Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
Re: Aksamitka - królowa jednorocznych cz.2
Ja kupowałam nasiona aksamitki w różnych kolorach i wielkościach u różnych producentów ,bardzo dużo mi nie wzeszło a na razie zaczynają kwitnąć pomarańczowe prawie pojedyńcze a miały być pomponowe,jestem zawiedziona a tak je lubię.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Pawrzes ? No niestety warunki glebowe mam jakie mam ? kredowa glina ? i nie każdej roślinie się to podoba. Aksamitkom jak widać niezbyt to odpowiada.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Lobe, no to masz niezłą aksamitną niespodziankę
Ciekawe czy pomylili wszystkie nasiona. Ta nieplanowana odmiana to wygląda na Pascal/Beata. Ale kwiatki wyglądają ładne, pomarańczowy pompon oczywiście też
Ten Green Land to hurtownia i przepakowuje nasiona innych dostawców a wśród nich są Rekwiat i W.Legutko...
Vita to jest tańsza marka Vilmorin dla marketów, w Leroy Merlin z kolei są pod nazwą Eden.

Ten Green Land to hurtownia i przepakowuje nasiona innych dostawców a wśród nich są Rekwiat i W.Legutko...
Vita to jest tańsza marka Vilmorin dla marketów, w Leroy Merlin z kolei są pod nazwą Eden.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Ja w tym roku mam wszystkie oprócz Carmen z Akcji, i wszystkie są jakie miały być
Na forumowiczach można polegać
Piękne macie te aksamitki. Muszę też fotki porobić i poszpanować

Piękne macie te aksamitki. Muszę też fotki porobić i poszpanować

Pozdrawiam
Ewa
Ewa
No właśnie, tutaj uśmiech w kierunku Lobe
, pozbieraj nasiona i przekaż na akcję wymiany nasion.
PS. Jakby co, to jako pierwszy piszę się na listę
(oczywiście mowa o aksamitkach "Orange Flamme" ze skrzynek
).

PS. Jakby co, to jako pierwszy piszę się na listę

Pozdrawiam - Waldemar
Dobrze, że kupiłam tylko dwa opakowaniapatasko pisze:Lobe, nie polecam firmy green-land. W zeszłym roku kupiłem 10 paczek różnych kwiatów, a okazało się, że 9 na 10 odbiegają wysokością, kolorem i pokrojem.

Wyrosło co innego niż na zdjęciach, ale całkiem ładnie się prezentują w hurciePawrzes pisze:Lobe, no to masz niezłą aksamitną niespodziankęCiekawe czy pomylili wszystkie nasiona. Ta nieplanowana odmiana to wygląda na Pascal/Beata. Ale kwiatki wyglądają ładne, pomarańczowy pompon oczywiście też
![]()

A pompony sobie rosną na pseudo rabacie............nie śmiejcie się

Tutaj mam ich 31 sztuk, od frontu domu przed gankiem też parę ulokowałam. Dziecko porozsypywało między nimi dekoracyjnie

Mówisz i maszZotti pisze:No właśnie, tutaj uśmiech w kierunku Lobe, pozbieraj nasiona i przekaż na akcję wymiany nasion.
PS. Jakby co, to jako pierwszy piszę się na listę(oczywiście mowa o aksamitkach "Orange Flamme" ze skrzynek
).

Na pewno będę zbierać nasiona................tylko powiedzcie mi jak je przechowywać????

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też posiałam kilka gatunków i dużo sadzonek i kolorów.
Nie wiem które przeżyły,
bo niestety plaga ślimaków wszamała.

Nie wiem które przeżyły,
bo niestety plaga ślimaków wszamała.

W sumie już sama sobie odpowiedziałaśLobe pisze:Na pewno będę zbierać nasiona................tylko powiedzcie mi jak je przechowywać????I jak dobrze zbierać, zeby im krzywdy nie zrobić

Nasiona zbieraj w słoneczny dzień, wsyp do jakiegoś papierowego opakowania np. do koperty i przechowuj w suchym miejscu.Lobe pisze:..........pierwsze nasionka, zupełnie przez przypadek wpadły mi do ręki. Zerwałam pierwszy uschnięty pączek i się wysypało
Mariola54, jeżeli pytasz jaka to odmiana

Pozdrawiam - Waldemar
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 maja 2011, o 17:16
Wiem, że jest osobny dział z chorobami/szkodnikami, ale wolę tutaj się wcisnąć
Otóż nie udało się mi dorobić działki, upadłem i został mi balkon < ogród moje drugie życie > ale na balkonie choroby i insekty to 101% problemu jaki trafia się u mnie co roku. Teraz jeszcze sama aksamitka - białe plamki na liściach. Następnie liście usychają stopniowo. Jeśli to za mało, to wstawię zdjęcie
ps. Mączniak rzekomy hmm..myślę, że nie
Nie jest to nalot, lecz sama plamka jest 'wtopiona' w liść.
Mogę się mylić, przyznaję się

Otóż nie udało się mi dorobić działki, upadłem i został mi balkon < ogród moje drugie życie > ale na balkonie choroby i insekty to 101% problemu jaki trafia się u mnie co roku. Teraz jeszcze sama aksamitka - białe plamki na liściach. Następnie liście usychają stopniowo. Jeśli to za mało, to wstawię zdjęcie

ps. Mączniak rzekomy hmm..myślę, że nie

Mogę się mylić, przyznaję się

Jeżeli te "białe plamki" na liściach przerodzą się z czasem "w białe tunele", to będzie to zapewne szkodnik zwany miniarką (niestety mam to samo
).
A jeżeli to nie to, to więcej informacji uzyskasz jak zadasz to pytanie w dziale CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO.

A jeżeli to nie to, to więcej informacji uzyskasz jak zadasz to pytanie w dziale CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO.
Pozdrawiam - Waldemar
-
- 10p - Początkujący
Dziękuję Zotti
Wszystko przestudiuje.
ps. Ogrodnik bez praktyki < - I'm

Hehe Wystarczyło, że wpisałem nazwę miniarka w google/grafika i tutaj 'czarno na białym' dokładnie to co spotkało moje aksamitki
Dziękuję Ci bardzo
Muszę się go pozbyć, bo zniszczy mi mój jedyny 'ogród' 

ps. Ogrodnik bez praktyki < - I'm

Hehe Wystarczyło, że wpisałem nazwę miniarka w google/grafika i tutaj 'czarno na białym' dokładnie to co spotkało moje aksamitki
Dziękuję Ci bardzo

Nie przesadzaj, każdy z nas się uczy, przeważnie czytając forum lub prosząc o pomoc innych użytkownikówBalkonik pisze: ps. Ogrodnik bez praktyki < - I'm![]()

Jeśli masz niewielką ilość aksamitek (lub skrzynek z nimi), to chyba najlepszą metodą eliminacji tych szkodników będzie usunięcie uszkodzonych liści, zresztą skoro "przestudiowałeś" Google, to zapewne już to wiesz...

Pozdrawiam - Waldemar
-
- 10p - Początkujący
Dobrze
Później się pochwale co i jak 

-
- 50p
- Od: 22 lut 2013, o 15:03
Witam,
Oto jak wygląda w sumie nowa odmiana Mr Majestic:

Bardzo ładnie prezentuje się odmiana King Tut.

Część aksamitek na moim balkonie choruje i obumiera. Może to przez intensywne deszcze?
Aksamitki wolą bardziej sucho czy mokro ?
Oto jak wygląda w sumie nowa odmiana Mr Majestic:

Bardzo ładnie prezentuje się odmiana King Tut.

Część aksamitek na moim balkonie choruje i obumiera. Może to przez intensywne deszcze?
Aksamitki wolą bardziej sucho czy mokro ?
Urszula
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
Naprawdę ciekawa odmiana, będę chciał zdobyć nasionka tej oryginalnej aksamitki na przyszły sezon
Okazuje się, że nazwa nie jest błędna ale na opakowaniu zabrakło słowa "Podwójna" http://www.tandmwholesale.com/seedsbyalphabet?c=t a "La Bamba" też jest ale bardziej rzeczywiste zdjęcie najprawdopodobniej widać w mieszance "citrus".
Niedobrze... Możliwe że to przez tą niestabilną pogodę, szczególnie nadmiar wody w chłodniejsze dni
U Ciebie mokną przy każdym deszczu? Ja podlewam codziennie lub co drugi dzień gdy już ziemia zaczyna robić się sucha, w czasie upałów podlewałem 2 razy dziennie. Te w moim pokoju mają cały czas mokro.
Ogólnie pewnie wolą wilgotną ziemię w czasie ciepłych i słonecznych dni ale w czasie pochmurnych i chłodnych bardziej suchą choć nie może ona za bardzo wyschnąć bo od razu zaczną więdnąć.

Niedobrze... Możliwe że to przez tą niestabilną pogodę, szczególnie nadmiar wody w chłodniejsze dni

Ogólnie pewnie wolą wilgotną ziemię w czasie ciepłych i słonecznych dni ale w czasie pochmurnych i chłodnych bardziej suchą choć nie może ona za bardzo wyschnąć bo od razu zaczną więdnąć.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł