Glicynia - w donicy
Glicynia - w donicy

Do Pana Grzegorza
Dziękuję za zainteresowanie moim małym problemem.Ten balkon to logia, a więc odsłonięty od wiatrów.Oczywiście, jak Pan słusznie twierdzi...to ryzykowne.W ten sam sposób przechowuje hortensję, już 3 rok, okrywając donicę kartonami na duże mrozy.Ale jestem gotowa wnieść moją glicynię do domu.Co Pan myśli? 

- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja uważam, że wniesienie glicyni do (ciepłego) mieszkania spowoduje zaburzenia wzrostowe i prawdopodobnie śmierć krzaka na wiosnę. Też mam dwie w doniczkach i zostaną na zimę na balkonie, pewnie je owinę i okryję. Najlepsze do zimowania byłoby pomieszczenie widne, z temperaturą do 10 stopni. Najlepiej nieogrzewany pokoik, klatka schodowa, składzik czy nawet widny garaż.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Swoja glicynię przez dwa lata przetrzymywałem w donicy w ogrodzie jedynie w osłoniętym od wiatru miejscu (nie było przygotowane dla niej docelowe miejsce). Niczym nie owijałem i nie zabezpieczałem przed mrozami - nie piszę po to aby przekonać kogoś do takiego działania, ale wisteria wsadzona pod koniec lata na swoje miejsce pięknie rośnie i czuje się dobrze.
Uważam, że przenoszenie jej nawet do chłodnego i jasnego jakiegokolwiek pomieszczenia jest bezcelowe i niebezpieczne dla jej życia.

Uważam, że przenoszenie jej nawet do chłodnego i jasnego jakiegokolwiek pomieszczenia jest bezcelowe i niebezpieczne dla jej życia.

Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- ZosiaM
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witajcie ja mam glicynie na balkonie rośnie już trzeci rok i nic jej nie ma tylko nie wiem jak i kiedy ją przycinać
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Re: Zapraszam do mnie! - Agulina
witaj Agulina,odpowiadam na Twoje pytanie Glicynia może rosnąć w donicy,ale musisz ją mocno ciąć ,zależy jak ją chcesz kształtować czy na drzewko ,wtedy obrywasz wszystko co wyrasta od spodu i skracasz ,kształtujesz koronę,czy na drabince jako pnącze,wtedy skracasz pędy i wycinasz niepotrzebne,tak czy siak ciąć trzeba mocno i bez skrupułów,że by trzymać ją w ryzacch.
Ladną tą Glicynie znalazłaś ,pięknie zakwitnie ,jaka jest cena takiego egzemplarza?
Ladną tą Glicynie znalazłaś ,pięknie zakwitnie ,jaka jest cena takiego egzemplarza?
- podlasianka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 cze 2010, o 10:04
Re: Glicynia - jak przechować przez zimę?
Glicynię należy zasadzić w miejsce docelowe.Trzeba jej zainstalować solidną pergolę może być wykonana z mocnych płaskowników.Ja na zimę wyłożyłam naokoło korzeni ciuki ze słomy,aby ziemia w tym miejscu nie przemarzała.Najważniejszą sprawą jest to ,żeby nie dopuścić do przemarznięcia korzeni.Glicynia wytrzymuje duże mrozy.Gdy na takich ciukach leży śnieg,dodatkowo chroni przed mrozem i wiatrem.Nawet gdy trochę zmarznie, na wiosnę wypuszcza nowe korzenie tzw przybyszowe w innym miejscu.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Re: Glicynia - jak przechować przez zimę?
A ja zapomniałam o jednej z moich glicynii i spędziła ostatnią zimę w donicy przy ogrodzeniu
Na wiosnę odbiła nie gorzej niż jej wkopane kuzynki 

Re: Ktoś ma to cudo? (wisteria - glicynia)
Re: Ktoś ma to cudo? ( wisteria - glicynia )
Witam
jestem nowy na forum ale mam pytanie odnosnie glicyni chinskiej
w zeszlym roku posadzilem ja w donicy w domu
ladnie rosla, ale w pewnym momencie zdrewniala i zaczela gubic wszystkie liscie, pozniej takze galezie na ktorych te liscie byly
na zime zostal tylko pien rosliny
czy to normalne czy tez raczej roslina obumarla z jakichs przyczyn?
sam pien ma okolo 40-50cm
jestem nowy na forum ale mam pytanie odnosnie glicyni chinskiej
w zeszlym roku posadzilem ja w donicy w domu
ladnie rosla, ale w pewnym momencie zdrewniala i zaczela gubic wszystkie liscie, pozniej takze galezie na ktorych te liscie byly
na zime zostal tylko pien rosliny
czy to normalne czy tez raczej roslina obumarla z jakichs przyczyn?
sam pien ma okolo 40-50cm
- Ren0
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 sty 2012, o 11:42
Re: Glicynia - uprawa i pielęgnacja
Witam, w tym roku kupiłam glicynie, na razie stoi w donicy , czy mogę ją przetrzymać w donicy aż do przyszłego roku ? Jeśli tak to czy na zimne schować do piwnicy ?
Pozdrawia Aneta i zwierzyniec 

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Po co? Nie lepiej od razu sadzić ja do gruntu?
- Ren0
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 sty 2012, o 11:42
Właśnie nie mogę bo w miejscu dla niej przeznaczonym wodociągi maja kopać rury kanalizacyjne . Powiadomili mnie po zakupie już :/
Pozdrawia Aneta i zwierzyniec