Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
- RingoJelcz
- 200p
- Posty: 351
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Lesznowola
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Widziałem już część z tych przepisów, ale jednak to nie to. Ale, dzięki, pewnie jakiś z nich wypróbuję.
Pamiętam smak jak dziś, słodka, trochę octowa, przeważała słodkość, chyba nawet trochę oleju było.
Pamiętam smak jak dziś, słodka, trochę octowa, przeważała słodkość, chyba nawet trochę oleju było.
-
- 200p
- Posty: 207
- Od: 25 sie 2011, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: dolnośląskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Hmm....przeglądając internet trafiłam jeszcze na taki przepis:
http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013 ... curry.html
podobno cukinia wychodzi słodko kwaśna, jest jędrna i soczysta.
Więcej pomysłów nie mam
http://mamaipomocnicy.blogspot.com/2013 ... curry.html
podobno cukinia wychodzi słodko kwaśna, jest jędrna i soczysta.
Więcej pomysłów nie mam

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dziś zebrałam wiaderko 5 litrowe drobnych, słodkich i ostrych papryczek, takich w sam raz do nadziewania i wkładania do słoików na antipasti. Szukałam więc przepisów. Znalazłam tylko jeden - od Cantati bodajże, a ja szukam również przepisu od Kalo, gdzieś kiedyś go widziałam ale teraz jak potrzeba to diabeł nakrył ogonem. Pomóżcie koledzy, a może Kalo się odezwie i poda ten przepis jeszcze raz
Druga sprawa to czy owocki Numex Twilights, również nadają się do nadziewania?

Druga sprawa to czy owocki Numex Twilights, również nadają się do nadziewania?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Ma może ktoś sprawdzony przepis na keczup z pomidorów?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Nie było mnie na tej stronie,ale dostałem namiary i jestem ,
tadam!
Keczup robię od lat wg.tego przepisu,bo jak mówił Marian(ten od Heli),"mi smakuje".Mam nadzieję ,że nie podpadnę pod prawa autorskie,bo katrkę tę kupiłem ze 30 lat temu.

W następnym sezonie spróbuję zrobić zielony,z malachitowej szkatułki.
Za chwilę podam przepis na marmoladę z zielonych pomidorów i nadzienie serowe do antipasti z papryczek.

Keczup robię od lat wg.tego przepisu,bo jak mówił Marian(ten od Heli),"mi smakuje".Mam nadzieję ,że nie podpadnę pod prawa autorskie,bo katrkę tę kupiłem ze 30 lat temu.


W następnym sezonie spróbuję zrobić zielony,z malachitowej szkatułki.
Za chwilę podam przepis na marmoladę z zielonych pomidorów i nadzienie serowe do antipasti z papryczek.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Konfitura z zielonych pomidorów
Wyrośnięte,zielone pomidory (1,5-2 kg) umyć ,wyciąć piętki ,głąby i pokroić w plastry.Dobrze sparzyć i odsączyć.Zasypać 1 kg cukru i zostawić aż puszczą sok.Odparowywać codziennie przez kilka dni,aż dobrze nasiąkną cukrem.Do ostatniego gotowania dodać sok i skórkę otartą z cytryny,cukier wanilinowy(może być wanilia) i kilka utłuczonych goździków.Można tym sposobem zrobić połówki koktajlówek,wyglądają jak agrest.Jeżeli konfitura jest odparowana do tego stopnia,że na zimno jest gęsta,to można przepuścić przez maszynkę do mięsa i zapakować w słoiczki.Nie trzeba pasteryzować.Nadaje się do kruchych ciasteczek,bo nie wypływa w wysokiej temp.Jest też inna metoda.Odsączone pomidory gotujemy w syropie zrobionym z 1 kg cukru i niecałej szklanki wody,do momentu,aż staną się przezroczyste.Dodajemy przyprawy jw. i gorące wlewamy do słoiczków.
Nadzienie do papryczek
Do zrobienia farszu potrzebujemy serki otrzymywane metodą wysokotemperaturową,czyli mascarpone lub ricotta.Może też być serek otrzymany metodą domową ,jeżeli ktoś ma własne mleko( http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wlo ... zepis.html ),ale musi być zrobiony dobrze,żeby był "gładki".Wszystkie inne serki i twarożki, podczas pasteryzacji puszczają serwatkę i po wystygnięciu twardnieją.NIE NADAJĄ SIĘ.Ja biorę ricottę i mascarpone pół na pół.Kupuję od czerwonej krowy w czarne kropki,bo ma najtaniej.Doprawiam solą i kwaskiem cytrynowym na pikantnie,dodaję trochę cukru do smaku.Jeżeli jest OK dodaję jeszcze raz tyle samo kwasku i troszkę soli
Cukier nie koniecznie,jeżeli papryczki są wystarczająco słodkie.Ma na prawdę wykręcić buzię.Można też dodać ulubione zioła,ja daję czosnek.Wydrylowane papryczki napełniam szprycą do dekoracji tortów,pakuję w słoiczki,zalewam olejem (OLIWA ZBYT DOMINUJE SMAK I WNOSI GORYCZKĘ) i krótko pasteryzuję ,tylko tyle,żeby słoiczki się zamknęły.Można też tym sposobem zrobić papryki słodkie ,a jakiegoś "piekielnika" dodać do słoiczka.Odstępstwa od przepisu mile widziane.

Wyrośnięte,zielone pomidory (1,5-2 kg) umyć ,wyciąć piętki ,głąby i pokroić w plastry.Dobrze sparzyć i odsączyć.Zasypać 1 kg cukru i zostawić aż puszczą sok.Odparowywać codziennie przez kilka dni,aż dobrze nasiąkną cukrem.Do ostatniego gotowania dodać sok i skórkę otartą z cytryny,cukier wanilinowy(może być wanilia) i kilka utłuczonych goździków.Można tym sposobem zrobić połówki koktajlówek,wyglądają jak agrest.Jeżeli konfitura jest odparowana do tego stopnia,że na zimno jest gęsta,to można przepuścić przez maszynkę do mięsa i zapakować w słoiczki.Nie trzeba pasteryzować.Nadaje się do kruchych ciasteczek,bo nie wypływa w wysokiej temp.Jest też inna metoda.Odsączone pomidory gotujemy w syropie zrobionym z 1 kg cukru i niecałej szklanki wody,do momentu,aż staną się przezroczyste.Dodajemy przyprawy jw. i gorące wlewamy do słoiczków.
Nadzienie do papryczek
Do zrobienia farszu potrzebujemy serki otrzymywane metodą wysokotemperaturową,czyli mascarpone lub ricotta.Może też być serek otrzymany metodą domową ,jeżeli ktoś ma własne mleko( http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_wlo ... zepis.html ),ale musi być zrobiony dobrze,żeby był "gładki".Wszystkie inne serki i twarożki, podczas pasteryzacji puszczają serwatkę i po wystygnięciu twardnieją.NIE NADAJĄ SIĘ.Ja biorę ricottę i mascarpone pół na pół.Kupuję od czerwonej krowy w czarne kropki,bo ma najtaniej.Doprawiam solą i kwaskiem cytrynowym na pikantnie,dodaję trochę cukru do smaku.Jeżeli jest OK dodaję jeszcze raz tyle samo kwasku i troszkę soli


Pewnie tak trzeba tylko rozwiązać problemy natury technicznej,np.penseta do depilacji brwi,żeby wypestkować i strzykawka do nadziewaniawhitedame pisze: Druga sprawa to czy owocki Numex Twilights, również nadają się do nadziewania?

- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4171
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Graszka, ja tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p3267617 podawałam przepis na keczup. Robię go od lat, jest pracochłonny, ale niebo w gębie
.

- lelumpolelum
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1183
- Od: 28 maja 2008, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: zachodniopomorskie cudności
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Witam się w wątku dotąd tylko podczytywanym
Mam straszliwe nadmiary bazylii. Suszonej nie lubię, zamroziłam tyle, że podejrzewam, że i tak nie przejemy
Zrobiłam aromatyzowaną oliwę, takiż ocet jabłkowy i skończyła mi się wena
Co jeszcze można? Czy da się jakoś zakonserwować pesto? Niby sprzedają gotowe w słoiczkach ale mam wątpliwości... Poratujecie?



Co jeszcze można? Czy da się jakoś zakonserwować pesto? Niby sprzedają gotowe w słoiczkach ale mam wątpliwości... Poratujecie?
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
kaLo , jode22 dziękuję za odzew 

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Dzięki Kalo za przepis. Swoje papryczki zrobiłam już wczoraj bo czas mnie pilił,
ale wg Twojego przepisu, który wreszcie wykopałam spod ziemi:
Nie był tak dokładny jak ten podany teraz ale bardzo mi pomógł. Jedną część zrobiłam toćka w toćku jak podaleś, drugie pół udoskonaliłam dodatkiem gorgonzoli i orzechów włoskich. Niestety nie miałam szprycy więc pchałam paluchami. Straciły przez to trochę na wyglądzie ale myślę, że na smaku nie. Zresztą chyba zaraz będzie degustacja, bo Mąż kręci się po kuchni.

Muszę zaopatrzyć się w szprycę bo te zostały nienadziane niestety



ale wg Twojego przepisu, który wreszcie wykopałam spod ziemi:
Po kilku próbach uzyskałem to co chciałem -super nadzienie do papryczek.Ricotta iMascarpone 1:1 (nie twardnieją po zalaniu gorącym olejem i nie puszczają serwatki) doprawione mocno solą (co najmniej 2 x więcej niż "do smaku") czosnkiem i oregano-tutaj do smaku i octem z cytryną 1:1 też żeby było dobrze kwaskowe bo papryczki są słodkie.Można ew. troszkę dosłodzić.Wydrylowane papryczki dosłownie na pół minuty do zakwaszonego wrzątku aby nie były takie "żywe".Reszta tak jak wcześniej.Najlepsze jednak są papryczki czereśniowe bo mają cienką skórkę.
Nie był tak dokładny jak ten podany teraz ale bardzo mi pomógł. Jedną część zrobiłam toćka w toćku jak podaleś, drugie pół udoskonaliłam dodatkiem gorgonzoli i orzechów włoskich. Niestety nie miałam szprycy więc pchałam paluchami. Straciły przez to trochę na wyglądzie ale myślę, że na smaku nie. Zresztą chyba zaraz będzie degustacja, bo Mąż kręci się po kuchni.


Muszę zaopatrzyć się w szprycę bo te zostały nienadziane niestety


Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Przepraszam, że dopiero dzisiaj odpisuję ale ZZ mi się w ogródku panoszy a ja jej nie zapraszałam, więc robię z nią porządek
.
Degustacja - niebo w gębie. Dowodem niech będzie to, że do dziś ostały się jeno 3 słoiki. I nie było żadnej imprezki po drodze.
Czekam na następne zbiory papryczek i do dzieła.
A Gorgonzola z orzechem włoskim to dla mnie para na całe życie.



Degustacja - niebo w gębie. Dowodem niech będzie to, że do dziś ostały się jeno 3 słoiki. I nie było żadnej imprezki po drodze.
Czekam na następne zbiory papryczek i do dzieła.
A Gorgonzola z orzechem włoskim to dla mnie para na całe życie.


Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
W takim razie też muszę spróbować! 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Jutro dostane brzoskwinie.Chciałam zrobic połówki w syropie.Może podzieli sie jakas dobra duszyczka przepisem 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI cz.2
Przepisu nie mam,ale z tego co się orientuję to powinny być tzw."twardki" o zwartym miąższu,bo takie zwykłe to się najprawdopodobniej rozciapią podczas gotowania.