Oferuję pomoc
Oferuję pomoc
Ze względu na moje rybackie wykształcenie (Technikum Rybackie Kock, Wydział Ochrony Środowiska i Rybactwa UWM), służę pomocą w temacie związanym z rybami. Obecnie pracuję od 8 lat w ogrodnictwie.
- iwciach
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Oferuję pomoc
To może ja skorzystam z propozycji pomocy i zadam pytanie: jak może być przyczyna nie rozmnażania się rybek w moim oczku? Przez 2 lata miałam 4 karasie i ten stan był do dnia wczorajszego. Zmęczona oczekiwaniem na potomstwo dokupiłam 6 sztuk. Te 4 ,z malutkich rybek stały się 20 centymetrowymi rybami, pływają takie " grubasy", że wszyscy się śmieją, że na patelnie z nimi( ale ciągle potomstwa brak). Moje pytanie dotyczy warunków, jakie muszę stworzyć moim rybkom, aby oczko mi się zarybiło. Z góry dziękuję za pomoc.
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
a jakie warunki muszą mieć liny w oczku wodnym żeby się rozmnożyć? Mam kilka ładnych sztuk i też nie ma przychówku..
Witam,iwciach pisze:To może ja skorzystam z propozycji pomocy i zadam pytanie: jak może być przyczyna nie rozmnażania się rybek w moim oczku? Przez 2 lata miałam 4 karasie i ten stan był do dnia wczorajszego. Zmęczona oczekiwaniem na potomstwo dokupiłam 6 sztuk. Te 4 ,z malutkich rybek stały się 20 centymetrowymi rybami, pływają takie " grubasy", że wszyscy się śmieją, że na patelnie z nimi( ale ciągle potomstwa brak). Moje pytanie dotyczy warunków, jakie muszę stworzyć moim rybkom, aby oczko mi się zarybiło. Z góry dziękuję za pomoc.
Podejrzewam że, posiadasz tylko samice (ikrzyce) a nie ma samców (mleczaków). Z karasiem sprawa jest bardziej skomplikowana gdyż populacja karasi w 95% składa się z samic które rozmnażają się gynogenetycznie, zaledwie 5% procent to samce. Gynogeneza u karasia polega na tym że, do pobudzenia komórki jajowej (ikry) może zostać użyty plemnik (mlecz) innej ryby karpiowatej np. leszcza. Plemnik nie wnika do komórki jajowej przez mikropyle ponieważ zostaje inaktywowany ale pobudza komórkę do dalszych przemian.
Najlepszym wyjściem jest wpuszczenie samców.
pozdrawiam
Witam,Józef pisze:a jakie warunki muszą mieć liny w oczku wodnym żeby się rozmnożyć? Mam kilka ładnych sztuk i też nie ma przychówku..
W jakim są wieku? Lin jest rybą żyjąca w litoralu (jeziora), idealnym środowiskiem miejsca zacienione dobrze zarośniętę a do tego nie za głębokie. Rozmnaża sie jak większość ryb karpiowatych od maja do lipca. Waznym czynnikiem jest substrat potrzebny do złożenia ikry.
pozdrawiam Janusz
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
Liny są w oczku już od kilku lat i mają 20-25 cm czyli duże...oczko ma od zera do 1,20 metra głębokości..jest zacienione bo latem całe pokryte liliami wodnymi,przy brzegach rosną inne rośliny,jest natlenione bo w takich dniach jak teraz puszczam napowietrzacz...kiedyś próbowały się wycierać w tych płytszych przybrzeżnych roślinach a teraz nie..a o jakim substracie piszesz?Ja podejrzewałem że może być to związane z twardością wody bo tego niestety nie mierzę..
Zakwaszenie może negatywnie wpływac na metabolizm wapnia co w następstwie wpływa na upośledzenie przechodzenia białek żółtka z krwiobiegu do rozwijających sie oocytów . Podczas rozrodu półsztucznego wpuszcza się komplety tarłowe w proporcji 2-1 (dwa mleczaki, jeden tarlak) do stawu o temperaturze wody ok 20C (aby zasymulować warunki naturalne) i porośnietego trawą, turzyca jest nieporządana ze względu na to że ma ostr krawędzie zawierające krzemionkę. O ile to możliwe możesz pokusić się o sprawdzenie dymorfizmu płciowego tej ryby. Jest to nadzwyczaj łatwe: u samców długość płetw brzusznych sięga poza otwór odbytowy natomiast u samic jest odwrotna sytuacja. Co do substratu w warunkach naturalnych jest to moczarka kandyjska, sitowie, przęstka, rdestnica rogatek.
pozdrawiam Janusz
pozdrawiam Janusz
- darla80
- 1000p
- Od: 29 sie 2008, o 10:18
Iwonko-być może się rozmnażały ale nie zauważyłaś tego bo nie przeżyłyiwciach pisze:To może ja skorzystam z propozycji pomocy i zadam pytanie: jak może być przyczyna nie rozmnażania się rybek w moim oczku? Przez 2 lata miałam 4 karasie i ten stan był do dnia wczorajszego. Zmęczona oczekiwaniem na potomstwo dokupiłam 6 sztuk. Te 4 ,z malutkich rybek stały się 20 centymetrowymi rybami, pływają takie " grubasy", że wszyscy się śmieją, że na patelnie z nimi( ale ciągle potomstwa brak). Moje pytanie dotyczy warunków, jakie muszę stworzyć moim rybkom, aby oczko mi się zarybiło. Z góry dziękuję za pomoc.

Oczko mam od 3 lat. W zaszłym roku rybcie mi się rozmnożyły ale żadna się nie uchowała

W tym roku również się rozmnożyły ale napewo jest co najmniej 5 rybek które dziś mają około 3 cm więc liczę na to,że nie zostaną już skonsumowane

Przez cały ten okres kupiłam ponad 20 karasi a dziś mam 5 dorosłych.Niestety są odławiane przez okoliczne koty

Kupując rybki nie zwracałam uwagi na płeć ale wygląd-dzieciaki wybierając je miały frajdę

Muszę jeszcze tylko dokupić karpia koi bo od zeszłego roku pływa jedyny wśród karasi i "szobunek"

Pozdrawiam serdecznie. Darla
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
"Wymienię/Sprzedam/Kupię-Fiołki odmianowe i nie tylko... ;)"
"Zapraszam do swojego ogrodu -darla80" "Moje Storczyki"
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
I bardzo dobrze że dokupiłaś, lecz napisz przede wszystkim jakiej wielkości masz to oczko i ile w nim rośnie roślin, bo te ostatnie tworzą środowisko dla karasia. Karaś osiąga dojrzałość płciową jak osiągnie wymiar 8 do 15 cm długości, trwa to w zależności od warunków w oczku ok 3 - 4 lat.iwciach pisze:To może ja skorzystam z propozycji pomocy i zadam pytanie: jak może być przyczyna nie rozmnażania się rybek w moim oczku? Przez 2 lata miałam 4 karasie i ten stan był do dnia wczorajszego. Zmęczona oczekiwaniem na potomstwo dokupiłam 6 sztuk. Te 4 ,z malutkich rybek stały się 20 centymetrowymi rybami, pływają takie " grubasy", że wszyscy się śmieją, że na patelnie z nimi( ale ciągle potomstwa brak). Moje pytanie dotyczy warunków, jakie muszę stworzyć moim rybkom, aby oczko mi się zarybiło. Z góry dziękuję za pomoc.
Poza tym wszystkim jeśli oczko masz w miarę duże (ponad 2.00 x2.50x1,20 m) i masz w oczku stabilne warunki. to osobiście nie karmił bym tych karasi. Z twego opisu wnoszę że masz w oczku tuczniki, a nie karasie, są zapasione, dlatego takie grube. A tak z ciekawości, jak często je karmisz i czym?
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Wybarwienie ryb determinuje kolor dna zbiornika w którym żyją, rybki "nie kolorowe" są ciemniej wybarwione na co ma wpływ duża ilość melaniny. Karpie koi nie "podchodzą" do tarła naturalnego w polsce, podobnie jak karpie "normalne" rozmnażane są w warunkach sztucznych. Generalnie płeć u ryb karpiowatych można rozpoznac po tzw. wysypce tarłowej, samce na wieczkach skrzelowych przed tarłem dostaja wysypki w formie srebrzystych kropek na pokrywach wieczek skrzelowych. W polsce występuja w warunkach naturalnych 2 gatunki karasia oraz jeden introdukowany przez hobbystów karaś ozdobny. Tak więc moim zdaniem dosyć ogólne jest mówienie o "karasiu" i jego tarle o czym już wczesniej wspomniałem.darla80 pisze:Iwonko-być może się rozmnażały ale nie zauważyłaś tego bo nie przeżyłyiwciach pisze:To może ja skorzystam z propozycji pomocy i zadam pytanie: jak może być przyczyna nie rozmnażania się rybek w moim oczku? Przez 2 lata miałam 4 karasie i ten stan był do dnia wczorajszego. Zmęczona oczekiwaniem na potomstwo dokupiłam 6 sztuk. Te 4 ,z malutkich rybek stały się 20 centymetrowymi rybami, pływają takie " grubasy", że wszyscy się śmieją, że na patelnie z nimi( ale ciągle potomstwa brak). Moje pytanie dotyczy warunków, jakie muszę stworzyć moim rybkom, aby oczko mi się zarybiło. Z góry dziękuję za pomoc.![]()
Oczko mam od 3 lat. W zaszłym roku rybcie mi się rozmnożyły ale żadna się nie uchowała![]()
W tym roku również się rozmnożyły ale napewo jest co najmniej 5 rybek które dziś mają około 3 cm więc liczę na to,że nie zostaną już skonsumowaneAha...są całe ciemne-czy to normalne?
Przez cały ten okres kupiłam ponad 20 karasi a dziś mam 5 dorosłych.Niestety są odławiane przez okoliczne koty![]()
Kupując rybki nie zwracałam uwagi na płeć ale wygląd-dzieciaki wybierając je miały frajdę![]()
Muszę jeszcze tylko dokupić karpia koi bo od zeszłego roku pływa jedyny wśród karasi i "szobunek"Czy u koi da się jakoś rozpoznać płeć?
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
karpie nie podchodzą do tarła naturalnego w Polsce ?
a to ciekawe spostrzeżenie
w życiu bym na to nie wpadł
a to ciekawe spostrzeżenie

w życiu bym na to nie wpadł

pozdrawiam
Jacek
Jacek
"toż to szok" nie wiedziałeś o tym? lol
Może dla Ciebie jest to oczywiste ale niektórzy forumowicze nie wiedzą o tym dlatego to napisałem!
Może dla Ciebie jest to oczywiste ale niektórzy forumowicze nie wiedzą o tym dlatego to napisałem!
-
- 500p
nie chcę mi się z Tobą polemizować, bo szkoda czasu
poczytaj od kiedy hoduje się karpie w Polsce
i sprawdź od kiedy stosuje się metody hormonowe
poczytaj od kiedy hoduje się karpie w Polsce
i sprawdź od kiedy stosuje się metody hormonowe
pozdrawiam
Jacek
Jacek
Doskonale wiem od kiedy hoduje sie karpia w polsce. Doczytaj o różnicach pomiędzy: tarłem sztucznym, półsztucznym i naturalnym, bo najwyraźniej masz braki z tym związane.
A później zaczynaj dyskusję na temat biotechniki rozrodu.
A później zaczynaj dyskusję na temat biotechniki rozrodu.
-
- 500p
problem polega na tym, że ja jestem praktykiem, a Ty teoretykiem
i koniec dyskusji na ten temat, paaa
i koniec dyskusji na ten temat, paaa
pozdrawiam
Jacek
Jacek