
Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Mam ze 2 kg swoich urwanych to sie wezme za suszenie.Jak mówia do odważnych świat należy.....Ale jeszcze się podpytam,można je w słoikach zagotować,tak jakby mi cos nie tak poszło to moze lepsze będzie pasteryzowanie.Bo żebym tego oleju za lekko podgrzanego nie dała.....ale Ci marudzę 

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aniu odkąd trafiłam na przepis podawany przez Hanię1, jestem wierna tym powidłom, już kilka lat je robię
są naprawdę pyszne i co jest ważne nie wymagają ciągłego pilnowania i mieszania, jak to przy tradycyjnych powidłach bywa
Ciesze się bardzo, że zasmakowały Twojej rodzinie
Monisiu jestem pewna, że pomidorki wspaniale Ci wyjdą
Pasteryzować nie ma najmniejszej potrzeby, one zalane gorącym olejem świetnie się przechowują. Olej musi być dobrze rozgrzany, ale nie może się zagotować. Będziesz widziała kiedy będzie gorący 


Ciesze się bardzo, że zasmakowały Twojej rodzinie

Monisiu jestem pewna, że pomidorki wspaniale Ci wyjdą


- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3707
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś papryka super,tylko trochę miękka,ale chyba taka musi być jak skórki nie ma co
Chwaliłam na wyspie twoje ciacho,tylko foty nie wstawię,bo nie uda mi się zrobić takiego super zdjęcia jak twoje

Chwaliłam na wyspie twoje ciacho,tylko foty nie wstawię,bo nie uda mi się zrobić takiego super zdjęcia jak twoje

- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Kasiu zgadza się , papryka ma być miękka, bo ona jest pieczona. Fajnie, że Ci smakuje
Kochana, ależ zrób zdjęcie, każdy robi inne i każde jest ciekawe i jedyne w swoim rodzaju
Ja też bardzo ciekawa jestem jak Ci wyszło . Bardzo się cieszę, że Ci smakuje. A ja właśnie jestem w trakcie pieczenia czekoladowej szarlotki z kisielem i budyniem 

Kochana, ależ zrób zdjęcie, każdy robi inne i każde jest ciekawe i jedyne w swoim rodzaju


- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
CZEKOLADOWA SZARLOTKA



* 2 szkl mąki pszennej
* 1/3 szkl ciemnego kakao bez cukru
* 1 masło
* 4 żółtka
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy
Wszystkie składniki zagnieść, 2/3 ciasta wykleić blachę, 1/4 schować do lodówki
* 1 kg jabłek- obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki
* 0,5 szkl cukru
* 2 cytrynowe kisielki
Jabłka zasypać cukrem i kisielem, wymieszać, pozostawić aby puściły sok ( nie zlewać)
* 4 białka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 0,5 szkl cukru
Ubić białka z odrobiną soli i cukrem na sztywno, gdy piana będzie sztywna wsypać proszek budyniowy i dokładnie, ale delikatnie wymieszać
Na formę wylepioną ciastem, posypać tartą bułką, wyłożyć jabłka, pokryć pianą z budyniami, na wierzch poskubać resztę ciasta. Piec około 1 godziny w 180 * C.
Namawiam na spróbowanie, cudownie smakuje czekoladowe ciasto z kwaskowatymi, pachnącymi cytryną jabłkami
* 2 szkl mąki pszennej
* 1/3 szkl ciemnego kakao bez cukru
* 1 masło
* 4 żółtka
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 3/4 szkl cukru pudru
* cukier wanilinowy
Wszystkie składniki zagnieść, 2/3 ciasta wykleić blachę, 1/4 schować do lodówki
* 1 kg jabłek- obrać, pokroić na 4, a następnie w plasterki
* 0,5 szkl cukru
* 2 cytrynowe kisielki
Jabłka zasypać cukrem i kisielem, wymieszać, pozostawić aby puściły sok ( nie zlewać)
* 4 białka
* 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
* 0,5 szkl cukru
Ubić białka z odrobiną soli i cukrem na sztywno, gdy piana będzie sztywna wsypać proszek budyniowy i dokładnie, ale delikatnie wymieszać
Na formę wylepioną ciastem, posypać tartą bułką, wyłożyć jabłka, pokryć pianą z budyniami, na wierzch poskubać resztę ciasta. Piec około 1 godziny w 180 * C.
Namawiam na spróbowanie, cudownie smakuje czekoladowe ciasto z kwaskowatymi, pachnącymi cytryną jabłkami

- Andzia84
- 1000p
- Posty: 1137
- Od: 23 sty 2014, o 15:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: 40 km na pn-wsch od Warszawy
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś ciasto jak ciasto-na pewno pyszne, ale nawet się nie wczytałam w przepis. Zachwyciłam się porcelaną. Ach jak ja lubię takie babcine zastawy, a ta koronkowa-cudo
A ja dostałam na ślub obrzydliwie nowoczesną, kwadratową w geometryczne wzory od chrzestnej Piotrka. No cóż-wypada nam się z nią męczyć 


Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2

Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Agus może być olej kujawski do pomidorów?Taki mi eMek kupił.Może jeszcze oliwy do tego dokupić?
- Tosia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 12603
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Chorzów
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Właśnie mam cukinię i nie wiem co z nią zrobić. Nigdy tego nie jadłam

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- ewunia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 5092
- Od: 1 lis 2012, o 15:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Bydgoszcz
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3

Śliwki zakupione 6kg
Tak więc powidła wg przepisu ( nie mieszać) będą zrobione.
W poniedziałek napiszę jak mi poszło.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3707
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Tosiu nie jadłaś w ogóle cukinii,czy ciasta z niej
Ja nie jadłam bakłażana,a dynie tylko jako dziecko w postaci paskudnej zupy mlecznej 


- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Andziu i ja mam kompletną korbę na puncie skorup
lubię i romantyczne wzory i klasyczne i nowoczesne, aby tylko fason wpadł mi w oko. Na tę z fotki, to chyba ze 2 lata polowałam i wreszcie jakiś czas temu udało mi się ją dostać
Moniś kujawski jak najbardziej pasuje, ja też z takim robiłam
Tosiu bardzo się cieszę, że trafiłaś do mojej kuchni
Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, bardzo często ją stosuję do wielu potraw. Na sporo z nich już podawałam przepisy. Zaraz wrzucę Ci kilka linków
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3231190
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3241960
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4843787
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4844034
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=79491
Robię też placuszki, które bardzo lubię, a są niesamowicie proste. Cukinię kroję w ok 3 mm plasterki, solę. Robię ciasto naleśnikowe, ale takie trochę gęstsze, maczam w nim cukinię i smażę na rumiano z obu stron.... uwielbiam je
Ewuniu czekam na relację, na pewno powidła wyjdą Ci świetnie
Kasiu z dyni można też zrobić pyszną zupkę na pikantnie
Mleczną też znam, to ulubiona wersja mojej mamy, z zacierkami
I do ciasta też można dać i dżemik zrobić , a i chleb z dynią też robi się i mufinki i placuszki....
Jest podobnie wszechstronna jak cukinia 



Moniś kujawski jak najbardziej pasuje, ja też z takim robiłam

Tosiu bardzo się cieszę, że trafiłaś do mojej kuchni

Cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw, bardzo często ją stosuję do wielu potraw. Na sporo z nich już podawałam przepisy. Zaraz wrzucę Ci kilka linków

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3231190
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p3241960
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4843787
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p4844034
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=9&t=79491
Robię też placuszki, które bardzo lubię, a są niesamowicie proste. Cukinię kroję w ok 3 mm plasterki, solę. Robię ciasto naleśnikowe, ale takie trochę gęstsze, maczam w nim cukinię i smażę na rumiano z obu stron.... uwielbiam je

Ewuniu czekam na relację, na pewno powidła wyjdą Ci świetnie

Kasiu z dyni można też zrobić pyszną zupkę na pikantnie




-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś upiekłam papryke z małej porcji po obraniu miałam 1,5kg.Piekłam 50 min,bo przy 40 bałam sie żeby nie za krótko.Trzymałam w pojemniku z przykryciem,Niektóre mi szły opornie a z niektórych super skórka odchodziła.Tylko chyba za długo piekłam bo aż w palcach mi sie rozwalała.Czy można piec krócej?Chodzi o to czy jak ta papryka poleży pod przykryciem to też z niej łatwo zejdzie skórka?
I nie wiem co było nie tak ale na blasze nawet kropli soku nie było,dopiero jak poleżała pod przykryciem to troche odlałam.
I własnie jakoś mi mało tej zalewy wyszło ,bo wg Twojego przepisu 1 szkl oleju na 4 kg ,ja wlałam pół szkl i jakoś tak mało
.
I nie wiem co było nie tak ale na blasze nawet kropli soku nie było,dopiero jak poleżała pod przykryciem to troche odlałam.
I własnie jakoś mi mało tej zalewy wyszło ,bo wg Twojego przepisu 1 szkl oleju na 4 kg ,ja wlałam pół szkl i jakoś tak mało



- AGNESS
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 24808
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Moniś papryka jest upieczona , dlatego jest mięciutka, więc wszystko się zgadza.
Trzeba ją trzymać w piekarniku, aż widać, ze skórka ładnie się podnosi miejscami na paprykach i pojawiają się takie przypalenia. Wtedy jest gotowa. Najłatwiej obiera się ją palcami
To że na blasze jest mało płynu to normalne, wtedy więcej się pojawi w czasie stygnięcia w pojemniku. Co do oleju, to zawsze trzeba regulować. Jeśli jest papryka cieńsza, to i mniej soku wytworzy i trzeba dać więcej oleju, po prostu tak, aby starczyło płynu na zalanie papryk w słoiczkach.
Trzeba ją trzymać w piekarniku, aż widać, ze skórka ładnie się podnosi miejscami na paprykach i pojawiają się takie przypalenia. Wtedy jest gotowa. Najłatwiej obiera się ją palcami

To że na blasze jest mało płynu to normalne, wtedy więcej się pojawi w czasie stygnięcia w pojemniku. Co do oleju, to zawsze trzeba regulować. Jeśli jest papryka cieńsza, to i mniej soku wytworzy i trzeba dać więcej oleju, po prostu tak, aby starczyło płynu na zalanie papryk w słoiczkach.
- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3954
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wielkopolska
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
Aguś, byłam w sklepie - robię rogaliki z powidłami
Robisz czerninę?

Robisz czerninę?
Pozdrawiam - Justyna
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 956
- Od: 16 kwie 2012, o 16:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Re: Kuchenne inspiracje AGNESS cz. 3
3 słoiczki zrobione.Aguś wystraszyłam sie bo ta zalewa zrobiła sie gęsta i mętna.Ale zalałam słoiki.Wcale to nie wygladało tak jak u Ciebie na zdjęciu.Ale po ugotowaniu został olej i wygląda tak jak u Ciebie przezroczyste.To chyba dlatego nie dokręca sie słoików żeby to odparowało?
U mnie nie było czarnego na paprykach wcale.A Ty pieczesz na teroobiegu?
Teraz pomidorki przede mną.od wczoraj sie suszą.Czy trzeba jeszcze dodawać soli do oleju ,czy wystarczy samo solenie pomidorów?Ja je tak solniczką posoliłam.
U mnie nie było czarnego na paprykach wcale.A Ty pieczesz na teroobiegu?
Teraz pomidorki przede mną.od wczoraj sie suszą.Czy trzeba jeszcze dodawać soli do oleju ,czy wystarczy samo solenie pomidorów?Ja je tak solniczką posoliłam.