Pani Hanko, oczywiście że siarczany zakwaszają z jednym ale (Pani też o tym chyba gdzieś pisała)
rose_marek pisze:
na glebach piaszczystych potrzeba około 10g drobno zmielonej siarki by zmniejszyć pH o 0.5 stopnia na jednym stanowisku. Ale potrzeba 50g by zmniejszyć pH o 1 stopień i około 250g by zmniejszyć pH o 1.5 stopnia.
Jeśli masz glebę gliniastą to wychodzi że potrzebujesz ponad 0.5 kg siarki na stanowisko by zmniejszyć pH o 1.5 stopnia.
...
Siarczan żelaza działa od razu, ale po roku ulatnia się. Jednak ze siarczanem żelaza trzeba bardzo uważać bo ta sól jest toksyczna dla rhododendronów jeśli zaaplikowana w większych ilościach. Potrzeba jej około 8 razy więcej wagowoo by uzyskać ten sam efekt co ze siarką.
Mam do Pani pytanie ile takiego przeciętnego nawozu do rh należałoby użyć (i używać każdego roku) żeby zmniejszyć pH o jeden stopień w przeciętnej glebie pod jedno stanowisko?
Co Pani robi w swoim ogrodzie jak pH ziemi wzrasta? Obniża Pani nawozami?
dalej podtrzymuję - nawozem nie zakwasisz ziemi, tylko jej nie odkwasisz.
To wg mnie chyba największy problem w uprawie tych roślin, bo wiele osób uważa, że jak posadzi je w kwaśnym torfie i będzie nawet wg instrukcji podsypywać odpowiednią dawką nawozu do różaneczników to będzie wszystko ok. Niestety, problemy pojawiają się bardzo szybko
To oczywiście moja opinia na podstawie moich doświadczeń, a Pani może uważać inaczej.