Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.

Post »

Ostatki lata na moim parapecie:

Obrazek

... ostatnie słoneczne dni sprzyjały rozwojowi kwiatów. Niestety, to już chyba "ostatki wiosny" tegorocznej jesieni, pozostałe pąki pewnie nie rozwiną się :( , szkoda chociaż to południowy parapet jednak dzień coraz krótszy. Kwiaty rozwijają się około 15 - 16 o 19.30 zaczynają stopniowo "zamykać się", fotka zrobiona o 18.17. W swoich "genach" zapamiętały warunki klimatyczne - zachowały zegar biologiczny swojej ojczyzny z której pochodzą.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Piękny widok :D
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Prawdziwe szaleństwo, chyba się umówiły :heja
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p
Od: 26 lip 2010, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mi widok przypomina majową łąkę :D
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam,

Był czas kiedy i mnie fascynowały przypołudniki. Miałem wszystkie chyba formy faucarii, pleispinosa, też dużo conophytum. Na litopsy się "zaparłem" najbardziej i sprowadzałem wszystkie formy z numerami prof. Cole. Niestety wnet się okazało, że moja południowo-zachodnia wystawa nie nadaje się do ich uprawy. :(
Nie chciały u mnie kwitnąć, ot i co. :|
Wszystkie prócz conophytum i niektórych litopsów które to hoduję do dziś. Ale szkoda mi do teraz. To piękne i oryginalne rośliny.
Bardzo mi się podobają u Ciebie. Śliczne :!: :shock:
Będę tu zaglądał po to aby je oglądać. Niewielu je bowiem hoduje.

Pozdrawiam
Henryk
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozpoczyna kwitnienie mój grudnik:

Obrazek

... do grudnia jeszcze trochę czasu, może część pąków dotrwa i rozkwitnie w terminie zgodnym z polska nazwą :D .
Mieczysław
Awatar użytkownika
gnet
500p
500p
Od: 13 wrz 2010, o 23:02
Kontakt:

Post »

Ja wiedziałem, że tak będzie :wink: W temacie "Sukulenty, ale nie kaktusy" pojawił się kaktus. Fakt, że epifityczny ale ... kaktus. ;:138 ;:138 Już myślałem, że się tego nie doczekam ale jednak cierpliwi są nagradzani :wink: Mam nadzieję, że na święta ponownie Ci zakwitnie.
Pozdrawiam
Jacek
BLOG BOTANICZNY
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Piękny jest ten Grudniczek ;:108
Czy on jest taki biało-różowy czy to tylko tak wygląda :?:
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

gnet pisze:Ja wiedziałem, że tak będzie :wink: W temacie "Sukulenty, ale nie kaktusy" pojawił się kaktus.
... brawo, :D ... wszystko się zgadza, ale jest małe ale ... :roll:
gnet pisze:Fakt, że epifityczny ale ... kaktus. ;:138 ;:138 Już myślałem, że się tego nie doczekam ale jednak cierpliwi są nagradzani :wink: Mam nadzieję, że na święta ponownie Ci zakwitnie.
... nigdzie w moim wątku nie występują kaktusy; wpisy i fotki kaktusów, bo ich nie mam (chociaż podziwiam ich kwiaty), a tylko jeden "kaktus", zgodnie z tytułem wątku, wszystko się zgadza ... :D :D :wink: :wink:, ale dobrze, że dopisują nam humory, brawo i uznanie za wnikliwe czytanie i analizowanie postów ;:138 ;:138 ;:138
- pozdrawiam.
nolina pisze: Czy on jest taki biało-różowy czy to tylko tak wygląda :?:
.. tak, ma dokładnie kwiaty w takich kolorach jak na fotce, a to dzisiejsza fotka :

Obrazek

Obrazek
Mieczysław
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Cudownie wygląda w tym koszyczku ;:63
Awatar użytkownika
teresat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 22:02

Post »

Piękną masz kolekcję ;:138
Nolina cudna, mam nadzieję ,że udało Ci się opanować jej chorobę.
Właściwie to nie wiadomo na czym oczy dłużej zatrzymać, wszystkie roślinki śliczne :D
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

teresat pisze:Piękną masz kolekcję ;:138
Nolina cudna, mam nadzieję ,że udało Ci się opanować jej chorobę.
O, tak nolina wyzdrowiała, teraz - trudny czas nie tylko dla niej, ale dla wszystkich moich kwiatów - jesień, zima - mało słońca i to suche "kaloryferowe" powietrze. Nolina, dobrze zniosła moje zabiegi "terapeutyczne" i tak się prezentuje:

Obrazek

Udało się jej zabliźnić - zasuszyć zaatakowane chore miejsca, stożek wzrostu "ciężko" pracował i wyrosło z niego kilkanaście dorodnych zieloniutkich "wstążek". Nie są jeszcze tak długie jak te przed chorobą, ale już "niedługo" wiosna, nastąpi uaktywnienie u rośliny sił witalnych, całe lato na balkonie w promykach słonecznych - wszystko powinno być już dobrze i wrócić do pierwotnego wyglądu.

Pozdrawiam.
Mieczysław
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nolina ładna roślina jeśli zdrowa i gęsta. Potrzebuje mimo wszystko sporo słońca i nie znosi suchego powietrza. Ja miałem swoje z nasion - to mi naprawdę dało dużo satysfakcji. :)
Twoja okazała, powód do chwały :!: :wit
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za miłe słowa, szczególnie wypowiedziane przez Osobę, która kocha, ma dużą wiedzę o uprawie roślin, jest wszechstronnym znawcą tematu - tylko pozazdrościć takiej wiedzy.
Pozdrawiam.
Ja właśnie przeglądałem, Twój wątek, jak to się mówi od "deski do deski", gdy nadeszła odpowiedź od Ciebie w moim wątku. Wśród Twoich roślin wypatrzyłem haworsje, jest co podziwiać, takich "cacuszków" nie mam. Haworsje to moje ulubione sukulenty. Moje haworsje są w różnym wieku, będę sukcesywnie wstawiał ich obecne fotki. Udało mi się nawet w tym sezonie "otrzymać" na H. truncata zapylony jeden kwiatuszek. Jeszcze nie zaglądałem do niego, czekam na całkowite zaschnięcie pędu kwiatowego. Może będzie chociaż jedno nasionko ?
Mieczysław
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hm... Zawstydziłeś mnie przyznam. :oops:
Jesteś BARDZO miły i potrafisz to napisać. Rzadka to dziś sztuka. Dziękuję. ;:180

Nie mam się jednak za żadnego "wszechstronnego znawcę tematu" - jakkolwiek to by nie zabrzmiało. Nie mam wykształcenia botaniczenego, absolutnie. Swoją wiedzę zbierałem przez lata. Tutaj się nią chcę podzielić z innymi, mniej doświadczonymi. ABSOLUTNIE nie zamierzam się wymądrzać - nawet pewne tematy świadomie "odpuszczam" aby nie stwarzać takiego wrażenia. Nikogo nie poprawiam, na siłę nie prostuję. Uważam, że wszystko przychodzi z czasem. Jedno co przyznaję i czego się nie wstydzę to pasja i miłość do tych małych, kolczastych i nie tylko roślinek. Pisałem już na którymś z wątków że to zmieniło moje życie. Na lepsze. Pozwoliło przetrwać złe chwile. Jestem po kilku ciężkich chorobach i operacjach. Nie dałem się i nie daję. Funkcjonuję normalnie. Min. dzięki roślinom.
Dziwnie brzmi? Dziwne ale prawdziwe. :)

Teraz do rzeczy.
ABSOLUTNIE nie masz się czego wstydzić. Masz wspaniałą, wszechstronną kolekcję. Zadbaną. Nietuzinkową. Potrafisz zrobić swoim ulubieńcom piękne zdjęcia. Czego więcej potrzeba?
Takich przypołudników jakie masz często się nie widuje. Wiem bo nie jedną kolekcję widziełem. A chociażby ostatni wysiew adenium - dla mnie rekord świata. A siałem (też sieję) 25 lat. Nie chwalę przez grzeczność, nie przez to, że chwaliłeś mnie. Piszę co myślę. ;:108

Haworcje to bez dwu zdań moi ulubieńcy wśród sukkulentów. Mam naprawdę "dobre" rośliny. Nieduże bo przez lata trochę zaniedbywane ale ładne. Będę je sukcesywnie pokazywał bo myślę, że potrafię nimi kogoś zainteresować. Ot, chociażby Ciebie. Czekam też na te Twoje. Teraz to już czekam niecierpliwie. :wink:
KONIECZNIE je pokaż. :D

Jeszcze jedno. Skoro już jesteś na moim wątku to proszę zostawiaj czasem ślad. Po to abym wiedział, że kogoś interesuje to co robię, co piszę i co pokazuję. Abym wiedział co kogo interesuje. Będę wtedy się starał pisać i odpowiadać.
A tutaj zajrzę nieraz. Ot, tak po przyjecielsku. Często. ;:136
Pozdrawiam :D
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”