Ogród japonski!

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Kotka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 mar 2006, o 00:54

Ogród japonski!

Post »

Witam mam pytanko czy macie moze zdjecia jak pieknie wykonać ogród japoński?
Gdzie można kupić lampy i inne ozdoby do takiego ogrodu woj.wielkopolskie.Pozdrawiam
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kotka : lol:

Ogrody japońskie to styl, który ma ustalone kanony i jak kazda sztuka przejęta do naszej kultury , rządzi się swoimi prawami.
Zawsze można zrobić * coś koło tego* wzorując sie na dokonaniach twórców- dla
spojrzenia proponuję zwiedzić takie cacko , jeden z najstarszych obiektów tego typu w Polsce.
Usunięto nieaktywny link.

Akcesoriów jest wiele w sprzedaży-.Nie sądzę aby był kłopot z ich nabyciem.Inna sprawa roślinność , która powinna odpowiadać stylowi tych ogrodów.
Ale myśleć o takim zagospodarowaniu ....warto.

pozdrawiam Jovanka ;:100
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Innym ogrodem japońskim udostępnionym do zwiedzania od 2003 r jest ogród Pana Edwarda Majcher w Jarkowie (gmina: Lewin Kłodzki ). Poniżej adresy stron gdzie można się dowiedzieć nieco więcej i obejrzeć kilka fotek.
Usunięto nieaktywny link.

Ogród japoński wykonany przez mistrzów z Japonii według mnie zawsze będzie czyś innym niż wykonany przez nas europejczyków. Bo czyż my widząc nawet bardzo piękne kamienie otoczone pograbionym koliście żwirem zobaczymy "wyspy na oceanie" - myślę, że zobaczymy jedynie ładną kompozycję kamiennych brył w surowym piaszczystym otoczeniu. Czy dla nas jest istotne, czy strumień w ogrodzie płynie ze wschodu na zachód czy odwrotnie - myślę, że dla nas ma wyglądać ładnie, ale nie dla mistrz który tworzy prawdziwy ogród japoński. Jest wiele stylów ogrodów japońskich, Ogrody suchego krajobrazu, ogrody kamienne, medytacyjne, spacerowe czy herbaciane nie tylko dla nas, ale i dla wielu współczesnych Japończyków zawiłości związane z tymi stylami są nieznane i niezrozumiałe.

Gdzieś czytałem, że aby dobrze zaprojektować swój ogród należy wyjść na wysoką górę rozglądać się dokoła, podziwiać przyrodę jej piękno i moc a później spojrzeć w ten sposób na swój ogród i zacząć nad nim pracę. Jednak potrafi to zrobić jedynie człowiek silnie związany z przyrodą, zafascynowany jej siłą podziwiający ją i wręcz ubóstwiający siły przyrody.
Japońscy mistrzowie w ogrodach w sposób symboliczny odzwierciedlają przyrodę i jej siły, poza tym jest silnie naszpikowany symbolami religijnymi.
Aby trochę zapoznać się z tą tematyką polecam książkę Marka Majorowskiego "Ogród japoński - elementy i zasady kompozycji" (dostępna, niedroga i warto się z nią zapoznać zanim zaczniemy myśleć o ogrodach japońskich).
Myślę, że nie zagłębiając się w wszystkie tajniki japońskiej filozofii w sztuce tworzenia ogrodu, możemy wziąć z tych ogrodów to, co dla nas jest piękne, fascynujący i chociaż w całości dla japończyka może to nie będzie miało sensu to nas będzie to cieszyć i przyniesie zadowolenie.
A teraz już do podstawowego pytania. :wink:
Oczywiście, że elementy architektury do ogrodów japońskich można prawie wszędzie kupić (to jest teraz na fali), ale czy nie lepiej wyzwolić w sobie chęć wykonania ich samodzielnie :shock:
Ja swój ogród (bałbym się nazwać go japońskim) małymi kroczkami tworzę już kilka lat ale wszystkie elementy tego ogrodu to moje dzieło. Poniżej kilka fotek dla zachęcenia innych do sprawdzenia swoich sił. :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Andrzej.

Usunięto niepotrzebny cytat Jovanki. Pomid.
Awatar użytkownika
glad
100p
100p
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Cudo coś pięknego, tylko koszta na pewno są ogromne, bo zrobić to nie problem.
Wejdź obejrzyj*ZAPRASZAM*Pozdrawiam*
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Glad ,obejrzyj ogród Paco ,dopiero się zachwycisz ,tam dopiero są cudeńka :D :D :D
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
glad
100p
100p
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Paco ???
Wejdź obejrzyj*ZAPRASZAM*Pozdrawiam*
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=85402" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Paula
100p
100p
Od: 10 lip 2007, o 23:18

Post »

glad pisze: Paco ???
Tu jest ogród Paco :arrow: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5061 :wink:
największe szkodniki w moim ogródku to ... moje dzieciaki ;)
Awatar użytkownika
grazyna56
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 10 lut 2007, o 20:28

Post »

Dzięki Paula, przecież i ja to mogłam zrobić :D :D :D Zapomniałam że nowonarodzeni jeszcze nie wszystkich dobrze znają :wink:
cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p
Od: 2 maja 2011, o 12:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jakie najlepsze roślny udające mech, - wazne w ogrodzie japońskim
corbieres60
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p

Re: ogród japoński

Post »

corbieres60 pisze:jakie najlepsze roślny udające mech, - wazne w ogrodzie japońskim
azorellę i gożdzicznik i nie wiem co dalej (wystawa południowa)
corbieres60
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23

Post »

Sagina subulata - karmnik ościsty
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p

Post »

Dzięki już przerabiałem tę roślinkę, wypala mi ją słońce, jak i również kotullę ta znowu nie ma koloru i wszędzie "łazi" :) jest jeszcze pszonak Perowskiego o pomarańczowych kwiatach, przez resztę sezonu jest zielona kępka ale trzeba odnawiać co drugi rok z sadzonek.
corbieres60
Awatar użytkownika
manuel
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 22:23

Post »

Macierzanki, niskie odmiany. Widziałem w polsce ogród japoński gdzie było kilka m2 obsadzone macierzanką - wyglądało pięknie.
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p

Post »

Dziękuję bardzo to jest myśl, ;:180 przecież mam chyba piaskową (płasko przylega do gruntu) w innym miejscu, i ma zalety,- nie wszystkie chwasty w niej wykiełkują, jeszcze raz dziękuję. :wit
corbieres60
Awatar użytkownika
corbieres60
50p
50p

Post »

corbieres60
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”