Kiełbasa z połcia
Karkóweczka w słoikach
Sałatka Szwedzka
Chleb ziarnisty z Pustkowa
Paprykarz Szczeciński
Pasztetowa smarowana
Witam.
Postanowiłem założyć wątek z moimi małymi wyrobami

Kiełbasa z połcia
Na początek może " kiełbasa z połcia" jest to bardzo prosta kiełbasa, bez dzielenia mięs na poszczególne klasy.
Taką kiełbasę robi się przeważnie podczas świniobicia w moim regionie, czyli na w okolicach Rzeszowa.
Kiełbasa wychodzi trochę inna , bo do wyrobu wrzuca się co jest pod ręką, tutaj gdybym chciał dokładnie odtworzyć recepturę, to musiałbym kupić z każdego elementu po kawałeczku.
Można powiedzieć, że każdy element troszkę inaczej smakuje.
Do zrobienia tej kiełbasy kupiłem:
karkówka 800g
łopatka 1 kg
szynka 200g
podgardle 500g
Przyprawy:
Sól 17 g/kg
Pieprz 2g/kg
czosnek 3g/kg
Mięsa nie dzieliłem na poszczególne klasy, tylko na ładne , czyli chude i tłuste.
Chude mielone na sitku 12 mm , tłuste 8 mm.
Farsz wyrobiłem , do mięsa dolałem 200 ml wody , woda była doliczona jako masa mięsa do przeliczenia przypraw.
Całość wyrobiłem , nadziałem w jelita wieprzowe, na noc do lodówki , rano wyjąłem z lodówki powiesiłem w kuchni na 3ok 3 godziny, następnie pojechałem na działkę. Rozpaliłem w wędzarni, wygrzałem wędzarkę , osuszyłem kiełbasę i jak juz powierzchnia była sucha puściłem dym. Wędziłem ok. 3 godz w temp. 40 - 60 stopni następnie piekłem oczywiście w wędzarni dobrą godz w temp. około 90 stopni.
Spodziewałem się kiełbasy raczej szarej w środku, bo na samej soli, ale pewnie z racji tego,ze wędziłem wraz z szynkami boczkami peklowanymi, to mam na przekroju kolor kiełbasy z mięsa peklowanego

Smacznego

tylko szkoda, że nie ma przekroju
 tylko szkoda, że nie ma przekroju   teraz tylko ogórki kiszone własnej roboty ... na róg do sklepu po
 teraz tylko ogórki kiszone własnej roboty ... na róg do sklepu po  
 ,  narobiłeś mi ochoty na swojską kiełbasę. Chciałabym spróbować zrobić ją wg Twojego przepisu, ale muszę się zaopatrzyć w jelita
 ,  narobiłeś mi ochoty na swojską kiełbasę. Chciałabym spróbować zrobić ją wg Twojego przepisu, ale muszę się zaopatrzyć w jelita  
 .
. .
. .
.

a Twoja kiełbaska wygląda wyśmienicie i wierzę ,że tak smakuje. Czuję jej zapach
 a Twoja kiełbaska wygląda wyśmienicie i wierzę ,że tak smakuje. Czuję jej zapach