Wandy ogródek pod dębami
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wandy ogródek pod dębami
Dzień dobry, wszyscy ogrodnicy!Mój przydomowy ogródek ma powierzchnię 600m2. Na działce stoi jeszczxe mój domek, w którym mieszkam.
Ogród należy do "trudnych". Przede wszystkim rosną na nim trzy duże dęby, tworząc parasol, który zabiera światło i sprawia, że nawet po deszczu ziemia pod drzewami pozostaje sucha.
Poza tym, zanim się sprowadziliśmy, było tu dzikie wysypisko śmieci. Ludzie znosili, co się dało. Jakieś fiolki, słoiczki i opakowania po lekarstwach. NIektóre jeszcze pełne. Bałam się, że głównie te specyfiki mogą zatruć ziemię.
Ludzie mówili: "Pani kochana, tu trzeba dziesiecioleci, zanim rozwinie się jakakolwiek kultura. Tu nic nie urośnie". Ale ja się uparłam. MIałam przecież tutaj mieszkać i coś trzeba było zrobić.
Teraz ludzie mówią: "Jakim cudem tutaj to wszystko rośnie? Co pani podsypuje tym roślinom?".
Postanowiłam więc tu na forum utrwalić obrazki z moich włości.
Ogród należy do "trudnych". Przede wszystkim rosną na nim trzy duże dęby, tworząc parasol, który zabiera światło i sprawia, że nawet po deszczu ziemia pod drzewami pozostaje sucha.
Poza tym, zanim się sprowadziliśmy, było tu dzikie wysypisko śmieci. Ludzie znosili, co się dało. Jakieś fiolki, słoiczki i opakowania po lekarstwach. NIektóre jeszcze pełne. Bałam się, że głównie te specyfiki mogą zatruć ziemię.
Ludzie mówili: "Pani kochana, tu trzeba dziesiecioleci, zanim rozwinie się jakakolwiek kultura. Tu nic nie urośnie". Ale ja się uparłam. MIałam przecież tutaj mieszkać i coś trzeba było zrobić.
Teraz ludzie mówią: "Jakim cudem tutaj to wszystko rośnie? Co pani podsypuje tym roślinom?".
Postanowiłam więc tu na forum utrwalić obrazki z moich włości.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Re: Wandy ogródek pod dębami
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Piękne dęby, choć kłopotliwe...Sama mam kilka na działce, więc wiem o czym piszesz.
Ciekawa jestem, jak ukierunkowałaś swój ogród, na jakie rośliny?

- marcyjanna
- 200p
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
Zaciekawiłaś mnie tymi 3 dębami na 600 arach
To prawdziwe wyzwanie, zrobić pod nimi ogród. Ja mam 1, a pod nim chwastowisko, bo nie przyszło mi do głowy, że to miejsce da sie jakoś zagospodarować.

- bodzia3012
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Wandziu
Piękny masz ogród , bardzo dużo zieleni i widzę kwiaty też , dęby piękne, a i życie towarzyskie w nich płynie jak sama zauważyłaś
. Z tego co piszesz bardzo dużo pracy i serca włożyłaś w niego, ale efekty są bardzo imponujące
masz też dobrze , że masz ogród przy domu i możesz codziennie coś w nim upiększać i najważniejsze , że możesz się nim codziennie upajać i codziennie widzieć zachodzące w nim zmiany np. teraz jak z dnia na dzień wszystko się pięknie
wybarwia i masz codziennie wszystkie barwy jesieni
Wandziu na pewno będę tu często wpadać , bo bardzo mi się podoba
pozdrawiam serdecznie

Piękny masz ogród , bardzo dużo zieleni i widzę kwiaty też , dęby piękne, a i życie towarzyskie w nich płynie jak sama zauważyłaś

wybarwia i masz codziennie wszystkie barwy jesieni

Wandziu na pewno będę tu często wpadać , bo bardzo mi się podoba

pozdrawiam serdecznie

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
To prawda Bożenko, mieszkanie w ogródku to prawdziwy dar losu. Mieszkałam przez pierwsze 25 lat zycia w bloku w Warszawie. Teraz nie wytrzymałabym tam ani chwili dłużej, choć w młodości zupełnie mi tam było fajnie. Dzisiaj moje zycie ma inną jakość.
Kolejne jesienne widoczki
FUNKIE w mojej kwaśnej ziemi rosną dobrze

IRGA - jej czerwone koraliki to świetne zimowe pożywienie dla ptaszków

MISKANT - szeleszcząc, pieknie kołysze się w podmuchach wiatru

Kolejne jesienne widoczki
FUNKIE w mojej kwaśnej ziemi rosną dobrze

IRGA - jej czerwone koraliki to świetne zimowe pożywienie dla ptaszków

MISKANT - szeleszcząc, pieknie kołysze się w podmuchach wiatru

- Nikitka
- 200p
- Od: 27 lip 2010, o 16:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Wandziu
Wreszcie jest długo wyczekiwany przeze mnie wątek
Wiedziałam, że się nim nie rozczaruję
. Jak ja zazdroszczę takich super ogrodów. Ja mam przed domem raptem skrawek ziemi 4 metry na 10, z czego na 3/4 rosną drzewa owocowe. I tak sobie czasami myślę, czy między tymi drzewami nie dałoby rady poupychać jakiś kwiatków...

Wreszcie jest długo wyczekiwany przeze mnie wątek

-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Wandziu bardzo lubię Twój sposób pokazywania swoich zielonych "przyjaciół". Dotyczy to zarówno roślin domowych, jak i ogrodowych. Mam wrażenie, że spaceruję po Twoim domu, czy ogrodzie, a ty idąc obok mnie opowiadasz mi o swoich roślinkach...dziękuję Ci za to i proszę nie zmieniaj się 

- anik
- 1000p
- Od: 28 maja 2010, o 13:05
Stawiłam się Wando na wezwanie. Ogród tak jak pisałam wcześniej bajkowy. Domek śliczniutki. Gratuluję pomysłu i upartości w dążeniu do celu. Z chęcią przysiadłabym na tej ławeczce i podumała troszeczkę wśród tej roślinności.
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Wandziu ja się melduje. 

Wando, a ja Ci zazdroszczę tych dębów w ogrodzie! Dla mnie ogród jest dopiero prawdziwy i klimatyczny, kiedy rosną w nim duże drzewa. One dają cień i schronienie różnym żyjątkom :P A że opadają liście? Trudno, trzeba pocieszać się, że ziemia usłana kolorowymi liśćmi wygląda bardzo malowniczo!
No i okazuje się, że również pod dębami mogą rosnąć różne roślinki, jeżeli tylko rozsądnie się je wybierze :P
Piękny, naturalny ogród
No i okazuje się, że również pod dębami mogą rosnąć różne roślinki, jeżeli tylko rozsądnie się je wybierze :P
Piękny, naturalny ogród

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
WITAM .Jedyne na co możesz narzekać ,to mnóstwo liści do sprzątania.
Po za tym wszystko jest wspaniałe .Wiele osób pragnie cienia,a Ty masz go mnóstwo .
Wiele roślinek lubi takie warunki -Rh ,azalie ,hosty ,żurawki ,zawilce, parzydła ,dzwonki ,pluskwice ,rodgersje ,języczki ,dąbrówki ,kopytnik ,przylaszczki ,ułudka ...................oj długo by można jeszcze wymieniać :P .

Po za tym wszystko jest wspaniałe .Wiele osób pragnie cienia,a Ty masz go mnóstwo .
Wiele roślinek lubi takie warunki -Rh ,azalie ,hosty ,żurawki ,zawilce, parzydła ,dzwonki ,pluskwice ,rodgersje ,języczki ,dąbrówki ,kopytnik ,przylaszczki ,ułudka ...................oj długo by można jeszcze wymieniać :P .
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Wanduś, jestem u Ciebie,
piękny ogród, wypasione funkie i ta trawa Miskant, już raz ja podziwiałam. Ogród bajeczny, spokojny, w sam raz do odpoczynku