tak wiec coś czuje że albo dokupie kokony jesienią albo dorobie jakies małę budeczki ule w innych mijscach działki....do tego jeszcze w pewnym momencie gromadnie mrówki zaatakowały mi mój ul i rurki !!! reakcją z mojej strony było posypanie wokół podstaw soli....rak ręką odioł spokój
MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- kidaa21
- 200p

- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
posiedziałam dzisiaj przy moim uliku, i naliczyłam tylko 56 sztuk gdzie samice wchodzą do rurek....czyli bardzo cieńko jak na ilość którą miałam 
tak wiec coś czuje że albo dokupie kokony jesienią albo dorobie jakies małę budeczki ule w innych mijscach działki....do tego jeszcze w pewnym momencie gromadnie mrówki zaatakowały mi mój ul i rurki !!! reakcją z mojej strony było posypanie wokół podstaw soli....rak ręką odioł spokój
:)
jode22 pisze:Chyba rzeczywiście nie masz innego wyjścia, tylko zniszczyć mu to gniazdo (ale jak z niego wyleci). Ja też boję się os i pszczół ale uwielbiam obserwować trzmiele i mogę się do nich zbliżyć bez strachu. One są takie łagodne mimo wielkości. Też mam skojarzenie z misiami.
dziękuję za odpowiedz.
pisząc, "jak z niego wyleci"- masz na mysli, że jak wyleci rano na oblot..czy jak wyleci jesienią w poszukiwaniu zimowej kryjówki
- kidaa21
- 200p

monika teraz zniszcz jak tylko wyleci bo jesienia zniszczysz gniazdo z młodymi a tak to przynajmniej zacznie szukac innego miejsca
- mirek55522
- 100p

- Od: 29 mar 2012, o 04:50
- Kontakt:
Szerszeń to zabójca pszczół. Naturalny drapieżnik żywiący się pszczołami. Tam gdzie pasieka tam i szerszenie w okolicy mogą się szybko pojawić. Ja część moich murarek powiesiłem w butelkach 5 litrowych na gałęzi tuż nad garażem. Od dwóch dni widuję szerszenia jak lata wokoło. Chciałbym go po łbie le sprytny. Jest to młoda samica która ma gdzieś w okolicy gniazdo. Tylko patrzeć jak będzie ich więcej.
A to filmik jak moje Murarki mieszkają
https://www.youtube.com/watch?v=ORiyayhgmqI
https://www.youtube.com/watch?v=8KxMbvWqk6Q
Mam je pod okiem więc postaram się dobrze zaopiekować. Zainteresowanym rozdam jesienią część.
Sam je dostałem więc teraz kolej podzielić się.
I jeszcze ciekawostka. Jedna uparta Murarka zagospodarowała sobie dziurę w futrynie drzwi wejściowych. Wcale jej to nie przeszkadza.Mnie tym bardziej.
Jak nagram bestyjkę to pokażę.
A to filmik jak moje Murarki mieszkają
https://www.youtube.com/watch?v=ORiyayhgmqI
https://www.youtube.com/watch?v=8KxMbvWqk6Q
Mam je pod okiem więc postaram się dobrze zaopiekować. Zainteresowanym rozdam jesienią część.
Sam je dostałem więc teraz kolej podzielić się.
I jeszcze ciekawostka. Jedna uparta Murarka zagospodarowała sobie dziurę w futrynie drzwi wejściowych. Wcale jej to nie przeszkadza.Mnie tym bardziej.
Jak nagram bestyjkę to pokażę.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
dzięki za szybką odpowiedz! tak zrobię- jutro w ciągu dnia namówię Panów z ekipy obecnie pracującej na budowie, żeby podziałali szpadlem- sama nie mam odwagikidaa21 pisze:monika teraz zniszcz jak tylko wyleci bo jesienia zniszczysz gniazdo z młodymi a tak to przynajmniej zacznie szukac innego miejsca
z ciekawostek-dzis kolejny trzmiel-trzmielica- pracowała na mleczu. tym razem chyba kamiennik (czarny z rudą pupą), mam nadzieję, że chociaż ten jakos rozsądniej mieszka..
az szkoda będzie robić porządny trawnik, bo i jaszczurke w tych naszych chwastach mamy.. widziałam juz jak grzała się na scianie domu, a dzis zwiewala przede mną w trawie. czuję się jak intruz u siebie na dzialce
dzięki za rady!
- wasmi
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 8 kwie 2012, o 10:47
- Kontakt:
Witam, poczytaj tu:
http://www.inhort.pl/files/program_wiel ... zmieli.pdf
http://www.inhort.pl/files/program_wiel ... zmieli.pdf
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
-
pasjonat
- 100p

- Od: 13 mar 2009, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam pytanie - Czy w ogrodach działkowych można hodować murarkę ogrodową?
Ponieważ po protestach ludzi zadzwonił do mnie członek zarządu ogrodu i dał mi termin na usunięcie hodowli powołując się na regulamin ogrodów dodał że jeżeli tego nie wykonam to wezwie straż miejską.
Z regulaminu ROD:
§ 100
1. W rodzinnym ogrodzie działkowym, za zgodą walnego zebrania, dopuszcza się hodowlę pszczół.
2. Hodowla pszczół może być prowadzona wyłącznie w zbiorowej pasiece.
3. Pasieka, o której mowa w ust. 2, jest to wydzielona na ten cel część terenu użytku ogólnego ogrodu, odizolowana od pozostałej części ogrodu żywopłotem wysokim lub ekranem, o wysokości nie mniejszej niż 2 metry.
4. Wszelkie prace w pasiece należy prowadzić w sposób zapewniający bezpieczeństwo działkowców.
5. Członkowie PZD, którzy prowadzą hodowlę pszczół w pasiece ogrodowej tworzą koło pszczelarzy.
6. Nadzór nad działalnością koła sprawuje zarząd.
Ponieważ po protestach ludzi zadzwonił do mnie członek zarządu ogrodu i dał mi termin na usunięcie hodowli powołując się na regulamin ogrodów dodał że jeżeli tego nie wykonam to wezwie straż miejską.
Z regulaminu ROD:
§ 100
1. W rodzinnym ogrodzie działkowym, za zgodą walnego zebrania, dopuszcza się hodowlę pszczół.
2. Hodowla pszczół może być prowadzona wyłącznie w zbiorowej pasiece.
3. Pasieka, o której mowa w ust. 2, jest to wydzielona na ten cel część terenu użytku ogólnego ogrodu, odizolowana od pozostałej części ogrodu żywopłotem wysokim lub ekranem, o wysokości nie mniejszej niż 2 metry.
4. Wszelkie prace w pasiece należy prowadzić w sposób zapewniający bezpieczeństwo działkowców.
5. Członkowie PZD, którzy prowadzą hodowlę pszczół w pasiece ogrodowej tworzą koło pszczelarzy.
6. Nadzór nad działalnością koła sprawuje zarząd.
- wasmi
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 8 kwie 2012, o 10:47
- Kontakt:
Witaj Pasjonat.
Przecież Ty nie jesteś hodowcą pszczół tylko zbieraczem trzciny
. A tak na poważnie to udaj się do zarządu i spokojnie wyjaśnij sprawę.
Pozdrawiam Mirek
Przecież Ty nie jesteś hodowcą pszczół tylko zbieraczem trzciny
Pozdrawiam Mirek
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
- kidaa21
- 200p

psajonat to dotyczny sie pszczół miodnych
nasze pszczoły są bezpieczne , bo nie żądlą......
nasze pszczoły są bezpieczne , bo nie żądlą......
dzis zabiłem 15 tych muszek Pasożytniczych obok rurek murarkowych nie sadziłem ze te muszki są takie małe myślałem ze są wielkości muchy a to takie maleństwa nie za dużo mam tych pasożytów 15 które zabiłem a ile ich jeszcze jest w pobliżu rurek no i na 100 pare rurek jest już zaatakowana przynajmniej 1 komora przez te pasożyty;)
Jeszcze Jedno pytanie czy pająki są zagrożeniem dla murarek nie mam pojęcia jaki bądź jakie to pająki ale często w pobliżu są pajęczyny raz widziałem tego pająka co chwyta tylko te muszki a czy inne pająki murarki jedzą?
Jeszcze Jedno pytanie czy pająki są zagrożeniem dla murarek nie mam pojęcia jaki bądź jakie to pająki ale często w pobliżu są pajęczyny raz widziałem tego pająka co chwyta tylko te muszki a czy inne pająki murarki jedzą?
-
pasjonat
- 100p

- Od: 13 mar 2009, o 21:59
Może nasze pszczoły są bezpieczne jednak pszczoła to pszczoła i żadne argumenty do zarządu nie trafiają.
- kidaa21
- 200p

pliszek te pająki poluja na muszki i muchy, pszczoły sa dla nich za duże, prucz tych co snuja pajęczyny, są też skakuny tez bezpieczne dla pszczół
mirek55522
chetnie o ciebie wezme/kupie
pasjonat wystarczy że zarządowi pokazesz informacje na ich emat
mirek55522
chetnie o ciebie wezme/kupie
pasjonat wystarczy że zarządowi pokazesz informacje na ich emat
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Według mnie z zapisów w regulaminie chodzi o pasiekę, czyli o ule a Ty uli nie masz.
- sparks25
- 500p

- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Pasjonat idz do zarządu ale wydrukuj sobie informacje o murarce i powiedz im ze to nie jest pasieka tylko hodowla amatorska murarki.
Z tą strażą to tez nic Ci nie mogą zrobić , może po prostu porozmawiaj z sąsiadami którzy tak mile na Ciebie donieśli i wytłumacz im co to jest murarka. Ja osobiscie mam 4 ule murarki i nikomu one nie przeszkadzają wręcz przeciwnie każdy jest zadowolony bo ma wieksze i ładniejsze plony owoców
Z tą strażą to tez nic Ci nie mogą zrobić , może po prostu porozmawiaj z sąsiadami którzy tak mile na Ciebie donieśli i wytłumacz im co to jest murarka. Ja osobiscie mam 4 ule murarki i nikomu one nie przeszkadzają wręcz przeciwnie każdy jest zadowolony bo ma wieksze i ładniejsze plony owoców
ahhh niektórzy ludzie to .... sami nic pożytecznego nie zrobią a tylko pod kimś dołki kopia;( brak słów ale będzie dobrze PASJONAT ;)
kidia to mówisz ze nie mam się co obawiać pająków tzn nie ja tylko moje murarki??
kidia to mówisz ze nie mam się co obawiać pająków tzn nie ja tylko moje murarki??