Łał, potraficie zachęcić człowieka do dalszych prac i ich opisu
A więc:
Lamia, jestem na forum od pół roku

Udzielałem się w ogrodzie Karolci

Jutro na pewno wstąpie do Twojego ogrodu
Sonia71 - ogród właśnie nie ma charakteru, choć widać że może go mieć, dlatego postanowiłem poprosić Was o pomoc i też sam spróbuję coś zdziałać
Liska, to są wg mnie najładniejsze funkie, choć są jeszcze inne, np standardowe białozielone, ciemnozielone (odmian nie znam, choć słyszałem jakąś - Sibolda

) Ogród jest starszy ode mnie, tak na oko ma ze 30 lat, co z resztą widać po drzewach, ale to co pod nimi, to woła o pomstę do nieba
Erazm, wreszcie mogę się w pełni cieszyć tym tematem mając swój własny ogród tutaj

Plany... wiesz co, nie myślałem aż tak dokładnie co mogę w nim zrobić, na pewno w ok 60% będzie to naturalna łąka, staw, las i bagno

40%, czyli dom i "ogród" czekają na ogólne zagospodarowanie - woda w studni jest, więc marzy mi się potok przez ogród, trawnik wijący się wokół wzniesień porośniętych roślinkami i wszystko to chronione cieniem przez wielkie świerki (niestety w ciągu ostatnich 5 lat padły już dwa

) - te moje marzenia
Karo, to będzie piękne miejsce, choć ulubione już w nim mam :P
jaki duży? hmm są to trzy złączone ze sobą działki budowlane, tak na oko 70x70 metrów? tak, to mój dom rodzinny
Praca czeka mnie w wakacje. Sesji został ponad tydzień, września nie liczę, choć pewnie będę musiał wtedy zaliczać

Poczekaj na zmiany, chcę dokończyć tą ścieżkę i odmłodzić inny trawnik, którego nie ma na zdjęciach.
Asiula, ile mam host? Sporo, na pewno kiedyś policzę, ale myślę że 100-150. W większości są to stare gatunki, gdzie z jednej rośliny wyrasta ok 50 pąków z liśćmi. Jest kilka nowych odmian, przede wszystkim żółte i niebieskie, ale za nim się rozrosną, to troche czasu minie
Giga45 - jak już mówiłem, na forum jestem jakiś czas. trochę porządków = kilka lat roboty

Tak, studnia jest w tym stylu, ale... będę musiał wymienić wszystkie elementy drewniane - czy będzie pasowała np dachówka bitumiczna itp? dachówka cementowa odpada, bo byłby to przerost formy nad treścią

Jak odnowić cembry? oczyścić i pomalować? jak? na jaki kolor? co zamiast ohydnych "betoników" wokó niej? Mój szwagier pracuje nad elektryką studni, czyli kilka gniazdek i pompa włączająca się, gdy naciśnie się włącznik po drugiej stronie ogrodu - ale to chyba niewykonalne, bo nie sptkałem takiej pompy...