Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p
Od: 22 kwie 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus L. )

Post »

Mój jest wspaniale rozkrzewiony, bo tak jak radziliście tu na forum Kochani, to uszczknęłam go już dawno....
Jednakże ostatnia pogoda czyli: zimno, pochmurno, deszczowo i niepokojąco lodowate noce ;:14 ewidentnie nie sprzyjają moim maluchom..
Ciekawa jestem jak Wasi podopieczni znoszą taką aurę ;:224
Mam jeszcze wilca, a ten z kolei od dawna stoi w miejscu.. Czy coś z niego będzie? ;:185
Smagliczka ledwo żyje, a maciejkę wysiałam dziś po raz piąty, bo w ogóle mi się nie udaje. Za pierwszym razem wzeszła, ale śmierdziała okrutnie coś mi to wyglądało na zgorzel siewek. Kiedy przy kolejnych siewach ograniczyłam zraszanie, w ogóle nie wzeszły ;:185
Chyba trzeba coś dawać przeciwgrzybiczego przy sianiu. Wie ktoś z Was może co? :oops:
A w ogóle to żałuje, że nie poszłam do szkoły ogrodniczej tyle bym teraz wiedziała ;:108
Może ktoś wie czy jest taka szkoła policealna (studium)? :tan
Jutro wkleję zdjęcia moich roślinek :D
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
czarna_inez
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 maja 2011, o 22:12

Post »

bananowy_kot pisze:Mój jest wspaniale rozkrzewiony, bo tak jak radziliście tu na forum Kochani, to uszczknęłam go już dawno....
O o o o o o, baaardzo ciekawe... kiedy i jak je uszczknęłaś? :D

Co do maciejki, to przedziwna sprawa, ja wysiałam po raz pierwszy w tamtym roku - w donicy i wzeszła szybciutko (chyba na 3 dzień już coś tam było, wiem, że byłam niezwykle zaskoczona) wyrósł ogromny, pachnący krzaczor :) Także pomyślałam, że skoro mi tak wybujale wzrosła to znaczy, że jest wyjątkowo łatwa w hodowli i niewymagająca :lol:
Awatar użytkownika
fredek
100p
100p
Od: 4 sie 2009, o 12:15

Post »

Moje roślinki też zdecydowanie potrzebują ciepła, czekam aż słońce pobudzi jej do życia...na razie rosną ale bardzo powoli.

Patent z uszczknięciem wykorzystam przy moim groszku :wink:

a co do maciejki, to prawda u mnie na działce rośnie jak szalona! wystarczyło ja posiać i podlać, a po tygodniu były już małe ok 3 cm roślinki :D
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

bananowy_kot pisze:Mam jeszcze wilca, a ten z kolei od dawna stoi w miejscu.. Czy coś z niego będzie? ;:185
Ten typ tak ma - przez pierwsze tygodnie po wykiełkowaniu praktycznie stoi w miejscu, a jak się już rozwinie kilka liści to zaczyna rosnąć szybko jak fasola tyczkowa.
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p

Post »

@Czarna Inez - Groszek można, ale nie trzeba :) uszczknąć nad drugą lub trzecią parą listków (ten nowo wyrastający zawiązek listków). Możesz to zrobić delikatnie palcami, albo nożyczkami jak wolisz :D Ja swój wysadziłam 15 kwietnia.... Najpierw miałam go w domu, a potem wystawiłam na balkon, radzę jednak ochraniać go przed bezpośrednim, agresywnym słońcem, tak jak wszystkie kwiaty... żeby nie zwiądł lub nie chorował :)
Ja w końcu jutro wsadzę moje zdjęcia, bo dziś miałam dzień z przejściami ;:124
A na maciejkę się uparłam - musi wyrosnąć, tak bardzo chciałabym poznać jej zapach i zobaczyć jakie ma kwiatuszki..
@Loctus - używasz czegoś p/grzybiczego przy wysiewaniu nasion, lub czy robisz coś specjalnego z ziemią?
@fredek - zazdroszczę i poproszę zdjęcia Twojej maciejki jeśli masz jakieś :D
@mateo - dzięki za pocieszenie, rzeczywiście wilec ma dopiero 2 pary listków..
Mój wątek - Zapraszam: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=57077" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

@ Bananowy Kot ? niczego grzybobójczego przy siewach nie używam, z ziemią też nie robię żadnych cudów (tylko cebulowe rośliny zaprawiam w fenbukonazolu przed sadzeniem). Co do słońca ? większość roślin balkonowych lubi palące, ostre słońce, ale fakt, że groszek akurat miewa z tym problemy, zwłaszcza gdy są trzydziestostopniowe upały...

Maciejka naprawdę cudnie i bardzo intensywnie pachnie ? miałem ją w 2009. roku na balkonie i bardzo się z tego cieszyłem.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p

Post »

wstawiam moje maleństwa :D

pięknie zagęszczony groszek odoratus ma miesiąc
Obrazek

Pan wilec
Obrazek

oraz jedyna kwitnąca w tej chwili na moim balkonie roślina - pelargonia wielkokwiatowa?, uwielbiam ją ;:65
Obrazek

Od jutra pogoda ma być coraz ładniejsza, także nasze roślinki wytrzymajcie jeszcze troszkę i rośnijcie piękne i wielkie :tan
A jak tam u Was moi drodzy?
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

U mnie pogoda się ustaliła. Deszcze, deszcze i jeszcze raz deszcze. Słońca nie przewidują na najbliższy tydzień.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p

Post »

Dziś moje imieniny ;:138 i z tej okazji pojawiło się nowe ich troje :D

fuksja, osteo i no właśnie... czy ktoś z Was wie co to za kwiatuszek ten ostatni?

Obrazek
Obrazek
Obrazek

@ Loctus - u nas w Polsce teraz ładnie ma być... wreszcie i nareszcie :heja
Czekam na groszki i inne kwiatuchy reszty forumowiczów :tan
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
Krakowiaki
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 maja 2012, o 15:23

Post »

moje groszki i wilce też stanęły, ale trzymają sie prosto :uszy , co do maciejki może do 3 razy sztuka siać siać wschodzi szybciutko może tylko zmienić miejsce jak tamto takie coś nie pasi
pozdrawiamy Bożena i Paweł
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to ja Wam też pokażę moje groszki, choć raczej nie ma za bardzo się czym chwalić...Malutkie bardzo cały czas są. Troszkę się tylko rozkrzewiły jak im udziabałam czubek. Zrobiłam im wczoraj stelaż z gałęzi, nie jest najpiękniejszy, ale groszki mają go przecież całkowicie zarosnąć...żeby tylko im się chciało :wink:
Obrazek

@ Bananowy Kot - masz tyle pięknych roślin, załóż swój wątek :) Ja obiecuję, że będę wpadać regularnie :) Twoje groszki w porównaniu z moimi to prawdziwe giganty! ;:138
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
Krakowiaki
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

stelażyk jest w pełni profesjonalny ;:63
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p

Post »

@Krakowiaki - tak, dobrze aby roślinki choć prosto stały (to samo u mnie z wysianymi) ;:3 przybywaj
Najwyższy groszek odoratus ma 40 cm, czyli nie tak dużo, ale i nie mało :;230
Czyli teraz chuchać i dmuchać będziem na niego :)

@baiana - tak jak pisałam u Ciebie w wątku podpora groszkowa bardzo mi się podoba ;:138
Dziękuję za miłe słowa o moim balkonie i niedługo zapewne stworzę swój własny wątek ;:108
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
bananowy_kot
200p
200p

Post »

Witam Was,
nareszcie ;:3 i dużo ciepła :heja
Dziś na moim wilcu wylądowały mszyce, zlikwidowałam je i niedługo podleję i opryskam wilca wyciągiem z petów :;230 oj nie lubią tego, nie lubią, ale ja też ich nie lubię :;230
Tak w zeszłym roku udawało mi się zwalczyć mszyce na bluszczu...
Groszek odoratus na razie odpukać nie tknięty przez żadne szkodniki :D Jest piękny :D

A jak tam Wasze roślinki się miewają?

Pozdrawiam, Ola
Pozdrawiam, Ola
Awatar użytkownika
Krakowiaki
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

hmmm własnie a może mojego boba petami spryskam ? na razie poleciałam miksturą z liści rabarbaru....zobaczymy jutro co tam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”