Piwonia drzewiasta cz.2

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
russet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 sie 2010, o 01:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

piwonia drzewiasta

Post »

Piwonia drzewiasta zakwitła po 3 latach od posadzenia.Po przekwitnięciu w miejscu kwiatów są zebrane w grono chyba nasiona? Nie wiem co zrobić,czytałam że należy je usunąć razem z łodygą na której śię znajdują,ponieważ osłabią roślinę w przyszłym roku.Proszę o radę

Obrazek
miko4
200p
200p
Od: 9 gru 2009, o 07:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: piwonia drzewiasta

Post »

Piszesz, że kwiat piękny to może warto zachować. Jak dojrzeją wysiać. Posiane jesienią wykiełkują na wiosnę a za parę lat zakwitną.
Awatar użytkownika
magduska81
500p
500p
Od: 11 wrz 2012, o 22:16

Re: piwonia drzewiasta

Post »

Wg zaleceń powinno się oberwać aby się roślina nie wysilała a nasionka będą jeszcze w kolejnym roku i zdążysz posiać :)
Przez mo­j ogród prze­wineło się wiele osób... po każdym zos­tała ja­kaś pa­miątka. Naj­droższe są te, które po­zos­tały w sercu.
Sprzedam/wymienię:Byliny Krzewy Kwiaty rustykalne
Moje małe co nieco
barjed5251
200p
200p
Od: 12 lut 2013, o 08:13

Re: Piwonia drzewiasta

Post »

Pieknie wyglada,ale jest bardzo wrazliwa na deszcz i wiatr i zbyt dlugo nie cieszy oczy ,bo szybko przekwita.Przez te kilka dni trzeba uchwycic jej piękno.
Kwiat zyje,kocha i przemawia cudownym językiem.
(Peter Rosegger )
Z pozdrowieniami BARBARA
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
corazonbianco
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2012, o 11:22

Post »

Ja w październiku kupiłam bulwki (kłącza) piwonii Souvenir de Maxime Cornau i Joanne d'Arc -
Był to zakup spontaniczny, na marginesie innych zakupów. Kłącza posadziłam, nie wiem tylko, czy nie za głęboko...całe kłącza są pod ziemią, dodatkowo teraz przykryłam sianem. Pytanie moje: czy są prawidłowo posadzone, kiedy zakwitną? Piwonie bardzo tanie, wiec mniemam, że przyjdzie mi trochę poczekać na kwiaty.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Ja powiem tak: w trzecim sezonie powinnaś otrzymać jeden kwiat, w następnym trzy, dalej to już burza kwiatów.
Mam dwie które właśnie w ten sposób zakwitły, ale dostałam mała sadzonkę i zakwitła zaraz w następnym roku, teraz kwitnie obłędnie.

trudno mi nawet było ja zmieścić w obiektywie,

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
channia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 sty 2015, o 22:24

Post »

Witajcie. Ja mam piwonie od ośmiu lat i różne były z nią historie. Gdy była w miarę ciepła zima to potrafiła przezimować bez okrycia ale w kopczyku. Innego roku gdy w marcu ściął mróz to paki mi zmarzły. Pomagało wtedy przycięcie. Ogólnie jest cudna.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Re: Piwonia drzewiasta (krzewiasta)

Post »

Odświeżam wątek.Mimo niezbyt sprzyjających warunków pogodowych moje piwonie budzą się do życia.Tym z siewek zazieleniły się końcówki pędów,a szczepiona odbija od korzenia bo górą podeschła zeszłego sezonu.
Piszcie o swoich spostrzeżeniach.
Halina
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

henryko, z nasionami piwonii drzewiastej jest taki problem, że one najszybciej kiełkują zaraz po zbiorze. Jeśli są już obeschnięte to kiełkowanie może zająć podobno nawet do 3 lat... nasiona najlepiej wysiać do skrzynki i zadołować w ogrodzie, utrzymywać wilgotną ziemię a na zimę chronić przed silnymi mrozami. No i proszę uzbroić się w cierpliwość, dużo cierpliwości :wink:

A to moja piwonia drzewiasta (jedna z 2) - została kupiona chyba 3 lata temu wiosną w ogrodzie botanicznym, podczas kiermaszu ogrodniczego. Jest to siewka po nieznanych rodzicach dlatego cena była bardzo niska ale ja lubię niespodzianki więc jakkolwiek nie zakwitnie kiedyś to i tak będę zaskoczony :wink: Raczej w tym roku jeszcze nie zakwitnie, wiem tylko tyle, że będzie to niska (a nawet bardzo niska) piwonia - ona jest piękną kępką ale właściwie nie przyrasta na wysokość, tylko na szerokość :wink: Na środku widać najwyższy pęd, średnio przyrasta jakieś kilka cm rocznie :wink: a odrostów bocznych ma coraz więcej :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witam

To moja piwonia Itoh drzewiasta,ma 3 lata i z roku na rok jakby słabsza.Czekam na jej pierwszy kwiat...
Czy widoczny na zdjęciu to pączek kwiatowy? ;:224

Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Moim zdaniem to pąki liści a pączek kwiatu to dopiero zobaczysz jak rozwiną się listki.
piwonia powinna w tym roku Ci zakwitnąć u mnie tez zakwitła w trzecim roku i powiem podobnie była marna, ale warto było czekać.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu dziękuję :) czekam na nią jak nie wiem co ;:170
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Annes 77 widać, że twoja piwonia choruje. Popatrz na zdjęcie na pęd z lewej i miejsce pod wychodzącym pąkiem. Ja bym obciął lewy pęd do zdrowego miejsca, a wszystko opryskał jakimś środkiem przeciw grzybom. Może też trochę rozgarnij ziemię, nie za bardzo zasypałaś łodygi?
kadka51
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2015, o 15:12

nowy zakup

Post »

witam Forumowiczów i czytających. Jestem tutaj nowa i szukanie informacji.
Na początek mam ogromną prośbę do praktyków:
Wczoraj w OBI kupiłam piwonię drzewiastą NN opis:suffruticosa . Ma około 40cm i parę rozwiniętych liści oraz 1 pączek średnicy ok. 1cm
poradźcie:
1, zerwać pączek aby wzmocnić układ korzeniowy?
2. posadzić krzaczek do gruntu, czy do większej donicy i pozostawić do jesieni, a następnie przesadzić do gruntu?
3. inne rady?
Będę wdzięczna za pomoc
Jeżeli już były takie pytania to przepraszam, ale szukałam i nie znalazłam odpowiedzi
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Re: nowy zakup

Post »

Wprawdzie nie jestem praktykiem piwoniowym, ale sama zasięgałam opinii. Pączek zaleca się usunąć (ja zostawiłam, bo był już duży, więc co ona oszczędzi). Piwonia ukorzenia się w niskiej temperaturze, więc chyba lepiej ją wysadzić do gruntu i pilnować, żeby miała wilgotno (a więc i chłodniej) w nóżkach. Z wysadzaniem trzeba poczekać, aż ustaną przymrozki, bo w markecie się rozhartowała, nawet, jeżeli była uprawiana na zewnątrz (wątpliwe).
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”