Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Tulipany
Doczytałam że Francja
Nieźle się zdziwiłam.. Moje wyszły z ziemi ale widzę że końcówki kiełków są przysuszone, może to uszkodzenia od mrozu..

- Ewelka
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 sty 2012, o 10:46
- Kontakt:
Loeb nie martw się, tulipankom nie powinno się nic stać od mrozu.
mróz w tym roku był srogi a śniegu jak na lekarstwo to nie przykrywacie tulipanów na zimę. Po za tym przemarznięte końcówki nie świadczą o tym ze nie będzie kwiatu może będzie zdeformowany lub nie wyjść ale szanse są równe
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gdzieś kiedyś wyczytałam że tulipany spokojnie znoszą temperatury do -12 stopni... Więc nic złego im być nie powinno...
A w moich widać już nawet które będą kwitły (tzn. widać że będą miały ewidentnie więcej niż jeden liść )

A w moich widać już nawet które będą kwitły (tzn. widać że będą miały ewidentnie więcej niż jeden liść )

Witam 
Kupione na początku lutego tulipany w doniczce, zakwitły ognistą czerwienią w Walentynki
Teraz po kwiatach są już tylko wspomnienia i zdjęcia, a i liście zrobiły się żółte i zasychają.
Wystawiłam doniczkę z cebulkami na balkon.
Czy te cebulki zasadzone w ogrodzie zakwitną w przyszłym roku? Kiedy umieścić je w ziemi - teraz, czy jesienią?
Dziękuję za rady.

Kupione na początku lutego tulipany w doniczce, zakwitły ognistą czerwienią w Walentynki

Teraz po kwiatach są już tylko wspomnienia i zdjęcia, a i liście zrobiły się żółte i zasychają.
Wystawiłam doniczkę z cebulkami na balkon.
Czy te cebulki zasadzone w ogrodzie zakwitną w przyszłym roku? Kiedy umieścić je w ziemi - teraz, czy jesienią?
Dziękuję za rady.
na tym forum jestem co prawda nowy ale w tulipanach można powiedzieć ze siedzę od dziecka
a wiec jeśli cho9dzi o tulipany które kupiłaś w doniczkach na walentynę były po prostu pędzone teraz jak juz zaschły trzeba wyjąć cebulki oberwać łodygę i położyć w suchym i nie za ciepłym miejscy gdzieś w mieszkaniu tak żeby było w miarę przewiewnie chodzi o to żeby nie zgniły czy nie zapleśniały. we wrześniu oczyść cebule z łusek starych, zostaną takie małe cebulki z białą łuską i te wsadź do ziemi właśnie we wrześniu pod koniec lub na początku października. na wiosnę zakwitną co prawda kwiaty będą mniejsze ale na drugi rok już normalne.
pozdrawiam
a wiec jeśli cho9dzi o tulipany które kupiłaś w doniczkach na walentynę były po prostu pędzone teraz jak juz zaschły trzeba wyjąć cebulki oberwać łodygę i położyć w suchym i nie za ciepłym miejscy gdzieś w mieszkaniu tak żeby było w miarę przewiewnie chodzi o to żeby nie zgniły czy nie zapleśniały. we wrześniu oczyść cebule z łusek starych, zostaną takie małe cebulki z białą łuską i te wsadź do ziemi właśnie we wrześniu pod koniec lub na początku października. na wiosnę zakwitną co prawda kwiaty będą mniejsze ale na drugi rok już normalne.
pozdrawiam
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Tulipany to zdecydowanie mój nr 1 wśród kwiatów. W ubiegłym roku posadziłam kilka odmian, m. in.: Purple Prince
, Princess Irene, Strong Gold, Rococo, Denmark. Dostałam je w prezencie, prosto z Holandii- nie dawałam im większych szans, gdyż tam rosły w zupełnie innych warunkach.
Na wiosnę wyrosły piękne, silne kwiaty, które robiły wrażenie na przechodniach.
Jesienią wkopałam je jednak głębiej (naokoło 25 cm),
gdyż bałam się, żeby mi nie przemarzły- zanim trafiłam na to forum.
Trochę boję się, że przesadziłam, bo tulipanki sąsiadki już wyszły z ziemi a moich ani trochę nie widać..
Mam jednak nadzieję, że jednak się obudzą i w tym roku również będą cieszyć oko.

Na wiosnę wyrosły piękne, silne kwiaty, które robiły wrażenie na przechodniach.

Jesienią wkopałam je jednak głębiej (naokoło 25 cm),

Trochę boję się, że przesadziłam, bo tulipanki sąsiadki już wyszły z ziemi a moich ani trochę nie widać..

Mam jednak nadzieję, że jednak się obudzą i w tym roku również będą cieszyć oko.
- Locutus
- Kontakt:
@ Plum ? z tą głębokością to IMHO trochę przedobrzyłaś. Tym bardziej, że tegoroczne doświadczenie pokazało mi, iż tulipany spokojnie znoszą przemrożenie wraz z glebą do -10°C...
A poniżej kolejny tulipan w moim balkonowym ogródku ? tym razem jest to żółta odmiana bliżej niezidentyfikowana, która upiększa moje kilka metrów kwadratowych zieleni już trzecią wiosnę z rzędu.

Pozdrawiam!
LOKI
A poniżej kolejny tulipan w moim balkonowym ogródku ? tym razem jest to żółta odmiana bliżej niezidentyfikowana, która upiększa moje kilka metrów kwadratowych zieleni już trzecią wiosnę z rzędu.

Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Kontakt:
Tulipanowy sezon u mnie już w pełni:

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI
- Locutus
- Kontakt:
No i ten, co to go było widać na ostatniej fotce, wreszcie rozdziawił paszczę. Swoją drogą zastanawiam się, co im się tak te płatki skręcają... Zwłaszcza że przez dwa ostatnie lata płatki były prościuteńkie i równiuteńkie. Skutek przemrożenia razem z ziemią do -10°C, jakaś infekcja, czy jeszcze co innego? Dotyczy to tylko cebulek, które kwitną u mnie już trzeci sezon ? te dokupione w zeszłym roku mają normalne kwiaty.

Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI