Tak, ja czytałam i tam wiele osób pisało ze owszem, podlewają zwykłe i storczyki, że to im służy, bo to rodzaj odżywki, ale że mimo wszystko trzeba dodawać również trochę normalnych odzywek, bo storczyk potrzebuje wielu innych składników które w tej wodzie nie występują. Nawet o tych uzdatniaczach było, że są ok, bo to jakieś wyciągi z aloesu bodajże (jeśli dobrze pamiętam), które m.in. działają ochronnie na łuski ryb, ale nie szkodzą i storczykom. Ja w każdym razie mam dokładnie taki uzdatniacz o jakim tam pisali (jeśli chodzi o skład), nie wiem czy sa różne czy tylko ten jeden rodzaj..?
Na polskich forach też nie raz czytałam że ludzie podlewają storczyki wodą z akwarium, nawet gdzieś ostatnio, ale fakt że ja też się dotąd nie odwazyłam nią podlewać.
Tylko ta moja się jakoś dziwnie barwi na pomarańczowo, a że to nowe akwarium i wyposażenie (m.in. pomarańczowy żwirek), boję się że może z czegoś wypłukuje się kolor..?
Za jakiś czas spróbuję mieszać ze zwykłą, na początek pójdą zwykłe doniczkowce ;)
Tutaj jest o tych uzdatniaczach, to dosłownie parę zdań, może Ci ktoś przetłumaczy, może mąż

:
http://www.orchidboard.com/community/be ... chids.html
Ktoś tam napisał że podlewał storczyki wodą z akwarium przez 10 lat i że nigdy nie było problemów, więc chyba jednak bezpieczna sprawa