koleżanki - rówieśniczki : brzoskwinia Reliance i czereśnia Burlat. Polecam te odmiany, bo
smaczne i plenne.

Ewo, Ernrudzie, dziękuję za podpowiedzi z brzoskwinią.ewacampanula pisze:L_Morel pisze:Cześć! Postanowiłem odratować brzoskwinię, która uciekła przez dziurę w płocie. Liście i zawiązki owoców pojawiały się wyłącznie na odrostach pnia za płotem, które parę lat temu przyciąłem. Zapewne dzięki temu wybiły nowe pędy po właściwej stronie płota, które - jak rozumiem - trzeba teraz jakoś uformować, a starą część w całości usunąć i przesmarować ranę funabenem.
Bardzo proszę o podpowiedź, gdzie ciąć.
Widzę dwójkę kandydatów na główny pień, z lewej prosty, a z prawej już rozwidlony. Można wykorzystać oba? ;)
Nie jestem znawcą, ale staram się dużo czytać i wykorzystywać wiedzę na własnej działce (przycinam i formuję młode nasadzenia). Ja bym zostawiła jako przewodnik ten nowy prosty pęd przed płotem, a resztę wycięłabym. Z doświadczenia wiem (miałam brzoskwinię puszczoną na trzy pochyłe pnie - gdy kupiłam działkę już taka rosła), że takie pędy mogą łamać się pod ciężarem owoców (u mnie tak właśnie było). No i oczywiście ten pozostawiony przewodnik trzeba jakoś formować - skrócić gałęzie i przyginać je jak najbardziej do poziomu (najlepiej za pomocą sznurków).
Nie wiem dlaczego uważasz, że przewodnik jest zepsuty.
Tylko że po gałęziach drugiego piętra zostały tylko kikuty (oznaczone na czerwono). Jeszcze wyżej jest zeszłoroczny przewodnik i boczne gałęzie piętra "trzeciego". Czy piętro drugie wyrośnie jeszcze raz z jakichś paków uśpionych?ewacampanula pisze:Nie wiem dlaczego uważasz, że przewodnik jest zepsuty.![]()
![]()
Na twojej brzoskwini widzę pierwsze piętro gałęzi. Oznaczyłeś je jako 1, 2, 3 i 4. Każda z gałęzi wyrasta z przewodnika w odległości około 10 cm od siebie. I one właśnie składają się na pierwsze piętro. Potem jest dosyć ładny przewodnik, oznaczony przez ciebie kolorem czerwonym, który chcesz usunąć. Lepiej tego nie robić. Powinieneś go po prostu skrócić tzn. uciąć (0,5 - 1 cm nad oczkiem) na wysokości około 60 - 70 cm powyżej najwyżej rosnącej gałęzi pierwszego piętra (chyba nr 4). Wtedy kolejne gałęzie pojawią się około 10 - 20 cm poniżej miejsca przycięcia przewodnika. Stworzą one drugie piętro. Z oczka na samej górze wyrośnie również pęd, który należy formować (pionizować) na przewodnik. W kolejnych latach można tak stworzyć trzecie piętro gałęzi.
To tyle teorii.
Z praktyką u mnie trochę gorzej, bo jak mówiłam dopiero się uczę. Sposób wyżej opisany działa na innych drzewkach owocowych. Brzoskwinię mam od niedawna i sama ją próbuję opanować.