samsu..... ... ale super pomysła z tymi donicami w pokoju, wyglądają super. Powiedz mi proszę, jak je masz zabezpieczone przed wyciekaniem wody z donic??? Masz folia wyłożone ????
_fox_ , Abu Hassan ma bardzo piękny kolor
Gavotu chyba mam w ogrodzie....bezimienny tulipan, (u nas teraz słońce nie świeciło i długo nie będzie świecić)....nie rozwijać sobie.
Jest to Gavota? http://imageshack.us/photo/my-images/20 ... tusim.jpg/
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Mam pytanie do znawców tulipanów. Część (niestety całkiem spora) kwitnie u mnie w taki sposób:
po czym te niby płatki wybarwiają się (na przykład tak):
Wiem tylko tyle, iż nie jest to właściwa forma jaką wsadziłem do ziemi. Cebule niestety nie były niczym zaprawiane, ale obok tej kępki rosną i kwitną jak należy inne. Czy jest to zatem kwestia zawirusowania, szkodnika, czy może jakiejś innej chole....?
Fox, tu.ja, Magdalen pięknie Locutus mamy prawie to samo wrzucę fotki w weekend, Samsu, Magdallena zima nas postraszyła, ale jednak natura głupia nie jest czekam na Wasze kwitnące...
Mam pytanie do znawców tulipanów. Część (niestety całkiem spora) kwitnie u mnie w taki sposób:
Obrazek
po czym te niby płatki wybarwiają się (na przykład tak):
Obrazek
Wiem tylko tyle, iż nie jest to właściwa forma jaką wsadziłem do ziemi. Cebule niestety nie były niczym zaprawiane, ale obok tej kępki rosną i kwitną jak należy inne. Czy jest to zatem kwestia zawirusowania, szkodnika, czy może jakiejś innej chole....?
Nie wiem czy jestem znawcą tulipanów ale mogę powiedzieć ci jak ja sobie radzę w niejasnych sytuacjach. Jeśli kwiat wykazuje cechy wirusa sprawdzam liście, jeśli są mozaikowe to jest to na sto procent wirus. Jeśli liście są jednolite ścinam sam kwiat i niszczę go, jednocześnie cebulę sadzę odosobnioną i obserwuję bo często zdarza się, że mozaika liści występuje dopiero w następnym roku. Nie widziałam nigdy takich objawów u siebie w ogrodzie. Gdybyś mógł zrób zdjęcie pojedynczego kwiatu a nie grupy.
Beata Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa