
Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
O to też mój sprawdzony przepis. Zawsze się udają. Pod warunkiem,że ogórki są dobrej jakości 

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2777
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: okolice Wrocławia
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Zalewacie wrzatkiem ? I się ukiszą
Ja zawsze zimną wodą .

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Justynek
- 200p
- Posty: 396
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podlaskie, Zambrów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Muszę wypróbować przepis Katarzynki na kiszone ogórki,
bo ja nigdy ich nie robiłam z cukrem.
Niestety przyczepie się trochę
Czy te dwa ząbki czosnku to porcja na jeden litrowy słoik? Bo wydaje mi się, że to chyba za dużo.
AAleksandra ja też zalewam wrzątkiem (tylko mam trochę inny przepis) i zawsze się ukiszą, a często nawet zawekują. Nawet jak gdzieś zawieruszy się słoik z 2 letnimi ogóreczkami to są dobre.
bo ja nigdy ich nie robiłam z cukrem.

Niestety przyczepie się trochę

AAleksandra ja też zalewam wrzątkiem (tylko mam trochę inny przepis) i zawsze się ukiszą, a często nawet zawekują. Nawet jak gdzieś zawieruszy się słoik z 2 letnimi ogóreczkami to są dobre.
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Czosnku nie jest za dużo.On daje smak i konserwuje.Czasami wrzucam jeszcze dodatkowo malutki ząbek...
A na zimę zalewam chłodną wodą. Teraz,kiedy robię ogórki do szybkiego zjedzenia, zalewam ciepłą
A na zimę zalewam chłodną wodą. Teraz,kiedy robię ogórki do szybkiego zjedzenia, zalewam ciepłą

Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
-
- 500p
- Posty: 696
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko pomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja zawsze zalewam wrzatkiem i wierzcie mi zawsze się udają.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1823
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja też zalewam zimną wodą. Powiem Wam, że najsmaczniejsze są, kiedy wkłada się je nie do słoików, a do 5-litrowej butli po wodzie mineralnej.AAleksandra pisze:Zalewacie wrzatkiem ? Ja zawsze zimną wodą .

Oczywiście musi to być butla z dużym otworem wlotowym (nie wszystkie takowy mają) coby ogórki przeszły.

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1823
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Wbijam w nie taki długi widelec i wyciągam. Mniejsze wypadają same po przechyleniu butli, tylko trzeba zbierać sok i wlać go z powrotem.
Można ewentualnie odciąć górę butli, ale wtedy powstanie problem z przechowaniem tego, co zostało. Chyba, że ktoś ma rodzinkę potrafiącą zjeść 5 litrów ogórków w jeden dzień!

Można ewentualnie odciąć górę butli, ale wtedy powstanie problem z przechowaniem tego, co zostało. Chyba, że ktoś ma rodzinkę potrafiącą zjeść 5 litrów ogórków w jeden dzień!


- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Potwierdzam moja babcia robi dokładnie tak samo jak napisał przedmówca. Później przekłada do litrowych słoików i wstawia do lodówki. I można przechowywać kilka dni. Pa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1823
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Podobno takie ogórki w butlach najlepiej przechowywać zanurzone w studni w wodzie - rzekomo są jeszcze lepsze. Niestety, nie posiadam studni ... 

- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja pamiętam z dzieciństwa jak babcia taką ogromną beczkę zakopywała w ogródku okrywali ją na zimę a później jak odkopali to obdzielili ogórkami pół rodzinki czy ktoś chciał czy nie chciał to dostał wiaderko ogórków. To były czasy. Dziś w tych butelkach to świetna sprawa. Nieraz dostanę taką butelkę chodź sama robię w litrowych słoikach.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1823
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Potwierdzam, to moja ulubiona sałatka. Ostatnio dodałam seler naciowy - jeszcze lepsze!iwciach pisze:A ja polecam ogórki curry. Nie wiem czy już był przepis w tym wątku, bo czytałam go w całości w zimie i nie pamiętam.
OGÓRKI CURRY.
3 kg ogórków( obrać i pokroić w ćwiartki)
Zalewa:
6,5 szklanki wody
2,5 szklanki octu
2,5 szklanki cukru
1,5 łyżki soli
opakowanie przyprawy curry.
Zalewę zagotować. Ćwiarteczki ogórków poukładać do słoiczków. Do każdego słoiczka włożyć ząbek czosnku i liść selera. Zalać do pełna zalewą i pasteryzować ok. 10 minut.
Palce lizać!
-
- 30p - Uzależniam się...
- Posty: 47
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: południe
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
91. Sałatka z zielonych pomidorów.
3 kg zielonych pomidorów
4 czerwone papryki
6 dużych cebul
1 litr wody (lub sok z pomidorów - o tym niżej)
1 szklanka octu 10%
6 łyżek soli
0,5 szklanki cukru
2xliść laurowy, 4xziele ang., 8xpieprz ziarnisty (polecam kolorowy)
Pomidory i cebule kroimy na cieniutkie plastry (polecam krajalnice
) Dodajemy paprykę i solimy. Zostawiamy na 2-3h. Następnie warzywa doprowadzamy do wrzenia i gotujemy minute - celem rozpuszczenia solaniny zawartej w zielonych pomidorach. Odcedzamy pomidory. Do zalewy używamy soku z pomidorów lub wody, ważne żeby było tego litr na 3kg pomidorów. Gotujemy zalewe (sok/woda, ocet, cukier, przyprawy). Upychamy sałatkę ciasno w słojach. Zalewamy wrzątkiem, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut.

3 kg zielonych pomidorów
4 czerwone papryki
6 dużych cebul
1 litr wody (lub sok z pomidorów - o tym niżej)
1 szklanka octu 10%
6 łyżek soli
0,5 szklanki cukru
2xliść laurowy, 4xziele ang., 8xpieprz ziarnisty (polecam kolorowy)
Pomidory i cebule kroimy na cieniutkie plastry (polecam krajalnice


- Asik78
- 200p
- Posty: 231
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
92. SAŁATKA Z PAPRYKI I BURAKÓW
3 kg buraków(ugotować i zetrzeć)
1 kg papryki słodkiej(pokroić w kostkę)
4-5 sztuk średniej cebuli(pokroić w kostkę)
ZALEWA
1 szklanka octu
1 szklanka cukru }całość zagotować
1 łyżka soli
Do gotującej zalewy dodać paprykę z cebulą i gotować 10 minut.Wymieszać całość z burakami i gorące wkładać do słoików.
Pasteryzować 15 minut.
Przepis sprawdzony od kilku lat,niestety fotki nie mam.
Polecam również ten przepis bez papryki,jeśli ktoś za nią nie przepada.
I tak smakuje wyśmienicie do obiadku
3 kg buraków(ugotować i zetrzeć)
1 kg papryki słodkiej(pokroić w kostkę)
4-5 sztuk średniej cebuli(pokroić w kostkę)
ZALEWA
1 szklanka octu
1 szklanka cukru }całość zagotować
1 łyżka soli
Do gotującej zalewy dodać paprykę z cebulą i gotować 10 minut.Wymieszać całość z burakami i gorące wkładać do słoików.
Pasteryzować 15 minut.
Przepis sprawdzony od kilku lat,niestety fotki nie mam.
Polecam również ten przepis bez papryki,jeśli ktoś za nią nie przepada.
I tak smakuje wyśmienicie do obiadku

Pozdrawiam,Asia
- Asik78
- 200p
- Posty: 231
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Dolny Śląsk,Strzegom
Re: Sprawdzone przetwory - PRZEPISY (z pomidorów, ogórków, papry
93. OGÓRKI W MUSZTARDZIE
2-3 kg ogórków gruntowych
ZALEWA
1 szklanka octu
1 l wody
25 dkg cukru
5 łyżek musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
3 łyżki soli
ZAGOTOWAĆ!
Gorczyca,pieprz ziarnisty,liść laurowy,ziele angielskie.
Ogórki obrać ze skórki,pokroić w ćwiartki.Do słoików powkładać przyprawy.Układać ciasno ogórki i gorącą zalewą zalać ogórki.Zakręcić,pasteryzować 15 minut.
Smakowałam je już wcześniej,ale w tym roku zrobiłam je pierwszy raz.
Fotkę wstawię jutro,bo słoiczki wylądowały w piwnicy
2-3 kg ogórków gruntowych
ZALEWA
1 szklanka octu
1 l wody
25 dkg cukru
5 łyżek musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
3 łyżki soli
ZAGOTOWAĆ!
Gorczyca,pieprz ziarnisty,liść laurowy,ziele angielskie.
Ogórki obrać ze skórki,pokroić w ćwiartki.Do słoików powkładać przyprawy.Układać ciasno ogórki i gorącą zalewą zalać ogórki.Zakręcić,pasteryzować 15 minut.
Smakowałam je już wcześniej,ale w tym roku zrobiłam je pierwszy raz.
Fotkę wstawię jutro,bo słoiczki wylądowały w piwnicy

Pozdrawiam,Asia