Identyfikacja róż - część 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Identyfikacja róż - część 3

Post »

Pachnie dość intensywnie ale bez przesady, Nostalgia nazywana jest : lody z bita śmietaną - w pełnym rozkwicie tak wygląda, piękna, mam dwie.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Narnijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 wrz 2013, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo Ci dziękuje Tara! Mojej Mamie kupiłam taką samą i w końcu mogę potwierdzić odmianę:-) Czy tę różę tnie się corocznie nisko - doczytałam, że to mieszaniec herbatni, czy dobrze myślę?
Pamiętajcie o ogrodach...Przecież stamtąd przyszliście
W żar epoki użyczą wam chłodu
Tylko drzewa, tylko liście
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to jest mieszaniec herbatni, ja tnę wiosną do tzw.kopczyka, nie mam problemu z kwitnieniem.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam kilka róż po przejściach, z odzysku - pewnie kiedyś kupiłam nie jestem pewna ich nazw, nic nie mogę o nich napisać bo odbijają od kopczyka, oto pierwsza:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59

Post »

Witam.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu pierwszej ale nie jedynej w tym sezonie zagadki :?: , kupiona w Biedronce miniaturka.
Może ktoś ma pomysł co do tego malucha? Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Awatar użytkownika
Narnijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Witam ponownie:)
Wracam z kolejną różą kupioną w szkółce krzewów ozdobnych. Niestety miała tylko etykietę: Hybrid Tea Rose, róża wielkokwiatowa. Róża ma przepiękny odcień bieli, jest idealnie biała od zewnętrznego płatka, aż do środka. Wybór padł na nią m.in. ze względu na niezwykły zapach:pachnie intensywnie: zapach różano-cytrynowy, nawet bardzo cytrynowy-jak zapach cytrynowego drzewka herbacianego. Na kilku pędach kwiaty sa pojedyncze, na głównym 3 pąki. Liście jasnozielone, lekko-błyszczące.Załączam zdjęcie róży, pąków oraz pokroju. Po obejrzeniu wielu zdjęć białych pachnących róż najbardziej do mojej nieznanej pasują: Jan Paweł II i White Lightnin (chociaż ta ma ciemne liście), ale czekam na wypowiedź znawczyń/znawców róż:-)

6 i 7 zdjęcie dotyczy róży z poprzedniego postu.Rano cały środek był jeszcze biały, na wieczór już się zaróżowił. Tara czy tak wyglądają właśnie Twoje Nostalgie? Z góry dziękuję za pomoc. Żałuję, że nie mam takiej wiedzy, by innym pomagać rozpoznawać, ale może kiedyś..:-)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek\
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Narnijko, masz na 100 % Nostalgię. Piłeczka z płatków w środku kwiatu nie pozostawia wątpliwości .
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
Narnijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bardzo Ci dziękuję Lucyndo:-) Tara poznała ją już "w pąku", ale chciałam pokazać ją w pełnym rozkwicie. Cuda wianki ma ta moja mała szkółka na wsi:-)Niby wszystko bez nazwy, a same piękności! Jak ta druga róża to będzie Jan Paweł II...moje różane marzenie!
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anastazja80 niby jak mówisz maluszek a mi się widzi, że to Barock tylko to jest róża pnąca, może ktoś ma inne propozycje

Narnijka tak to Nostalgia na bank, a ta bielutka to może być Jan Paweł II, pięknie pachnie -
u mnie padł a raczej odpoczywa w tym roku poszkodowany w trakcie porządków ogrodowych, a więc biel kwiatów i mocny, intensywny zapach.

Może też to być Chopin - centrum kwiatu gęsty odcień kremowej śmietany. Wyczuwalny zapach. Liście duże, jasnozielone, skórzaste i gęste. Pędy silne z bladymi, dużymi kolcami, dobrze rozkrzewione.
Chopin często jest spotykany w szkółkach,
Awatar użytkownika
Narnijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tara Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź. Sprawdziłam jeszcze raz rano kolor kwiatu-środek jest biały, liście nie są takie gęste duże (ale moje rzeczywiście też są skórzaste), za to kolce są różowe, delikatniejsze, takie "wychudzone". Może zrobię zdjęcie-pewnie po kolcach poznasz:-) No i ten zapach..czy Chopin też pachnie cytrynowo?
Anastazja80
500p
500p

Post »

Tara[b dzięki za podpowiedź, obejrzałam fotki Barock w necie, to nie ta róża, moja ma zdecydowanie bardziej pomarańczowy kolor na początku trącony tak jakby terakotą. szukam dalej i czekam na dalsze podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Awatar użytkownika
Narnijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Anastazjo nie jestem żadnym znawcą, ale też szukałam Twojej różyczki, może to Monica? Nie wiem czy tutaj można dawać linki, ae w tym wątku na samym dole jest podobna różyczka, właśnie Monica:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=336

Tara- Twojej różyczki tez szukam, rozwinęła może już kwiat? Przyjrzałam się mojej białej róży, nierozwinięte pąki są biało-zielone, nie ma w nich grama kremu. Pachnie dziś bardzo intensywnie, cytrusowo-geraniowo, bardzo orzeźwiająco:-)
Anastazja80
500p
500p

Post »

Narnijka , dzięki obejrzałam fotki z linku no i w necie, trochę podobna ale to chyba nie ta. Monica ma intensywniejszą barwę i pączek taki żółto pomarańczowy no w ogóle to Monica taka bardziej atrakcyjna a pączki mojej są całe jednolitej barwy, ale dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anastazja80- myślę, że to może być Flora Danica
http://florexpol.eu/roze/1997-roza-wiel ... nica-.html

Narnijkapopularna w szkółkach jest biała róża VIRGO bo Jan Paweł II to mi raczej nie pasuje, nieco inny układ kwiatu
Awatar użytkownika
Narnijka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tara pooglądałam sobie tę różę Virgo w sieci, ale ona ma mniej płatków, jest mniejsza i ma ciemniejsze pędy. Natrafiłam na forum Ogrodowiska zdjęcie róży Jan Paweł II i na tym zdjęciu wygląda jak moja (ostatni post ze zdjęciem). Może poczekam aż kwiat rozkwitnie i wtedy jeszcze raz zrobię zdjęcie. Przeczytałam tez wątek na tym forum o różnicach między różą Chopin a JP II. W każdym razie kwiat ma ogromny, mimo iż nie jest w pełni rozkwitu ma 10cm. No i ten zapach...Czy sa inne białe róże tak intensywnie pachnące cytrynowym drzewkiem herbacianym?
http://www.ogrodowisko.pl/watek/4569-ro ... ale?page=2

Właścicielka tej małej szkółki u mnie nie ma na stałe w ofercie róż, tylko w sezonie przywozi kilka rarytasków. Teraz widziałam u niej w.in. Reine de Violette i jeszcze ze 2 historyczne, Nostalgie i białą o oszałamiającym zapachu, która jest juz u mnie:) Tylko biała i rozpoznana przez Ciebie Nostalgia nie miały etykiety.Nie wiem tylko gdzie ją posadzić, bo nie wiem jaka duża urośnie:-(
Zablokowany

Wróć do „Róże”