Buga 2009

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Buga 2009

Post »

Witajcie!
Postanowiłam tutaj pokazac Wam fotorelację z wycieczki do Schwerina na wystawę kwiatów ,bo chyba więcej osób zagląda na te strony.

Co 10 lat BUGA jest wystawą międzynarodową. Tak było w 2003 roku w Rostocku i będzie – w 2013 – w Hamburgu. Tradycja ta właśnie tam się narodziła, w parku „Planten un Blomen“ , w latach 1953, 63 i 73.
BUGA w Schwerinie leży w samym centrum. Obejmuje ona tereny wokół odrestaurowanego właśnie zamku, liczącego 150 lat. Wszystkie ogrody leżą nad wodami Jeziora Schwerińskiego

W sumie znajduje się tu siedem ogrodów, w których kwitną tysiące kwiatów we wszystkich barwach. Każdy z nich ma swój charakter. Jeden jest naturalny, drugi z wielkim różanym klombem, inny trawiasty, lub obsadzony dębczakami i buczyną, bądź ukazujący dojrzałe drzewa w pełnym majestacie. Jedna z atrakcji oczekuje zwiedzających już przy wejściu: To ogród XXI wieku, jest nim łąka jak by się zdawało, unosząca się na wodach przyzamkowego jeziora: -„ Nowoczesność wyróżnia ogród XXI wieku. To gra światła i wody. Tu znajduje się też kolumnada BUGA”

Łąka na tafli jeziora

Na kolumnadę składa się 36 łuków betonowych. Tą kolumnadą zwiedzający udają się na „pływającą łąkę”. Teren splantowano w formie cząstek mandarynki. Rosną tam bławatki, tulipany, byliny. Oprawę stanowią trawiaste pagórki.

Inaczej wyglądają herbaria i warzywniki. Tu królują warzywa i zioła. A w sadzie leżaki zachęcają gości do wypoczynku. Opodal wyrasta wielka, biała, kryta hala. Do połowy października zobaczyć tu będzie można 20 różnych wystaw – orchidei, azalii i rododendronów: -„Zachwyt publiczności uchodzi za pewnik. Prezentujemy tam także wiele kwiatów ciętych i doniczkowych, przeznaczonych dla domu, a które nie wytrzymałyby każdej pogody na zewnątrz hali”

Te krótkie informacje przepisałam ze strony o wystawie http://www.dw-world.de/dw/article/0,,42 ... 0.html,ale zachęcam nie tylko do odwiedzenia tego miejsca ,ale i poczytania na ten temat wiadomosci.

to tyle w skrócie a teraz zdjęcia :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

a teraz kompozycje kwiatowe i ogród rózany w malenkiej części

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Róże cudowne :shock: :D
Piękne kompozycje.
Awatar użytkownika
Magda-Meg
100p
100p
Od: 1 lut 2009, o 12:41

Post »

jednym słowem :D RAJ :D
słoneczko dla wszystkich :)

Ogród 2009
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

i jeszcze kilka zdjęć Zamku

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A to są propozycje dekoracj i pielęgnacji grobów przez firmy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Myślę ,ze warto zobaczyc to kwiatowe widowisko :D Dobry pomysł na spędzenie wolnego czasu podczas urlopu :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ale uczta ... :D
Wyobrażam sobie jak wspaniale było w realu.
Z powodu z zamku można było czuć się jak w bajce.
Anulko dzięki za relację ,super.
Pozdrawiam
K. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”