To po lewej to prawie na pewno Opuntia microdasys, to po prawej to prawdopodobnie Opuntia monacantha, ale to z tyłu?
Pozdrawiam!
LOKI
Na pewno nie. To jest rodzaj Notocactus. Parodia winbergii to zupełnie inna bajka.chaveiro pisze:wydaje mi się (po poszukiwaniach w google i na różnych stronach o kaktusach), że nr.3 to Parodia winbergii kierowałem się przede wszystkim wyglądem kwiatu, a właściwie jego środka bo Notocactusy mają przeważnie środek kwiatu czerwony a w tym jest raczej żółty
Sugeruję przede wszystkim zdacydować się na jakiś porządek w nazwach rodzajowych. Albo u Ciebie notokaktusy to parodie albo nie. To na pewno jest dawny rodzaj Eriocactus, później zaliczany do Notocactus a następnie wrzucony do rodzaju Parodia. Wg mnie jest to Eriocactus/Notocactus magnificus = Parodia magnifica ponieważ tak młoda roślinka ma już bardzo silne żebra. Oczywiście mogę się mylić co do konkretnej nazwy gatunkowej, bo tych eriokaktusów kilka jest. Roślinka podrośnie, zmężnieje to zobaczymy.chaveiro pisze:natomiast nr.9 jest podobny do Parodia schumanniana