Kosaciec (Iris) ZDJĘCIA cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Irysy

Post »

Reniusia - nie odpowiem, bo nie wiem. Zapomniałam. Wszystkie irysy lubię za ich kruchość i delikatność, natomiast nie staram się zapamiętywać ich nazw, bo i tak zwykle je mylę. Te opisane tu jako niegodne uwagi pierwsze znalazły się kiedyś w moim ogrodzie, przytargałam je z ogrodowego śmietnika, następnego roku tak mi dziękowały, że ludzie zatrzymywali się przy ogrodzeniu i podziwiali.
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Halinko, dzięki za to zdjęcie. One U Ciebie powinny lepiej rosnąć niż w mojej glinie.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

DorkaS-66 pisze:Reniusia - nie odpowiem, bo nie wiem. Zapomniałam. Wszystkie irysy lubię za ich kruchość i delikatność, natomiast nie staram się zapamiętywać ich nazw, bo i tak zwykle je mylę. Te opisane tu jako niegodne uwagi pierwsze znalazły się kiedyś w moim ogrodzie, przytargałam je z ogrodowego śmietnika, następnego roku tak mi dziękowały, że ludzie zatrzymywali się przy ogrodzeniu i podziwiali.

Bo tak właśnie jest ,roślinom które daje się drugie życie potrafią się odwdzięczyć :D róża przyniesiona od takiej jednej co chciała wyrzucić oblepiona jest kwiatami a u niej rośnie kosodrzewina :lol: ;:14 róż było takich najwięcej ,irysów też sporo i rosną ,nie do poznania kwiaty aż piszczą :D także warto ratować i chodzić po śmietnikach ,bo durne ludziska wyrzucają często cuda :wit :D ignoranci

Fakt irysy nie lubią gliny ,gniją im korzenie i jakieś takie zabiedzone ,można by było rozluźnić glinę kompostem lub słomą ewentualnie trawą z piaskiem.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
kety
200p
200p
Od: 13 maja 2012, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Piękne są irysy...dla mnie wszystkie bez względu na odmianę czy te "stare" czy szlachetne...krzyżówki mam ich parę :
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek i mam jeszcze coś takiego : Obrazek ale nie wiem czy to jest irys ?? aaa i jeszcze syberyjskie białe z żółtym środkiem ale nie mam fotki.
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

To ?takie coś?, co to nie wiesz, czy to jest irys, jak najbardziej jest irysem ? jest to konkretnie kosaciec żółty (Iris pseudacorus). Całkiem często spotykana w przyrodzie roślina europejska (w tym polska) normalnie żyjąca w częściowym zanurzeniu przy brzegach rzek, jezior, na mokradłach, etc.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
kety
200p
200p

Post »

Dziękuję LOKI za oświecenie mnie ;:138 mój kosaciec żółty wcale na grzęzawisku nie rośnie. Może dlatego rośnie jak ... :heja szalony.
Myślałam, że go przesadzę na bardziej nasłonecznione miejsce ;:224 no to nic z tego ;:124
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Wykop dół ,wywal tą ziemię co masz ,włóż kompostu i odpadków.Wykop irysa ,obetnij do połowy liście i lej wodę,lubi być zatapiany.Łatwo się przyjmuje i ładnie rośnie,ale nie mieszaj go z innymi irysami za bardzo,bo się rozrasta .Posadziłem go z bródkowym /fioletowy/pasuje idealnie ale co jakiś czas przetnę go i rozsadzam.
Awatar użytkownika
kety
200p
200p

Post »

A mój irys pomylił pory roku ;:oj
Obrazek
tak się cieszy z pogody ;:138
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

No to fakt irysy jeszcze rosną sobie w najlepsze :roll: i znowu słabo zakwitną jak w tym roku ;:oj
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Irysy i dyniobranie :)

Obrazek

Szalona jesień :)

Obrazek
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

Ładne,ale szkoda bidaków przemarzną jak przyjdzie mróz.Powinny iść spać,a nie teraz szaleć,jak przez lato to spały!Kwitło to jakby chciało a nie mogło a teraz zbiera się do kwitnięcia ;:oj
pasla3
200p
200p
Od: 11 mar 2009, o 14:46

Post »

Obrazek

Obrazek

Witam
Ten biały irys to chyba rebloomer IMMORTALITY? U mnie kwitł na wiosnę [2 pędy] a teraz wypuszcza 1 pęd i chyba nie zdąży zakwitnąć bo w piątek ma być mróz.Obrazek
adamian
500p
500p
Od: 13 wrz 2009, o 18:41

Post »

Dokładnie. Odmiana ta chętnie powtarza kwitnienie w naszych warunkach i na szczęście dobrze znosi nasze zimy.

Obrazek

Obrazek
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Irysy, jesieni a ? Cuda !
BOzENA1542
Przyjaciel Forum - gold