Hodowla pszczół miodnych - (Apis mellifera)

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
BartekOpole
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 paź 2013, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Hodowla pszczół miodnych - (Apis mellifera)

Post »

Witam wszystkich, skoro mamy temat dzikich pszczół m.in murarek i innych owadów zapylaczy warto może zastanowić się nad hodowlą pszczół miodnych -apis mellifera. Ogrody działkowe, działki rekreacyjne są dobrym miejscem dla hodowli pszczół pod warunkiem zastosowania pewnych prostych reguł. Pszczoły możemy trzymać tam gdzie nie jest to zabronione. Generalnie zakazy takie mogą wynikać wyłącznie z uchwał Rad Miasta na których terenie chcemy hodować pszczoły pszczoły (zapisy te pojawiły się wraz z ustawą tzw. śmieciową). W moim mieście takiego zakazu nie ma a zapis w uchwale brzmi tak: " Ule z pszczołami powinny być ustawione w odległości, co najmniej 10 m od uczęszczanej drogi publicznej, budynków mieszkalnych, inwentarskich i gospodarczych, a także od podwórza i ogrodu oraz oddzielone stałą przeszkodą (parkan, mur, krzewy) o wysokości co najmniej 3 m, która spowoduje wznoszenie się wylatujących i powracających do ula pszczół nad pobliskim terenem."
Na terenie ogrodu ROD powinien być wydzielony teren pasieki gdzie spokojnie można zając się hodowla pszczół. Na innych działkach rekreacyjnych, rolnych itp hodować można tak aby sąsiadom nie przeszkadzały te sympatyczne owady. Osobiście uważam że hodowla pszczół to świetna frajda, możliwość efektywnego spędzania wolnego czasu i mnóstwo satysfakcji m.in. z własnej działalności na rzecz ochrony przyrody. No i oczywiście w zamian za opiekę otrzymujemy pyszny miód. Ktoś może powiedzieć, że trzeba poświęcić mnóstwo czasu i pieniędzy na to hobby. Otóż nie. Zakładając że chcemy trzymać jeden ul z pszczołami wydatki jakie poniesiemy to:
- koszt ula (nowy z ramkami ok 350 zł , używany z pszczołami to ok 150 zł)
- bluza pszczelarska lub kapelusz - 90 zł / 40 zł
- dłuto pasieczne - 30zł
- miotełka - 20 zł
- podkurzacz - 90 zł
czas jaki należy założyć przy hodowli to: od października do lutego nic, od początku marca do maja to ok 0,5 godź. tygodniowo potem w okresie wiosny/lata przy jednym ulu 15 minut co 4 dni w celu przeglądu ula. Podejście typowo amatorskie.
Miodarka (wirówka) nie jest potrzebna dla 1 ula (miód można jeść bezpośrednio z plastrów - pycha!!!)
Jeśli mamy spokojnych sąsiadów a ul jest ustawiony tak by pszczoły wlatywały do niego z innego kierunku niż położenie działki sąsiada to bezpieczna odległość od takiego ula jest ok 5 m. Zawsze można osłonić go dodatkową rośliną. Wszystkim działkowcom polecam to hobby, służę radą i pomocą. Pszczoły hoduję od 4 lat na terenie ROD. Wyprodukowanie własnego miodku i rozmnażanie tych owadów - bezcenne ;:333
P.S. Pszczoły miodne są jedynymi owadami na świecie które wytwarzając produkt potrzebny człowiekowi (m.in. miód) nie niszczą innych organizmów. Żadne inne zwierze nie potrafi tego dokonać. To jeden z nielicznych super-organizmów zamieszkujących nasza planetę.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pszczoły miodne na działce

Post »

Hobby fajne ,miód to jedzenie pierwsza klasa ,nie wiem tylko o jakich działkach wspominasz,Jeżeli chodzi Ci o tzw."RODOS" to pszczoły pewnie nie przeżyją pierwszego zmasowanego ataku Decisem na trzy lub cztery zabłąkane mszyce,które wylazły po zimie.Jeżeli im się uda pożyć dłużej to jednak radziłbym ubezpieczyć się od odp.cywilnej.Jeżeli upierdliwego sąsiada pożrą chińskie biedronki to i tak będzie na Twoje pszczoły.Pewnie przesadzam ale lepiej być przygotowanym na najgorsze.
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marzy mi się 1 ul, ale obawiam się, że sobie nie poradzę. Dla mnie to chyba zbyt delikatne zwierzątka i chyba trudno opanować sztukę hodowli pszczół miodnych. :(
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
BartekOpole
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak mam na "RODOS" :D Ale u mnie na działkach działkowicze raczej nie stosują chemii w każdym razie nie widziałem nigdy nikogo. Poza tym jeśli ktoś pryska drzewko krzew lub dwa to dla pszczół żaden problem. Problemem są opryski wielkopowierzchniowe takie które stosują rolnicy na dużych areałach. Dlatego ogrody działkowe to właśnie enklawa dla pszczół. Ws. odp. cywilnej poszkodowanemu mógłbym zwrócić jedynie koszty poniesionego leczeni aczyli co najwyżej koszty dojazdu do szpitala + leki które sam musiałby wykupić. Nie ma tragedii. Poza tym nie bardzo wiem czyje pszczoły akurat pechowca pożądliły. Na terenie ROD na pasiece jest nas 6 pszczelarzy. Kilka filmików z naszej pasieki:
http://www.youtube.com/watch?v=ybj9upMPTjo
http://www.youtube.com/watch?v=HhkozKO5X2c
http://www.youtube.com/watch?v=Tb8FfxhSv08
http://www.youtube.com/watch?v=k1wn56teNpE

-- 3 lis 2013, o 19:52 --
szarotka66 pisze:Marzy mi się 1 ul, ale obawiam się, że sobie nie poradzę. Dla mnie to chyba zbyt delikatne zwierzątka i chyba trudno opanować sztukę hodowli pszczół miodnych. :(
Filmik pierwszy z brzegu który w prosty sposób i taki ogólnie dostępny obrazuje to czego możemy oczekiwać po tych ciekawych owadach. Oczywiście w filmie jest drobny błąd a mianowicie to że w miastach nie można trzymać pszczół.
http://www.youtube.com/watch?v=dD4YVW8oM5A
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A jak się ustosunkujecie do takiego wpisu ?
BartekOpole
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zapis w regulaminie ROD odnosi się do pszczół nie zawężając do których a zatem wszystkich w tym murarki. Można dyskutować że mieli na myśli tylko miodną, ale zapis jest niedoprecyzowany. Pytanie na jakiej podstawie straż miejska będzie chciała egzekwować zapis. Uważam że straszenie przez członków zarządu ROD strażą miejską to przejaw ich bezsilności. Straż miejska nic nie zrobi bo nie ma podstaw prawnych żeby zabronić "hodowli" murarki ogrodowej. Oni działają na podstawie uchwał danej gminy lub ustawy pr. ochr. środ. Regulamin ROD nie jest dla nich żadnym aktem prawnym.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pszczoły mojego brata :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek