MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p
Od: 6 kwie 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II

Post »

posiedziałam dzisiaj przy moim uliku, i naliczyłam tylko 56 sztuk gdzie samice wchodzą do rurek....czyli bardzo cieńko jak na ilość którą miałam :(
tak wiec coś czuje że albo dokupie kokony jesienią albo dorobie jakies małę budeczki ule w innych mijscach działki....do tego jeszcze w pewnym momencie gromadnie mrówki zaatakowały mi mój ul i rurki !!! reakcją z mojej strony było posypanie wokół podstaw soli....rak ręką odioł spokój :D
:)
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

jode22 pisze:Chyba rzeczywiście nie masz innego wyjścia, tylko zniszczyć mu to gniazdo (ale jak z niego wyleci). Ja też boję się os i pszczół ale uwielbiam obserwować trzmiele i mogę się do nich zbliżyć bez strachu. One są takie łagodne mimo wielkości. Też mam skojarzenie z misiami ;:65 .

dziękuję za odpowiedz.
pisząc, "jak z niego wyleci"- masz na mysli, że jak wyleci rano na oblot..czy jak wyleci jesienią w poszukiwaniu zimowej kryjówki :lol:
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

monika teraz zniszcz jak tylko wyleci bo jesienia zniszczysz gniazdo z młodymi a tak to przynajmniej zacznie szukac innego miejsca
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

Szerszeń to zabójca pszczół. Naturalny drapieżnik żywiący się pszczołami. Tam gdzie pasieka tam i szerszenie w okolicy mogą się szybko pojawić. Ja część moich murarek powiesiłem w butelkach 5 litrowych na gałęzi tuż nad garażem. Od dwóch dni widuję szerszenia jak lata wokoło. Chciałbym go po łbie le sprytny. Jest to młoda samica która ma gdzieś w okolicy gniazdo. Tylko patrzeć jak będzie ich więcej.
A to filmik jak moje Murarki mieszkają
https://www.youtube.com/watch?v=ORiyayhgmqI
https://www.youtube.com/watch?v=8KxMbvWqk6Q
Mam je pod okiem więc postaram się dobrze zaopiekować. Zainteresowanym rozdam jesienią część.
Sam je dostałem więc teraz kolej podzielić się.
I jeszcze ciekawostka. Jedna uparta Murarka zagospodarowała sobie dziurę w futrynie drzwi wejściowych. Wcale jej to nie przeszkadza.Mnie tym bardziej. :;230
Jak nagram bestyjkę to pokażę.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46

Post »

kidaa21 pisze:monika teraz zniszcz jak tylko wyleci bo jesienia zniszczysz gniazdo z młodymi a tak to przynajmniej zacznie szukac innego miejsca
dzięki za szybką odpowiedz! tak zrobię- jutro w ciągu dnia namówię Panów z ekipy obecnie pracującej na budowie, żeby podziałali szpadlem- sama nie mam odwagi :oops: zresztą jeden z nich trenuje karate czy ju-jitsu (?) to da sobie radę :uszy

z ciekawostek-dzis kolejny trzmiel-trzmielica- pracowała na mleczu. tym razem chyba kamiennik (czarny z rudą pupą), mam nadzieję, że chociaż ten jakos rozsądniej mieszka..

az szkoda będzie robić porządny trawnik, bo i jaszczurke w tych naszych chwastach mamy.. widziałam juz jak grzała się na scianie domu, a dzis zwiewala przede mną w trawie. czuję się jak intruz u siebie na dzialce :;230

dzięki za rady!
Awatar użytkownika
wasmi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2012, o 10:47
Kontakt:

Post »

Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
pasjonat
100p
100p
Od: 13 mar 2009, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanie - Czy w ogrodach działkowych można hodować murarkę ogrodową?
Ponieważ po protestach ludzi zadzwonił do mnie członek zarządu ogrodu i dał mi termin na usunięcie hodowli powołując się na regulamin ogrodów dodał że jeżeli tego nie wykonam to wezwie straż miejską.
Z regulaminu ROD:
§ 100
1. W rodzinnym ogrodzie działkowym, za zgodą walnego zebrania, dopuszcza się hodowlę pszczół.
2. Hodowla pszczół może być prowadzona wyłącznie w zbiorowej pasiece.
3. Pasieka, o której mowa w ust. 2, jest to wydzielona na ten cel część terenu użytku ogólnego ogrodu, odizolowana od pozostałej części ogrodu żywopłotem wysokim lub ekranem, o wysokości nie mniejszej niż 2 metry.
4. Wszelkie prace w pasiece należy prowadzić w sposób zapewniający bezpieczeństwo działkowców.
5. Członkowie PZD, którzy prowadzą hodowlę pszczół w pasiece ogrodowej tworzą koło pszczelarzy.
6. Nadzór nad działalnością koła sprawuje zarząd.
Awatar użytkownika
wasmi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2012, o 10:47
Kontakt:

Post »

Witaj Pasjonat.
Przecież Ty nie jesteś hodowcą pszczół tylko zbieraczem trzciny :wink: . A tak na poważnie to udaj się do zarządu i spokojnie wyjaśnij sprawę.
Pozdrawiam Mirek
Niewiedza jest błogosławieństwem. Wiedząc wszystko nie byłoby nic do odkrycia.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

psajonat to dotyczny sie pszczół miodnych
nasze pszczoły są bezpieczne , bo nie żądlą......
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

Post »

dzis zabiłem 15 tych muszek Pasożytniczych obok rurek murarkowych nie sadziłem ze te muszki są takie małe myślałem ze są wielkości muchy a to takie maleństwa nie za dużo mam tych pasożytów 15 które zabiłem a ile ich jeszcze jest w pobliżu rurek no i na 100 pare rurek jest już zaatakowana przynajmniej 1 komora przez te pasożyty;)

Jeszcze Jedno pytanie czy pająki są zagrożeniem dla murarek nie mam pojęcia jaki bądź jakie to pająki ale często w pobliżu są pajęczyny raz widziałem tego pająka co chwyta tylko te muszki a czy inne pająki murarki jedzą?
pasjonat
100p
100p
Od: 13 mar 2009, o 21:59

Post »

Może nasze pszczoły są bezpieczne jednak pszczoła to pszczoła i żadne argumenty do zarządu nie trafiają.
Awatar użytkownika
kidaa21
200p
200p

Post »

pliszek te pająki poluja na muszki i muchy, pszczoły sa dla nich za duże, prucz tych co snuja pajęczyny, są też skakuny tez bezpieczne dla pszczół

mirek55522
chetnie o ciebie wezme/kupie

pasjonat wystarczy że zarządowi pokazesz informacje na ich emat
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Według mnie z zapisów w regulaminie chodzi o pasiekę, czyli o ule a Ty uli nie masz.
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

Pasjonat idz do zarządu ale wydrukuj sobie informacje o murarce i powiedz im ze to nie jest pasieka tylko hodowla amatorska murarki.
Z tą strażą to tez nic Ci nie mogą zrobić , może po prostu porozmawiaj z sąsiadami którzy tak mile na Ciebie donieśli i wytłumacz im co to jest murarka. Ja osobiscie mam 4 ule murarki i nikomu one nie przeszkadzają wręcz przeciwnie każdy jest zadowolony bo ma wieksze i ładniejsze plony owoców :)
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

Post »

ahhh niektórzy ludzie to .... sami nic pożytecznego nie zrobią a tylko pod kimś dołki kopia;( brak słów ale będzie dobrze PASJONAT ;)

kidia to mówisz ze nie mam się co obawiać pająków tzn nie ja tylko moje murarki??
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”