Imer - Mój foto wątek...

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Imer - Mój foto wątek...

Post »

Witajcie ;:7

Ponieważ dosyć sporo w moim "ogrodowym" wątku tematów związanych z fotografowaniem, postanowiłem w końcu założyć osobny wątek. Po ostatnich dzielnych działaniach administratorów i moderatorów :wit i ja postaram się przyłożyć dzięki temu do zmniejszenia bałaganu :).

Chciałbym tu usłyszeć konstruktywną krytykę na temat pokazywanych zdjęć. Ale także chciałbym by rozwinęła tu się dyskusja na tematy foto. Fotografia to także moje hobby, nigdy nie przechodziłem żadnych kursów, całą wiedzę, która posiadam na ten temat wyczytałem z mądrych książek, artykułów a później uczyłem się wykorzystywać w praktyce. Mnóstwa "rzeczy" jeszcze nie umiem, ale cały czas się uczę. Chętnie odpowiem na każde pytanie, pod warunkiem że będę znał odpowiedź :) A jeśli rozwinie się merytoryczna dyskusja na temat foto, z której inni będą mogli skorzystać to tym lepiej.
W końcu od tego jest forum prawda?

Fotografowaniem interesowałem się od dziecka, niestety te ponad 30 lat temu nie było łatwo o sprzęt, a jak już to kosztował sporo, także na wszelakiego rodzaju wycieczkach biegałem ze smeną 8 i "marnowałem" rolki filmu. Gdzieś pod koniec szkoły średniej trafił mi w ręce (nie pamiętam już skąd) radziecki FIED 5. Był to młodszy brat Zenitha (na którego nie było mnie stać), co prawda nie miał wymiennych obiektywów, ale miał analogowy światłomierz! I to właśnie wtedy poznałem pierwsze tajniki fotografii. Później różnie było z czasem i wróciłem do tematu 10 lat temu. Wtedy to kupiłem pierwszą cyfrówkę, był to CANON A-70 jak na owe czasy naprawdę dobry aparat.

Obecnie mój zestaw to Nikon D40 i 2 obiektywy: AF-S DX 18-55 mm f/3,5-5,6G ED oraz AF-S DX czyli standardowy tzw. "kitowy" sprzedawany razem z aparatem oraz teleobiektyw 55-200 mm f/4-5.6G IF-ED VR - jak widać oba dosyć "ciemne" jednak po prostu nie stać mnie na jaśniejsze. Robię sobie jeszcze "własnoręcznie" obiektyw "makro" ale o tym to może kiedyś by nie zapeszyć.
Prócz tej lustrzanki mam jeszcze do dyspozycji Samsung PL80, który mieści się w torebce bądź kieszeni :P

Nowe zdjęcia będę miał troszkę czasu i co pokazać, niekoniecznie będą chronologicznie, ale postaram się by były jakoś tematycznie.

To teraz parę zdjęć gdańskiej Starówki

1. Gdańska Starówka - widok od strony Zielonej Bramy na Długi Targ. W głębi gotycko-renesansowy Ratusz Głównego Miasta (XIV-XV w.)
Obrazek

2. Fontanna Neptuna, w tle Dwór Artusa
Obrazek

3. Widok na Motławę, po lewej stronie Wielki Żuraw, naprzeciw niego SS "Sołdek", pierwszy po II Wojnie światowej całkowicie wybudowany w Polsce statek. Obecnie jest częścią Muzeum Morskiego.
Obrazek

4. Wielki Żuraw (1367 r.) z bliska
Obrazek

5. Pozostałości po spichrzach na Wyspie Spichrzów, od lat nie ma decyzji co dalej...
Obrazek

Obrazek

6. ul. Mariacka, najpiękniejsza ulica gdańskiej Starówki. W tle Kościół Mariacki
Obrazek

7. Widok na Starówkę z wieży Bazyliki Mariackiego (ok. 78m nad ulicą).
Obrazek

8. Złoto Bałtyku...
Obrazek

Na pierwszy raz wystarczy :)
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Re: Mój foto wątek...

Post »

Oj widziałem nie jedno Twoje zdjęcie na forum i uważam że są świetne (te z Litwy czy zachody słońca) a oceniać każdy może, każdy ma inny gust i inaczej widzi świat.
Dziękuje i zapraszam :)
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46

Post »

no cóż ładnie :tan ja też muszę coś takiego założyć
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Lubelski - jeśli tylko mam czas to staram się obrobić niedociągnięcia jakimś "fotoszopem" ;) również część zdjęć robię w RAW, jednak te tutaj (wstyd się przyznać) nie były obrabiane, ogólny brak czasu uniemożliwia mi to. Za kolory tu jest odpowiedzialna dobra pora dnia i słońce, te zdjęcia są z lata. A co do kadrów, to lubię ciasne kadry, oczywiście nie zawsze da się je zastosować, na pierwszych stronach mojego działkowego wątku można znaleźć parę takich. Ech... chciałbym mieć takie warunki do zachodów słońca :)

Zofio - dziękuję
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Imer - Mój foto wątek...

Post »

Nooo, ja w tym temacie nie mam dużo do powiedzenia, ale wpisuję się!! Może jak poczytam, to czegoś pożytecznego się nauczę. Pisz dużo o technice. Ja mam cyfrówkę Samsunga i na razie mi wystarczy. Pozdrawiam. :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

I ja zawitałam Remi do Twego foto wątku. Zacząłeś bardzo ładnie bo od mego "podwórka".
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Lusiu, a jakbym mógł inaczej niż od pokazania tego pięknego miasta, a to z kolei od innego miejsca :)

A teraz krótki "reportaż" pt. ZALOTY ;)

9.
Obrazek

10.
Obrazek

11.
Obrazek

12.
Obrazek

13.
Obrazek

;)
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit Ale fajne!!!
Obrazek
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Remi a Zaloty podpatrywałeś na Zielonym Moście?
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Remiku,super wątek,będę zaglądać.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Grażynko miło Cie i w tym wątku widzieć, zapraszam.

Lusia - tak, to Zielony Most, dla "niewtajemniczonych" to most nad Motławą łączący Główne Miasto z Wyspą Spichrzów, czyli ten zaraz za Zieloną Bramą.

Tosiu - żuczek fajny, tylko... ostrość uciekła i jest kawałek za nim na trawie i płytkach... najprawdopodobniej był za blisko i autofocus łapał ostrość na tym, co mu było łatwiej, czyli na drugim planie. Aby tego uniknąć najlepiej przestawić aparat na tryb makro i sprawdzić jak gdzie masz ustawione aktywne pola autofocusa i do tego typy zdjęć przełączyć na środkowe pole. Oczywiście w miarę możliwości aparatu.
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

brawo super zaloty no i dla mnie ukochane zloto baltyku ;:138
Awatar użytkownika
amatorka015
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 17:12

Post »

Witaj, robisz świetne zdjecia i fajne że założyłeś wątek o fotografii, bo to również moja największa pasja ;:224
ZAPRASZAM.. JUSTYNA
Dorobek Amatorki
Awatar użytkownika
slila1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2009, o 19:05

Post »

Jak cudownie, że założyłeś ten wątek i rozpocząłeś właśnie starówką. Byłam tam tak dawno temu i teraz dzięki Twoim pięknie wykonanym zdjęciom, mogłam powrócić. Wstawiaj jak najwięcej zdjęć Gdańska, okolic i samego Bałtyku. Zaloty również niczego sobie.
Pozdrawiam Lidka "Jest mowa kwiatów tajemna i cicha". Wincenty Pol
Moje wątki.
Moja działka cz.9
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42

Post »

Witam
Gratuluję wątku i zdjęć ;:138
To ja tak może trochę fotograficznie: widzę pyłki na matrycy. Na 3 zdjęciu widać w prawym górnym narożniku, na innych zdjęciach z wątku ogrodniczego są też 2 mniej więcej pośrodku zdjęć z lewej strony. Zrób sobie fotkę na przysłonie F11 lub wyższej jakiejś jednolitej, jasnej płaszczyzny, np. nieba, to zobaczysz wszystkie w pełnej okazałości. Może przed kolejnym sezonem warto przedmuchać/przeczyścić?
Pozdrawiam i trzymam kciuki za oba wątki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”