hutkow pisze:Witam Cię!
Zaciekawił mnie Leśny ogród ponieważ nie wiele ich jest a szczególnie to,że masz podobnych szkodników jak u nas napisz jak sobie z nimi radzisz i czy jest w ogóle sens walki z nimi.W tym roku zacznę poważnie traktować ten temat.Ciekawy jestem również czy u Ciebie są turkucie bo one u nas są grożne dla kwiatów i warzyw. Powodzenia w harówce wiosennej Edward.
Witaj Edwardzie
Teren leśny, jest naturalnym środowiskiem wielu stworzeń, one były tu przed nami. Miałam krety, ale od kiedy wprowadziły się nornice, kretów u mnie nie widzę. Widocznie nie wchodzą sobie w drogę.
Parę razy widziałam w ogródku zaskrońca, nawet skorzystał z kąpieli w moim oczku
Czasem przez plac przebiegnie szczur...kiedyś, gdy ludzie hodowali drób i króliki, było ich tu więcej.
Są też myszy, które jesienią natrętnie szukały w domu schronienia na zimę, ale od kiedy mam kota nie pojawiła się w domu ani jedna mysz
Odpukać, do tej pory nie zauważyłam jeszcze żadnego turkucia, ale czasem z ziemią wykopuję larwy chrabąszczy majowych
Problemem są też różne choroby grzybowe i prawdziwy grzyb Opieńka, która w ubiegłym roku zaatakowała kilka roślin mojego ogrodu, niektóre uśmiercając
Edwardzie nie tylko jest sens w walce ze szkodnikami, ale jak pokazuje moje tegoroczne doświadczenie,
konieczność
Ja trochę zbagatelizowałam obecność nornic licząc na mojego kota, który jesienią co pewien czas przynosił mi 'trofeum' w postaci martwej nornicy. Jednak nornic musi być znacznie więcej, bo pomimo odłowów w ogrodzie widać liczną obecność szkodników w postaci kopców, podniesionej ziemi i licznych dziur w ziemi

Trzeba wiedzieć, że rozmnażanie gryzoni jest bardzo intensywne - nornica ruda w ciągu jednego roku może wyprowadzić 4 mioty, co daje przeciętnie 20 młodych rocznie
Na kreta mam zatrzaskową pułapkę, która już nieraz się sprawdziła, ale na nornice nie jest skuteczna, nigdy nie udało mi się w nią złapać nornicy
Ostatnio zakupiłam płyn odstraszający i truciznę na nornice, którą będę je 'dokarmiać' do skutku.
Czy płyn zadziała

....zobaczymy, będę obserwowała bacznie mój ogród i dam znać co i jak