Zaniedbany trawnik

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
evette
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sty 2009, o 22:49

Zaniedbany trawnik

Post »

Witam serdecznie!
Zostałam właścicielką ogrodu, o który nie dbano już długi czas. Mam kłopot zwłaszcza z trawą. Nie koszona przez parę lat, powykładała się i poprzerastała nową. Teraz stanowi zbity kłąb, którego nie da się potraktować żadną kosiarką a i zwykła kosa nie poradzi. Mam plan działania, ale proszę o radę - czy nie zrobię jakiegoś błędu.
Mam zamiar na wiosnę opryskać cały trawnik Roundupem. Kiedy trawa zżółknie - wygrabię wszystkie resztki i posieję nową. Nie wiem czy to dobry plan. Jeśli tak - ile Roundupu będzie mi potrzebne i w jakim rozcieńczeniu, na działkę 60x60 metrów, żeby nie powstała pustynia na której już nic nie wyrośnie :roll: Będę wdzięczna za wszystkie rady :)
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Skosić nisko wykaszarką, porządnie wygrabić i zobaczyć, co urośnie.
Truć Roundupem zdążysz, tym bardziej, że i tak do zabiegu musi urosnąc. 5-6 l/ha.
Awatar użytkownika
agrazka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 22 maja 2005, o 23:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

nie lej Randapu, skosić nisko , zwertykulować, i kosić, będzie ładna zobaczysz.
serdecznie - Grażyna - Mój ogród...
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam zamiar na wiosnę opryskać cały trawnik Roundupem.
Niektórzy na tym Forum Randap uważają za nieszczęście gorsze od "cholery", ja uważam że jest to środek chemiczny stosowany do usuwania szczególnie trudnych do usunięcia chwastów, szczególnie chwastów tworzących podziemne kłącza, można też go używać do zniszczenia wszelkiej zielonej roślinności. Można nie używać środków chemicznych , by przygotować ziemię pod trawnik , należy wtedy (by mieć pewność że usuniemy wszystkie niepożądane chwasty) przekopać całość terenu przeznaczonego pod trawnik , na głębokość dwóch sztychów łopaty i dokładnie wybrać z ziemi kłącza wszystkich chwastów. Wydaje mi się że niewielu na tym Forum podjęło by się takiej pracy na powierzchni 60 na 60 metrów . Łatwo jest komuś doradzać " by nie lał Roundapu ,jeżeli to nie on by musiał kopać 3600 metrów kwadratowych murawy.

Uważam,( tak jak MirekL ) , że na zniszczenie istniejącego , zaniedbanego trawnika, masz jeszcze czas, najpierw należałoby się zastanowić czy nie warto ocalić to co jest, niekoszoną trawę od kilku lat można łatwo wiosną wygrabić, jeszcze przed rozpoczęciem wzrostu nowej trawy. Jeżeli teren trawnika jest równy można użyć najpierw wertykulatora ( za pomocą sprężyn wygrabia starą trawę) , a później , już po pierwszym koszeniu trawnika ponownie użyć, tym razem areatora( można kupić jedno urządzenie 2 w jednym).

Gdybyś się zdecydowała do zniszczenia dotychczasowego trawnika za pomocą chemii( bo innej możliwości nie widzę na takim areale) , to i tak musisz czekać do końca kwietnia- początku maja aż trawa ruszy z wegetacją, gdyż wtedy najbardziej skuteczny jest oprysk.

Na tym Forum wiele napisano co trzeba wykonać przed zasiewem trawy, doradzałbym dokładnie poczytać, gdyż wszelkie niedoróbki, czy prace " na skróty" później się mszczą, pragnę jeszcze przypomnieć że trawnik zakłada się na co najmniej 100 lat i warto się nie śpieszyć, a zrobić dobrze, piękny trawnik jest nie mniejszą ozdobą niż najpiękniejsze kwiaty, o czy się możesz przekonać oglądając mój ogród w części z 2008 roku.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

I jeszcze jedno- Roundup nie jest panaceum na wszystko. Piszesz- o ogród nie dbano jakiś czas. No i siało się wszystko w cały świat. Zielone herbicydem skasujesz- ale tam masz zapas nasion zielska wszelakiego na 10 lat do przodu. Po usunięciu konkurencji będą kiełkować aż miło.
Widziałem wiele ładnych trawników uzyskanych przez koszenie tego, co samo urosło. Można i owszem ostro zwertykulować, wygrabic, dosiać. Roundup w ostateczności.
evette
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 sty 2009, o 22:49

Post »

Ha! Masz rację, Tadeuszu - te moje 3600 m kw. skopać to praca dla Herkulesa :) Dzięki za dotychczasowe rady. Nie spodziewałam się, że tak szybko zechcecie mi odpowiedzieć :D
Serdecznie pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

Ja mam ładny trawnik. Kosimy latem raz w tygodniu.Przed posianiem był dobrze zgrabiony i uwałowany. Obrazek Obrazek Obrazek
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trawnik ładny, ale uważam że jeszcze parę "krzaczków" dodało by mu uroku, niektórzy z tego Forum aż marzą by mieć "taką wolną przestrzeń" do swojej dyspozycji.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Tadeuszu wydaje mi się że działka Rodusika jest całkiem młodziutka. Widzę też krzaczki posadzone wzdłuż płotu i nie tylko :lol: Teraz tylko trzeba poczekać aż urosną, a na Kaszubach to trochę potrwa. Na mojej działce zrobiło się naprawdę zielono i gęsto po ok 8-10 latach.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Na tym trawniczku przydałby się oprysk preparatem :

Bofix 260 EW
www.zielen24.pl/Środek-chwastobójczy-bo ... p-540.html

Lub

Starane 250EC

www.e-hortico.pl/go/_info/?id=1189
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozsypałam nawóz do trawników jesienią.Wiosną mam też rozsypać?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja nigdy nie rozsypuję na trawniku jesienią żadnych nawozów, ostatnim okresem w jakim zasilam trawnik , jest koniec czerwca, nie później niż 15 lipca, nie jestem zwolennikiem nawozów jesiennych, tym bardziej że na mojej dużej powierzchni trawnika potrzeba by było jego dużo, co z kolei dużo kosztuję. Na trawnik daję nawozy wieloskładnikowe, w I terminie - wczesną wiosną, jak tylko zniknie pokrywa śnieżna i podeschnie trawnik, i w II terminie - w II połowie czerwca. Jak mój trawnik po takich zabiegach wygląda zapraszam do pierwszej części mojego dotychczasowego wątku:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=13257

GRZESIU- nie wiadomo, czy RODUSIK lubuję się w" czystym" trawniku, czy w tak zwanej"łące kwietnej" nie wymagającej oprysków.
grigori24
---
Od: 18 paź 2007, o 17:13

Post »

Ja również jesienią nie nawożę żadnymi nawozami dopiero wiosna.

Tadeuszu
to tylko moje spostrzeżenie , pewnie decyzja należy do właściciela ogrodu ;:113 ;:113 .
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oglądałam link trawnik super.
Trawnik mój ma 2 lata i powiem szczerze ze mój maż to chce mięć idealny trawnik Czy mu sie uda zobaczymy. .Jest jeszcze sporo pracy.Czekam na porady. Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”