Co posadzić w korzeniu?
- sylwia13
- 50p
- Od: 15 maja 2010, o 09:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co posadzić w korzeniu?
Witam, mam korzeń który ma dużo wyżłobień i chciałabym coś w nich posadzić - na pewno muszą to być rośliny-byliny z krótkim systemem korzennym, bo za dużo ziemi tam nie wejdzie. Może mi ktoś podpowie co mogę posadzić w nim ?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Co posadzić w korzeniu?
Rojniki i rozchodniki są idealne do takich nasadzeń Sylwio 

- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Sylwio
w takim korzeniu możesz posadzić wiele roślin skalnych , rojniki, skalnice, naradki, rojnikowce, floksa śnieżnego,macierzanki.
Mam taki korzeń od 10 lat.
Zdjęcie całego korzenia i poszczególnych roślin

Uploaded with ImageShack.us

Mam taki korzeń od 10 lat.
Zdjęcie całego korzenia i poszczególnych roślin

Pozdrawiam Jola
Piąte zdjęcie od dołu,co to jest takie fajne?
- sylwia13
- 50p
zielono mi piękny korzeń
A czy go drążyłaś dodatkowo, żeby zmieściły się roślinki i jak go przygotować do sadzenia? Bo ja mam pierwszy raz do czynienia z korzeniem i ogrodem. Poźniej postaram umieścić zdjęcie mojego korzenia, może pomożesz mi wirtualnie w posadzeniu roślinek

A czy go drążyłaś dodatkowo, żeby zmieściły się roślinki i jak go przygotować do sadzenia? Bo ja mam pierwszy raz do czynienia z korzeniem i ogrodem. Poźniej postaram umieścić zdjęcie mojego korzenia, może pomożesz mi wirtualnie w posadzeniu roślinek

- zielono mi
- 500p
Mirzanie
piąte zdjęcie od dołu to rojnikowiec-Orostachys malacophylla var. iwarenge.
jest on też na zdjęciu 10 od dołu.
Bardzo ciekawa roślinka, na skalniaku szybko wyginęła, nie lubi wilgoci w zimie.
Natomiast na korzeniu radziła sobie bardzo dobrze, rozetki po kwitnięciu giną, podobnie jak u rojników.
Sylwio korzeń jest dębowy i dzięki temu tak długo wytrzymuje,jest to tak twarda karpa zdobyta od drwala pracującego w lesie.
Wszystkie zagłębienia są naturalne, wyczyściłam tylko zanieczyszczenia z ziemi .
Korzeń miał taki kształt, że ziemia była wypłukiwana z niego przez deszcz, nie wiem czy widzisz ale na zdjęciu widać u dołu każdego rozwidlenia blokadę z kamienia .
Kamienie zostały od dołu zablokowane gwoździami których nie widać z góry.
Powstałe kieszenie wypełniłam mieszaniną kompostu z grubym piaskiem i obsadziłam je roślinami. Przestrzenie miedzy roślinami wysypałam grubym żwirem uzyskanym z przesiania żwiru budowlanego, wciskając go w glebę.
Jeśli w pierwszym miesiącu padały ulewne deszcze nakrywałam karpę folią.
Po przerośnięciu ziemi korzeniami roślin, deszcz już nie powodował wypłukiwania gleby.
Zasilałam go 2 razy w ciągu sezonu nawozem płynnym-florowit, przez 6 sezonów wyglądał bardzo ładnie.
Po 6 latach korzeń stojący przy południowej ścianie budynku przez 2 tygodnie, był nie podlewany, osoba zajmująca się ogrodem w czasie mojego wyjazdu wakacyjnego, zapomniała o podlewaniu.
Wszystkie rośliny uschły i trzeba było obsadzić karpę od nowa, w tej chwili minęły 3 lata, korzeń został przestawiony pod wschodnia ścianę i stanowi nadal ciekawą kompozycję.
Sylwio mam jeszcze kilka karp w tym jedna dębowa ale niestety jest bardzo płaska i nie ma tak rozłożystego kształtu i głębokich zagłębień na razie zastanawiam się jak ją wykorzystać.
Duża ilość ziemi powoduje że rośliny przez długi okres czasu dobrze rosną .
Karpy które zdobyłam w zeszłym roku, zabezpieczyłam bezbarwnym drewnochronem szczególnie te sosnowe. Z tego co wiem do obsadzania najbardziej trwały jest dąb i chyba modrzew.
Sylwio jeśli możesz to pokaż zdjęcie Twojej karpy, chętnie służę radą.
Bardzo ładne karpy, tu na forum możesz obejrzeć w wątku ogrodowym Andrzeja- Paco, naprawdę warto obejrzeć ten ogród
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5061

jest on też na zdjęciu 10 od dołu.
Bardzo ciekawa roślinka, na skalniaku szybko wyginęła, nie lubi wilgoci w zimie.
Natomiast na korzeniu radziła sobie bardzo dobrze, rozetki po kwitnięciu giną, podobnie jak u rojników.
Sylwio korzeń jest dębowy i dzięki temu tak długo wytrzymuje,jest to tak twarda karpa zdobyta od drwala pracującego w lesie.
Wszystkie zagłębienia są naturalne, wyczyściłam tylko zanieczyszczenia z ziemi .
Korzeń miał taki kształt, że ziemia była wypłukiwana z niego przez deszcz, nie wiem czy widzisz ale na zdjęciu widać u dołu każdego rozwidlenia blokadę z kamienia .
Kamienie zostały od dołu zablokowane gwoździami których nie widać z góry.
Powstałe kieszenie wypełniłam mieszaniną kompostu z grubym piaskiem i obsadziłam je roślinami. Przestrzenie miedzy roślinami wysypałam grubym żwirem uzyskanym z przesiania żwiru budowlanego, wciskając go w glebę.
Jeśli w pierwszym miesiącu padały ulewne deszcze nakrywałam karpę folią.
Po przerośnięciu ziemi korzeniami roślin, deszcz już nie powodował wypłukiwania gleby.
Zasilałam go 2 razy w ciągu sezonu nawozem płynnym-florowit, przez 6 sezonów wyglądał bardzo ładnie.
Po 6 latach korzeń stojący przy południowej ścianie budynku przez 2 tygodnie, był nie podlewany, osoba zajmująca się ogrodem w czasie mojego wyjazdu wakacyjnego, zapomniała o podlewaniu.
Wszystkie rośliny uschły i trzeba było obsadzić karpę od nowa, w tej chwili minęły 3 lata, korzeń został przestawiony pod wschodnia ścianę i stanowi nadal ciekawą kompozycję.
Sylwio mam jeszcze kilka karp w tym jedna dębowa ale niestety jest bardzo płaska i nie ma tak rozłożystego kształtu i głębokich zagłębień na razie zastanawiam się jak ją wykorzystać.
Duża ilość ziemi powoduje że rośliny przez długi okres czasu dobrze rosną .
Karpy które zdobyłam w zeszłym roku, zabezpieczyłam bezbarwnym drewnochronem szczególnie te sosnowe. Z tego co wiem do obsadzania najbardziej trwały jest dąb i chyba modrzew.
Sylwio jeśli możesz to pokaż zdjęcie Twojej karpy, chętnie służę radą.
Bardzo ładne karpy, tu na forum możesz obejrzeć w wątku ogrodowym Andrzeja- Paco, naprawdę warto obejrzeć ten ogród

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=5061
Pozdrawiam Jola
- kindziek
- 200p
- Od: 22 maja 2010, o 11:28
Zgadzam się z resztą, ale ja osobiście (według mojego gustu) posadziłabym jeszcze trawkę by się ładnie rozrosła, widziałam tak u mojego kolegi, na prawdę ślicznie to wygląda, na razie uzupełniam kwiaty w domu, potem może się zastanowię nad ogrodowymi. 

''Ludzie są jak kwiaty, stworzeni do tego, aby się rozwijać'' - André Liége
Pozdrawiam, Kinga.
Moje kwiatuszki.
Pozdrawiam, Kinga.
Moje kwiatuszki.
- sagia
- 10p - Początkujący
- Od: 11 kwie 2010, o 18:11
Cuuuuuuuuuuuudne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2009, o 19:42
swietny pomysl, jak moja zona to zobaczyla to zapiala
- zielono mi
- 500p
Sylwio korzeń jest super
zdradź tajemnicę skąd masz takie cudo.
Posadziłaś dobrze, tylko to jak długo rośliny będą w nim dobrze rosły, zależy od tego, ile dobrej gleby uda się umieścić w zagłębieniach korzenia, im więcej tym lepiej dla roślin, tym więcej materiału trzymającego wilgoć w razie upałów.
Fajnie że jest szeroki i w miarę płaski, ciekawe z jakiego drzewa pochodzi?

Posadziłaś dobrze, tylko to jak długo rośliny będą w nim dobrze rosły, zależy od tego, ile dobrej gleby uda się umieścić w zagłębieniach korzenia, im więcej tym lepiej dla roślin, tym więcej materiału trzymającego wilgoć w razie upałów.
Fajnie że jest szeroki i w miarę płaski, ciekawe z jakiego drzewa pochodzi?
Pozdrawiam Jola
- sylwia13
- 50p
Z lasu
Tylko nie wiem, czy roślinki długo wytrzymają bo ja tam nie dałam dodatkowej ziemi, ponieważ nie było miejsc - ja je wcisnełam w szczeliny 

- zielono mi
- 500p
Sylwio korzeń prezentuje się super na żwirowej rabacie.
Z tego co widzę na zdjęciu to jest sporo wgłębień, które można zapełnić urodzajną ziemią, jeśli jest jakiś otwór lub spad który powoduje wymywanie gleby, zablokuj go kamieniem .
Rośliny wciśnięte w korzeń z małą ilością ziemi będą zdobiły go przez 1-2 sezony, jeśli chcesz mieć kompozycję na dłużej, skorzystaj z tych informacji które zamieściłam w pierwszym poście.
Trzymam kciuki, na pewno poradzisz sobie bez problemu.
Pochwal się jak skończysz tworzenie Twojego mini skalniaczka
Z tego co widzę na zdjęciu to jest sporo wgłębień, które można zapełnić urodzajną ziemią, jeśli jest jakiś otwór lub spad który powoduje wymywanie gleby, zablokuj go kamieniem .
Rośliny wciśnięte w korzeń z małą ilością ziemi będą zdobiły go przez 1-2 sezony, jeśli chcesz mieć kompozycję na dłużej, skorzystaj z tych informacji które zamieściłam w pierwszym poście.
Trzymam kciuki, na pewno poradzisz sobie bez problemu.
Pochwal się jak skończysz tworzenie Twojego mini skalniaczka

Pozdrawiam Jola
- sylwia13
- 50p
zielono mipowiedz mi co mogę posadzić w tym wgłębieniu (kieszeni) zdjęcie 2 od góry.
- zielono mi
- 500p
Sylwio małe zagłębienia mogą służyć do obsadzenia rojnikami, te nie potrzebują dużo ziemi.
Głębszą kieszeń możesz obsadzić skalnicami , floksem śnieżnym, naradkami, miniaturowymi macierzankami, małymi rozchodnikami, tymi wolno rosnącymi lubiącymi suche miejsca, nie wiem co posiadasz z wyżej wymienionych.
Głębszą kieszeń możesz obsadzić skalnicami , floksem śnieżnym, naradkami, miniaturowymi macierzankami, małymi rozchodnikami, tymi wolno rosnącymi lubiącymi suche miejsca, nie wiem co posiadasz z wyżej wymienionych.
Pozdrawiam Jola