Glicynia - w donicy

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Krystyna P

Glicynia - w donicy

Post »

:roll: Witam na forum.Mam na imię Krystyna.Będąc w Belgii, zakupiłam pnącze Glicynii, które w tej chwili jest na balkonie w dużej donicy.Zamierzam posadzić ją na wiosnę na Mazurach.Jak należy ją przechować przez zimę?
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przechowanie na balkonie to bardzo ryzykowne!
Krystyna P

Do Pana Grzegorza

Post »

Dziękuję za zainteresowanie moim małym problemem.Ten balkon to logia, a więc odsłonięty od wiatrów.Oczywiście, jak Pan słusznie twierdzi...to ryzykowne.W ten sam sposób przechowuje hortensję, już 3 rok, okrywając donicę kartonami na duże mrozy.Ale jestem gotowa wnieść moją glicynię do domu.Co Pan myśli? :roll:
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja uważam, że wniesienie glicyni do (ciepłego) mieszkania spowoduje zaburzenia wzrostowe i prawdopodobnie śmierć krzaka na wiosnę. Też mam dwie w doniczkach i zostaną na zimę na balkonie, pewnie je owinę i okryję. Najlepsze do zimowania byłoby pomieszczenie widne, z temperaturą do 10 stopni. Najlepiej nieogrzewany pokoik, klatka schodowa, składzik czy nawet widny garaż.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Swoja glicynię przez dwa lata przetrzymywałem w donicy w ogrodzie jedynie w osłoniętym od wiatru miejscu (nie było przygotowane dla niej docelowe miejsce). Niczym nie owijałem i nie zabezpieczałem przed mrozami - nie piszę po to aby przekonać kogoś do takiego działania, ale wisteria wsadzona pod koniec lata na swoje miejsce pięknie rośnie i czuje się dobrze. :wink:

Uważam, że przenoszenie jej nawet do chłodnego i jasnego jakiegokolwiek pomieszczenia jest bezcelowe i niebezpieczne dla jej życia. :?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Krystyna P

Post »

:D Bardzo wszystkim dziękuję za sugestie, Panu Grzegorzowi za "mądre"zakładki.
Niestety glicynia musi zimować na balkonie bo w mojej piwnicy ciemno jak w lochu i gorąco w zimę jak w piekle. A więc cóż, "ubiorę" ją ciepło na zimę...i czekamy do wiosny!
Pozdrawiam serdecznie, Krystyna
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46

Post »

witajcie ja mam glicynie na balkonie rośnie już trzeci rok i nic jej nie ma tylko nie wiem jak i kiedy ją przycinać
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Re: Zapraszam do mnie! - Agulina

Post »

witaj Agulina,odpowiadam na Twoje pytanie Glicynia może rosnąć w donicy,ale musisz ją mocno ciąć ,zależy jak ją chcesz kształtować czy na drzewko ,wtedy obrywasz wszystko co wyrasta od spodu i skracasz ,kształtujesz koronę,czy na drabince jako pnącze,wtedy skracasz pędy i wycinasz niepotrzebne,tak czy siak ciąć trzeba mocno i bez skrupułów,że by trzymać ją w ryzacch.
Ladną tą Glicynie znalazłaś ,pięknie zakwitnie ,jaka jest cena takiego egzemplarza?
Awatar użytkownika
podlasianka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 cze 2010, o 10:04

Re: Glicynia - jak przechować przez zimę?

Post »

Glicynię należy zasadzić w miejsce docelowe.Trzeba jej zainstalować solidną pergolę może być wykonana z mocnych płaskowników.Ja na zimę wyłożyłam naokoło korzeni ciuki ze słomy,aby ziemia w tym miejscu nie przemarzała.Najważniejszą sprawą jest to ,żeby nie dopuścić do przemarznięcia korzeni.Glicynia wytrzymuje duże mrozy.Gdy na takich ciukach leży śnieg,dodatkowo chroni przed mrozem i wiatrem.Nawet gdy trochę zmarznie, na wiosnę wypuszcza nowe korzenie tzw przybyszowe w innym miejscu.
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Re: Glicynia - jak przechować przez zimę?

Post »

A ja zapomniałam o jednej z moich glicynii i spędziła ostatnią zimę w donicy przy ogrodzeniu :oops: Na wiosnę odbiła nie gorzej niż jej wkopane kuzynki :uszy
Awatar użytkownika
tomko34
1000p
1000p
Od: 31 mar 2009, o 21:07

Re: Ktoś ma to cudo? (wisteria - glicynia)

Post »

Spokojnie można glicynie trzymac w donicy,pięknie prezentują się bonsai z tej rośliny,a z przemarzaniem można sobie poradzić ,zabezpieczając donicę i roślinę

moja wygląda tak,oczywiście w ogrodzie
Obrazek
Blebu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2012, o 11:01

Re: Ktoś ma to cudo? ( wisteria - glicynia )

Post »

Witam
jestem nowy na forum ale mam pytanie odnosnie glicyni chinskiej
w zeszlym roku posadzilem ja w donicy w domu
ladnie rosla, ale w pewnym momencie zdrewniala i zaczela gubic wszystkie liscie, pozniej takze galezie na ktorych te liscie byly

na zime zostal tylko pien rosliny
czy to normalne czy tez raczej roslina obumarla z jakichs przyczyn?
sam pien ma okolo 40-50cm
Awatar użytkownika
Ren0
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2012, o 11:42

Re: Glicynia - uprawa i pielęgnacja

Post »

Witam, w tym roku kupiłam glicynie, na razie stoi w donicy , czy mogę ją przetrzymać w donicy aż do przyszłego roku ? Jeśli tak to czy na zimne schować do piwnicy ?
Pozdrawia Aneta i zwierzyniec :)
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Po co? Nie lepiej od razu sadzić ja do gruntu?
Awatar użytkownika
Ren0
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2012, o 11:42

Post »

Właśnie nie mogę bo w miejscu dla niej przeznaczonym wodociągi maja kopać rury kanalizacyjne . Powiadomili mnie po zakupie już :/
Pozdrawia Aneta i zwierzyniec :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”