Berberys 'Goldilocks' ( Berberis 'Goldilocks' )

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
David9
50p
50p
Od: 9 maja 2016, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Berberys 'Goldilocks' ( Berberis 'Goldilocks' )

Post »

Witam
Interesuje mnie taki zimozielony gigant
http://kurowski.pl/pl/katalog-roslin/2/ ... goldilocks tam go nie mają

Ktoś go z Was posiada?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Berberys Goldilocks Zimozielony- co to za ustrojstwo?

Post »

Jest to berberys Darwina odm. Goldilocks Bardzo efektowny gatunek pochodzący z Chin .
Niestety nie nadaje się do naszego klimatu. Wymarza ,mimo okrywania na zimę,wcześniej lub później ale wymarza.
Miałam go ...
jjdj

Re: Berberys Goldilocks Zimozielony- co to za ustrojstwo?

Post »

'Goldilocks' to krzyżówka dwóch południowoamerykańskich berberysów darwinii i valdiviana. Niestety większość roślin z kontynentu telenowel jest wrażliwa nie nadaje się do uprawy w naszych ogrodach.
David9
50p
50p

Re: Berberys 'Goldilocks' ( Berberis 'Goldilocks' )

Post »

Szkoda, że on jest taki delikatny. Przydałaby się jakaś krzyżówka z mamutem dla ochrony przed mrozami ;)
@Karo napisz coś więcej o nim. Jak długo go miałaś? W jakiej części kraju go miałaś? Rzeczywiście rośnie do czterech metrów?

A co sądzicie, żeby takiego berberysa hodować w dużej donicy w domu przy drzwiach na ogród w zimie, zaś na lato wystawiać na zewnątrz? Ma to jakiś sens?

ps. Juliana i Gruczałkowaty też pochodzą z Chin i Tybetu, a dają radę w cieplejszych rejonach kraju.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Był u mnie w Centrum Polski 2 pełne zimy po trzeciej już nie odbił.
Maleńki był,żadne tam metry :D
Sadzonka kupiona była w Szczecinie
Uprawiały go też inne osoby zaraz ..zaraz o tu
Pisały,że był tam kilka lat,pzremarzał i odbijał z korzenia. Nie wiem czy nadal go mają.
W donicy? Nie wiem,nie uprawiałam ale wiele krzewów przecież uprawiamy w donicach więc można próbować.
David9
50p
50p

Post »

Faktycznie wyglada bardzo efektownie, wszak domnieniam, iż ma jakąś minimalną tolerację na mróz. Zapewne zniesie jeno krótki i lekki mróz. U nas wszyskto musi wytrzymać minus kilkanaście przez dwa-trzy tygodnie podczas zimy. To nie są przeciętne warunki w Chinach oraz w jakiejś Brazylii. Juliana zapewne lepiej sobie radzi.
David9
50p
50p

Post »

Goldilocks ma wymagania siódmej strefy czyli zapewne nie toleruje mrozów poniżej minus dziesięciu oraz wyziębienia, zaś Juliana to strefa szósta.
Mam jedno takie bardzo ciepłe miejsce w ogrodzie, zaś zimy ostatnio bardzo lekkie. Gdybym dorwał, gdzieś sadzonkę tego Goldilocka jakoś tanio to bym zaryzykował. Może pierwsze kilka lat w donicy i go zostawiać do pierwszych przymrozków i w ten sposób hartować, aż po kilku latach, gdy efekt cieplarniany weźmie górę, zasadzić go w ogrodzie. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”