Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
anna izabela
50p
50p
Od: 21 cze 2010, o 21:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Datura-- podsumowanie mojej wiedzy

Post »

Man jedno pytanie :roll: mam ta fioletowa dature, w niektorych miejscach, gdzie kiedys byly kwiaty, wyrosly mi takie smieszne pyzy, tzn. to wyglada troche jak male mozgi :shock: . No nic, wczoraj zauwazylam, ze one zaczynaja sie otwierac i w srodku sa nasiona. W zoltych i w rozowych tego nie bylo. Mozna ja tez tak rozmnazac?
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Andrzeju-w sumie to pisałam tam o wyprowadzeniu na drzewko :wink:
Przyznaję się,że obrywam także część liści poza "Y" nawet ze względów estetycznych-gdy jest gęsta to te liście po prostu zasłaniają kwiaty ;:224
Drzewka mają swój urok ale osobiście wolę gęstsze obsypane kwiatami :uszy
Druga sprawa-nie wkopywałam nigdy datur(nie mam aż tyle miejsca ile bym chciała-sporo jest wyłożonej kostki granitowej i trawy-według M. musi być-ale powoli nad tym pracuję :;230 ) i przy tegorocznych wichurach donice nawet przy obciążeniu padały jak zapałki :roll:
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Ja wolę drzewko,tak szeroko się rozrasta - w tym roku średnica na górze nawet do trzech metrów. Chociaż w tym roku z wielkim żalem wyciąłem pęd całkiem zdrowo rosnący sobie obok grubego pnia.
Co do wykopywania ja też nie wykopuję datur. Pewnie nie zauważyłaś, moja datura rośnie sobie w donicy, tylko to donica jest wkopana. I ten dół zostaje sobie po wykopaniu do następnego roku. W bokach donicy wywierciłem trochę otworów, więc jak przychodzi czas zimowania to akurat te korzenie, które wystają po prostu obcinam ( tak kiedyś radziła KaRo). Przed zimowaniem daturę, już po obcięciu przesadzam do nowej ziemi, czasami też do większej donicy.
Co do przewracania donic, to jakiś czas temu na tym forum, ktoś pisał o obejmach na donice, które w pełni zabezpieczają przed przewracaniem (coś wyglądające jak zespawane z grubego pręta rusztowanie do rozłożystych spódnic naszych prababci :lol: )
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

anna izabela pisze:Man jedno pytanie :roll: mam ta fioletowa dature, w niektorych miejscach, gdzie kiedys byly kwiaty, wyrosly mi takie smieszne pyzy, tzn. to wyglada troche jak male mozgi :shock: . No nic, wczoraj zauwazylam, ze one zaczynaja sie otwierac i w srodku sa nasiona. W zoltych i w rozowych tego nie bylo. Mozna ja też tak rozmnazac?
To jednoroczna daturka. :)
Pozdrawiam Monika
anna izabela
50p
50p

Post »

Co to znaczy jednoroczna? Tzn. ja wiem co to znaczy, ale to ona na wiosne juz nie wroci? :?
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

są to nasionka z których można mieć na drugi rok takie same bielunie , mam tylko białe wiele lat w tym dokupiłam fioletowe i wzeszły mi białe ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

anna izabela pisze:Co to znaczy jednoroczna? Tzn. ja wiem co to znaczy, ale to ona na wiosne już nie wróci? :?
rośliny jednoroczne nie wytwarzają karp lub bulw umożliwiających im powstanie na nowo na wiosnę , zawsze możesz jednak spróbować ją przetrzymać przez okres zimowy , ale ponoć gra nie wart świeczki tym bardziej że będziesz mieć własne nasionka .
Lepiej więc wcześniej ją wysiać i mieć duży okaz latem...
anna izabela
50p
50p

Post »

Dziekuje, tak tez będę robic. Zobaczymy co mi wyrosnie ;:224
Awatar użytkownika
tila
100p
100p

Post »

Ja mam ją wysianą w ogróku i co roku w tym samym miejscu wschodzi .Nie muszę zbierac nasionek - sama sie wysiewa. :)
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Tila ja mam pytanie czy masz co roku daturę o fioletowym kolorze ? :shock: bo ja mam tylko samosiejki , ale tylko białych...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
tila
100p
100p

Post »

Tak mam :) i rosną wielkie krzaczory , co o wieloletnich tego nie mogę powiedzieć :(
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
Tulipan998
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2008, o 09:08
Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
Kontakt:

Post »

Aniu - Myślę , że najlepszą porą na ucinanie badylków , jest moment kiedy wnosimy je do pomieszczeń w których zimują i robimy im przycinanie :wink: , przynajmniej swoją ukorzeniłem z sukcesem :lol: :wink: .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Schowałam już swoje daturki do domu, ale zauważyłam że 2 z nich mają malutkie pączki, czy jest jakaś szansa żeby jeszcze zakwitły???
Awatar użytkownika
renata d
100p
100p
Od: 4 paź 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja swoje datury dzisiaj poobcinałam.Byłam zmuszona,mróz mnie wyprzedził.Wstawiłam do garażu z małym okienkiem,czy te okienko powinnam zakryć i czy często podlewacie w czasie zimy?Mam nadzieje,że mróz łodygom nie zaszkodził.
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

Ja swoją podlewam, co dwa tygodnie, może co 10 dni. Zależy to od temperatury - nie chcę dopuścić do zaschnięcia korzeni. Uważam, że roślina powinna sobie odpocząć. A do garażu wstawiłem tegoroczną, natomiast z pięcioletnią chcę jesazcze nieco poczekać. I tak pień nie wygląda najlepiej (po prostu kora odpada - jakby miała "raka"). Dla mnie jedna wystarczy, młoda w tym roku bardzo się rozwinęła, więc w przyszłym powinna kwitnąc obficie. Badylki starej może ukorzenię, tak na wszelki wypadek.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”