reniuniek pisze:A tak poważnie to podziwiam takie kobiety które mówią i piszą to co myślą.


Pomysły na sałatki macie super, ale ja zamiast majonezu spróbuję - oliwę + ocet balsamico + sól + pieprz.
reniuniek pisze:A tak poważnie to podziwiam takie kobiety które mówią i piszą to co myślą.
E tam z brokułami się damajorowa pisze: To taka zupka wymyślona przeze mnieI jak tu trzymać linię
Daluś spróbuj toAGNESS pisze: Wspaniałe ciasto na zimowe dni .....bajecznie pachnie cynamonem i jabłkami....już w czasie pieczenia zapach roznosi się po całym domu.......Taki aromat kojarzy mi się z przytulnym ciepłym domkiem, kiedy za oknem zimno i szaro i nie chce się nosa wystawić za próg.....a my w miękkim fotelu z talerzykiem pysznego pełnego bakalii ciasta i kubkiem gorącej herbaty.....
Ciasto nawet nie zdążyło wystygnąć.......pierwsze kawałki znikały z blachy jeszcze gorące![]()
CIASTO JABŁKOWO CYNAMONOWE
* 2 szkl mąki
* 1 szkl cukru
* 4 jaja
* 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 2/3 szkl oleju
* 3 czubate łyżeczki cynamonu
* 5-6 jabłek - obrać pokroić w sporą kostkę ( ok 1- 1,5 cm)
* ok szklanka orzechów włoskich - posiekać i podprażyć na suchej patelni
* ok szklanka rodzynek - sparzyć- odcedzić
* paczka płatków migdałowych - do posypania po wierzchu ciasta
-Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem.
-Rodzynki i orzechy oprószyć mąką
-Jaja utrzeć z cukrem, nadal ucierając dodać mąkę i olej. Utrzeć na gładką masę, dodać bakalie i jabłka- dokładnie wymieszać.
-Wylać do natłuszczonej i posypanej bułką dużej prostokątnej blachy, wierzch posypać migdałami.
Piec 50-60 min w temp 180*
Piec w dużej prostokątnej blaszce