Storczykowe początki karpka.

Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2008, o 11:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczykowe początki karpka.

Post »

Po 1,5-rocznym okresie niekwitnięcia, odbytych kilkakrotnie czarach i zaklęciach typu: "pójdziesz do pieca lub na śmietnik", moja cambria "tygrysek" (pierwszy mój storczyk, więc sentyment jest, str. 1 tego wątku) - raczyła wydać pęd kwiatowy:
Obrazek Obrazek
Jest częściej moczona wodą z odżywką oraz "psikana" i chyba to poskutkowało (najwyższy czas).

"Sprawiłem" sobie nowego. Miał być czysto biały z żółtą warżką ("papieski") - i jeszcze będzie - ale wybrałem takiego:
Obrazek Obrazek Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

"Tygrysek" nareszcie stanął na wysokości zadania a raczej Ty mu pomogłeś i będzie kwitł - super :tan Gratulacje ;:138 A nowy nabytek ładnie ubarwiony i jak dla mnie taki słodki cukierkowy. ;:108 ;:224
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No to pokazała na co ją stać ;:112 Lepiej późno niż wcale ;:113 Nowość urocza ;:138
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Najważniejsze,że zamierza zakwitnąć!Wystawiła Cię na długą cierpliwość - ale zobacz jaka nagroda!!
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to wygląda dziś - 2 prawie rozbite:
Obrazek Obrazek Obrazek

Phalenopsisy kwitną nieprzerwanie lub wypuszczają ciągle nowe pędy i jest kolorowo:
Obrazek

Obrazek
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Januszu piękne, profesjonalne fotki cudownych okazów ;:138 Niech Ci kwitną jak najdłużej i cieszą oczy ;:113
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Warto było czekać na ten kwiat Cambri!One są himeryczne ale cudne.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Januszu, jestem pod wrażeniem Twojej cierpliwości i z trudem 'wypracowanego' pędu u cambrii ;:63 ;:63 ;:63
Czekam na zdjęcie w pełnym rozkwicie, bo zapowiada się ciekawie.
Przyznaj się ;:198 , jak tę cambrię zaczarowałeś ;:15 ???
U mnie też niedługo powinny być kwiaty u 'Geyser Gold'. Walczę o to kwitnienie, bo równocześnie
zaatakowało tę cambrię choróbsko :?
Falenopsisy u Ciebie bajecznie kolorowe !
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki. Mam rzeczywiście do niej wielki sentyment. Dostałem ją w prezencie jako pierwszy storczyk. Może nie jest to jakiś oryginalny storczyk ale mnie podobają się kolory jego kwiatów. W zeszłym roku było już z nią marnie - wystawienie na balkon (latem) wręcz jej zaszkodziło, także przez moją nieuwagę słońce ją trochę popaliło. Pomogło - tak uważam - częstsze moczenie w dodatku z odżywką. Jeżeli takie hybrydy mają nazwy i ktoś potrafi ją nazwać - będę wdzięczny.
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
jacob
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 maja 2010, o 18:52

Post »

Robi wrażenie, ale jaki to rodzaj?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Śliczna cambria... Bardzo ciekawe wzorki i wyraźne zdjęcia.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Januszu, wspaniałe kwiaty ma Twoja cambria. Niesamowite są proporcje wielkości kwiatów w stosunku do liści.
Czyli są ogromne ;:224 I wcale nie wyglądają pospolicie. Wzorek i kolory trochę tygrysie, drapieżne.
A co do nazwy, to hybrydy mogą być najwyżej podobne do "...." Moja cambria też jest tylko podobna do 'Geyser Gold',
ale nie ujmuje jej to piękna. Właśnie dziś otworzyła pierwszy kwiat. Też w panterkę, ale słoneczną :)
karpek pisze: W zeszłym roku było już z nią marnie - wystawienie na balkon (latem) wręcz jej zaszkodziło, także przez moją nieuwagę słońce ją trochę popaliło. Pomogło - tak uważam - częstsze moczenie w dodatku z odżywką.
Co jeszcze zaszkodziło cambrii przy balkonowaniu (oprócz poparzenia słonecznego) ?
Nie zapewniłeś jej cieniowania ?
Jakim nawozem ją dokarmiałeś?
Moje doświadczenie z nawożeniem każe mi być bardzo ostrożną.
Cambrie często reagują brązowieniem zaczynającym się od końcówek liści, gdy się przedobrzy z nawożeniem
nawet w niewielkiej ilości...
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Art ja kolejny raz przekonuję się o Twojej wiedzy i dziękuję, że tutaj do mnie zajrzałaś.
Swoją cambrię wystawiłem na balkon w ubiegłoroczne lato. Postawiłem ją do kącika gdzie stała w cieniu, na granicy z pełnym słońcem - ponieważ mam (tylko) południowy balkon. Nie wziąłem poprawki na to, że z upływem letnich dni słońce przecież obniża swój "tor" na niebie i po ok. 2 tygodniach "dosięgnęło" storczyka.
Także nie wiedziałem, że nawożenie cambrii powoduje u niej brązowienie liści - co w pełni się zgadza. Czy to znaczy by jej nie nawozić ? Wydawało mi się, że po tym odżyła. Nawóz do storczyków stosuję właśnie od ubiegłego lata. W ur. bardzo rzadko obecnie od wiosny już częściej - co 2-gie podlewanie (moczenie). Taki "zwykły" firmy Agrecol. Falki na nim czują się wyśmienicie - tak uważam. Niestety ta moja druga "nito-cambria" brasjia ("ośmiorniczka") padła - chyba już nie do uratowania, i nawet nie chcę jej już tutaj pokazywać (mogę wysłać na PW).
Pozdrawiam - Janusz K.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Januszu, dzielę się tu na Forum wyłącznie taką wiedzą, którą przetestowałam podczas własnej uprawy.
Niestety, zanim się człowiek czegoś nauczy, to ileś razy musi się potknąć...
A o skutkach przenawożenia (nie nawożenia) u cambrii dowiedziałam się od Jovanki.
Miałam problem z postępującym brązowieniem końcówek liści u mojej 'Nelly Isler'.
Sama nie wpadłabym na przyczynę tego zjawiska.
Przestałam nawozić - brązowienie ustąpiło. Tylko teraz bestia nie kwitnie.
Tak więc myślę, że trzeba to dokarmianie wypośrodkować - minimalną dawkę nawozu, nie częściej niż raz w miesiącu.

Chętnie zobaczę na P.W. zdjęcie Twojej "ośmiorniczki". Najlepiej z odsłoniętym systemem korzeniowym.

Pozdrawiam, Joanna
Awatar użytkownika
karpek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam jeszcze jedno - można powiedzieć ogólne pytanie odnośnie takich ośmiorniczek (brassia, str. 7 i 8 tego wątku). Liczę na odpowiedź i wyjaśnienia bardziej doświadczonych Forumowiczek/ów, może samej Moderatorki.
Nie mogę tego zrozumieć (za mało doświadczenia) więc proszę pomóc to rozstrzygnąć.
Ta brassia miała wszystkie psb jakby "powietrzne". Były wszystkie kilka - ok. 5 cm nad podłożem. "Wychodziły" jedna z drugiej. Czyli całkiem odwrotnie niż np. u cambrii. Więc moje pytanie: Czy to mógł być błąd w "posadzeniu" tego storczyka do podłoża ? Czy to po prostu taka "uroda" tego storczyka ? Oczywiście, wiem, że np. Vandy rosną zupełnie bez podłoża.
Pozdrawiam - Janusz K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”