka ze skórki, bo się nie rozgotowała i pływa. No i jakieś 600 - 700 gram cukru, bo śliwki kwaśne. Właśnie sobie nałożyłam lody waniliowe i polałam gorącym dżemikiem... pyyyycha. Zjem i będę pakowała w słoiczki.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Czy macie jakieś przepisy na przetwory z peperonii. Mam jej dużo i nie mam pojęcia co z nią zrobić ;:223
Awatar użytkownika
Powojnik
200p
200p
Od: 24 sie 2010, o 10:22

Post »

perdii pisze:Czy macie jakieś przepisy na przetwory z peperonii. Mam jej dużo i nie mam pojęcia co z nią zrobić ;:223
Można ususzyć lub zrobić w zalewie, tak jak zwykłą :)

Obrazek
"Tak jak kwiat potrzebuje słońca, by stać się kwiatem, tak człowiek potrzebuje miłości by stać się człowiekiem"
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”