Ponieważ dosyć sporo w moim "ogrodowym" wątku tematów związanych z fotografowaniem, postanowiłem w końcu założyć osobny wątek. Po ostatnich dzielnych działaniach administratorów i moderatorów

Chciałbym tu usłyszeć konstruktywną krytykę na temat pokazywanych zdjęć. Ale także chciałbym by rozwinęła tu się dyskusja na tematy foto. Fotografia to także moje hobby, nigdy nie przechodziłem żadnych kursów, całą wiedzę, która posiadam na ten temat wyczytałem z mądrych książek, artykułów a później uczyłem się wykorzystywać w praktyce. Mnóstwa "rzeczy" jeszcze nie umiem, ale cały czas się uczę. Chętnie odpowiem na każde pytanie, pod warunkiem że będę znał odpowiedź

W końcu od tego jest forum prawda?
Fotografowaniem interesowałem się od dziecka, niestety te ponad 30 lat temu nie było łatwo o sprzęt, a jak już to kosztował sporo, także na wszelakiego rodzaju wycieczkach biegałem ze smeną 8 i "marnowałem" rolki filmu. Gdzieś pod koniec szkoły średniej trafił mi w ręce (nie pamiętam już skąd) radziecki FIED 5. Był to młodszy brat Zenitha (na którego nie było mnie stać), co prawda nie miał wymiennych obiektywów, ale miał analogowy światłomierz! I to właśnie wtedy poznałem pierwsze tajniki fotografii. Później różnie było z czasem i wróciłem do tematu 10 lat temu. Wtedy to kupiłem pierwszą cyfrówkę, był to CANON A-70 jak na owe czasy naprawdę dobry aparat.
Obecnie mój zestaw to Nikon D40 i 2 obiektywy: AF-S DX 18-55 mm f/3,5-5,6G ED oraz AF-S DX czyli standardowy tzw. "kitowy" sprzedawany razem z aparatem oraz teleobiektyw 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED VR - jak widać oba dosyć "ciemne" jednak po prostu nie stać mnie na jaśniejsze. Robię sobie jeszcze "własnoręcznie" obiektyw "makro" ale o tym to może kiedyś by nie zapeszyć.
Prócz tej lustrzanki mam jeszcze do dyspozycji Samsung PL80, który mieści się w torebce bądź kieszeni :P
Nowe zdjęcia będę miał troszkę czasu i co pokazać, niekoniecznie będą chronologicznie, ale postaram się by były jakoś tematycznie.
To teraz parę zdjęć gdańskiej Starówki
1. Gdańska Starówka - widok od strony Zielonej Bramy na Długi Targ. W głębi gotycko-renesansowy Ratusz Głównego Miasta (XIV-XV w.)

2. Fontanna Neptuna, w tle Dwór Artusa

3. Widok na Motławę, po lewej stronie Wielki Żuraw, naprzeciw niego SS "Sołdek", pierwszy po II Wojnie światowej całkowicie wybudowany w Polsce statek. Obecnie jest częścią Muzeum Morskiego.

4. Wielki Żuraw (1367 r.) z bliska

5. Pozostałości po spichrzach na Wyspie Spichrzów, od lat nie ma decyzji co dalej...

6. ul. Mariacka, najpiękniejsza ulica gdańskiej Starówki. W tle Kościół Mariacki

7. Widok na Starówkę z wieży Bazyliki Mariackiego (ok. 78m nad ulicą).

8. Złoto Bałtyku...

Na pierwszy raz wystarczy