Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

No tak Aniu.. To mi zadałaś bobu :D Teraz będę sie zastanawiała czy aby nie wzbogacić się o hebanowca do ogrodu. Ciekawe czy po przemrożeniu jego owoce są także smaczne.

Krysiu, Ania już nam podpowiedziała. Trzeba zapolować na hebanowca . Tutaj jest jego opis http://www.ogrodnick.pl/opisy/diospyros ... a_opis.htm
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zaglądam z rewizytą. Tyle stron wątku trochę mi zajmie! ;)
Jestem teraz na 60, gdzie widzę piękny rozchodnik, tez mam różne u siebie i lubię, ale malutkie jeszcze są. I o Twoich przetworach z dyni chcę sobie poczytać bo w tej kwestii powinnam sobie trochę rozszerzyć horyzonty. Zauważyłam też, ze sporo roślinek hodujesz z pestek, może kiedyś tez do tego dojdę? :D
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oleńko. Dzięki, czytałam, ładnie wygląda, ale ja na działce nie mam na coś takiego miejsca. :(
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
RomciaW
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 gru 2008, o 20:58

Post »

Witaj Olu :wit
Mam duże zaległości u Ciebie ,ale zima jeszcze potrwa ;:7 Ciekawa jestem [przypomniałam sobie ] jak Ci przezimował rozmaryn ,czy wylądował w domu :?: Ale to pewnie zobaczę ,jak prześledzę Twój wątek :lol: Ciekawe eksperymenty, życzę powodzenia ;:108
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie ;:138

Agatko miło, że odwiedziłaś mój ogródek. Przetwory z dyni, to pierwsze moje próby . Wyszło pomyślnie. I w tym sezonie również planuję posiać dynie, w tym dynię makaronową i spróbować innych potraw z jej udziałem.
Efekty doświadczeń z egzotycznymi roślinkami posadzonymi z pestek dają dużo satysfakcji ;:108

Krysiu, pewnie gdyby była pewność, że to drzewko będzie rodziło w przyszłości smaczne owoce, to i miejsce by się znalazło. Ja podejmę to ryzyko, bo i miejsce na nie znajdę i zżera ciekawość czy mi się uda proces z pestki do owocującego drzewa .

Romciu miałaś rację co do rozmarynu. Nasz klimat za srogi i rozmaryn padł. Ale nie zrażam się i nową sadzonkę wiosną zakupię.

Tymczasem podjęłam nowe wyzwanie. Trawa cytrynowa. Kupiłam w hipermarkecie i wsadziłam do wody. Może wypuści korzonki.
Ostatnie moje zakupy to azalie. Ponieważ nie było na etykiecie żadnej informacji o ich uprawie, może mi ktoś pomoże rozwiązać zagadkę. Czy to są rośliny domowe czy można je potem do ogrodu. W tym roku planuję założyć rabatę z Rh i z azaliami, ale jestem jeszcze bardzo zielona w tym temacie. Na razie podczytuję co się da, ale gatunków jest tak dużo?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Cytryna znowu zaczyna pokazywać pączki

Obrazek

Ciemierniki w taki sposób

Obrazek Obrazek

A to moi skrzydlaci przyjaciele. Zdjęcie zrobione gdy jeszcze był śnieg. Wyjadły wszystko i muszę zrobić drugą porcję, bo zaglądają pomimo ładnej pogody

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
ada.kj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 12:03

Post »

Oleńko. Ten typ azalii to roślinki domowe z tym, że lubią od wiosny do jesieni być w ogrodzie - mogą być w doniczkach, mogą być wkopane do ziemi, ale na zimę to do domciu. Lubią półcień, ale moje na słońcu też sobie radziły. :D
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Oluniu ;:167 azalie bywają domowe i ogrodowe :lol:
W tamtym roku kupiłam azalie w Biedronce przekonana, że one są ogrodowe iii jak się potem okazało one były pokojowe.
Te pokojowe są bardzo delikatne i potrzebują specjalnych warunków.
Bardzo się starałam, ale nie dałam sobie rady z nimi iii padły :(
Teraz już wiem, że azali należy kupować tylko w sklepach ogrodniczych :lol:
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Krysiu. Czyli zakup azali to mój pierwszy strzał w .. płot :| Ładne są, ale żeby nie opadły kwiatki i liście stoją ( chłodniejszej strefie) na parapecie za firanką i nie bardzo można je podziwiać.

Halinko, jak to mówią "mądry Polak po szkodzie" i jednak na własnych błędach nauka przynosi wymierne efekty. Bedę się starała je jakoś przechować je do lata. Bo wiesz , najpierw jest zakup a potem lektura. Takie zakupy pod wpływem inpulsu nie zawsze dają dobre rezultaty.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

a ja powiem tak, kupiłam w Tesco dwie miniaturki Rh, jedna już trzeci sezon, druga niestety w ub.roku korzonki zasmakowały nornicom, przyznam nie miałam złudzeń, że przetrwają były bardzo słabe ale jakoś polubiły mój ogródek ;:224 :wit
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Zawsze, jak otwieram Twój wątek, myślę Co ta Ola znowu wykombinowała i czym mnie zaskoczy i nigdy się nie zawiodłam :;230
Imponujesz mi cierpliwością i chęcią eksperymentowania :) Ja kupiłabym od razu roślinę, i to jak największą :;230
Może uda Ci się z azaliami? Masz domek, więc na pewno znajdziesz teraz dla nich odpowiednie chłodne miejsce, a wiosną w ogródku to już nic im nie zagrozi.
Co to za cudo, trawa cukrowa? Wygląda ciekawie, teraz kupowałaś?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
bozkaw
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 12:42

Post »

[quote="AAleksandra"]Witam,
Na forum trafiłam całkiem niedawno, choć moje zamiłowanie do roślin trwa już od wielu lat, co nie znaczy że jestem doświadczoną ogrodniczką. Zwykle kupowałam , to co mi się podobało i sadziłam znając z tylko z grubsza wymagania tych roślin. Część się przyjmowała, rozrastała i zachwycała, a ta część która nie poradziła sobie i marniała lub ginęła, była moją klęską. Złościłam się na siebie, ale po jakimś czasie znowu coś nowego w tym miejscu sadziłam.
Osiem lat temu wybudowaliśmy dom na działce , na której przez kilka lat rosły tylko chwasty, a wcześniej było to pole uprawne VI klasy. Totalna jałowizna, ale ja nie miałam o tym pojęcia.

Cześć,ja też całkiem niedawno dowiedziałam się,że najważniejsza jest ziemia. Mam ogródek na podmokłym terenie i ziemia jest dodatkowo kwaśna,więc wymyśliłam sobie,że będę miała hortensje i różaneczniki :) wiesz,mam na tej samej wsi dwie ciocie,jedna nic nie musi robić,ogród ma przepiękny a kwiaty :roll: ,a druga ciocia no cóż ziemie ma piaszczystą,chodzi nawozi podlewa i nic nie chce rosnąć.Ona mówi,że zawsze zazdrościła Stasi ziemi.Myślę,że jeśli będę kiedyś kupować domek na wsi na starość :wink: to przede wszystkim z żyzną ziemią i na zachodzie kraju,bo tam cieplej.Napisałaś u Dali,że ty nie masz takiej zieleni,moim zdaniem nie ma tak źle,masz czysty ładny zadbany ogród :D i to najważniejsze!
Bożena
Awatar użytkownika
skorpion811-51
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lis 2009, o 17:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszędzie gdzie nie zajrzę tam pełno kwitnących RH, może i ja się doczekam w tym roku
chociaż jednego krzaka,Olu a co Ty w tym słoiku moczysz :?:
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Trawa cytrynowa, mniam mniam, na sylwestra z Piterkiem zrobiliśmy zupę tajską Tom kha gai z jej dodatkiem, wszyszkim smakowała, ale nie pomyśleliśmy, aby zostawić jedną i spróbować ukorzenić :oops: ;)
x-d-a

Post »

Olu, przepiękna ta Twoja azalia indyjska, chociaż typowo domowa. Do ogrodu mozna ja wynieść na lato, ale zimę musi spędzić w mieszkaniu, tym bardziej, że właśnie wtedy wspaniale kwitnie :P Ja ją uwielbiam, bo taki kwitnący krzaczek w środku zimy to jest to :!:
A trawka cytrynowa? Czy ona będzie rosła w gruncie, czy w doniczce?
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, jak się okazuje, moje azalie to nie miniaturki a pełną gębą domatorki. Dam im eksmisję na lato do ogrodu :D
Od wiosny zacznę ?polowanie? na ogrodowe.

Basiu, staram się Ciebie nie zawieść ;:108
Takie eksperymenty dają dużo radości, a o to przecież chodzi, aby cieszyć się z nawet z drobnych osiągnięć doniczkowych
To nie jest trawa cukrowa, tylko cytrynowa. Stosuje się ją w postaci suszu lub świeżą do przyprawiania dań kuchni tajskiej. Można także dodawać ją do herbaty.
W naszym klimacie to tylko uprawa doniczkowa z .wyprowadzką na miesiące letnie do ogrodu lub taras.
Czasem można taką ?żywą trawę cytrynową? dostać w markecie. Suszoną sprzedaję u siebie cały sezon :lol:

Bożenko, cieszę się z Twojej wizyty :wit
Z pewnością wkrótce również pokażesz swój kawałek ogrodu. Masz rację, ziemia jest ważna, ale kupując domek bierze się raczej inne rzeczy pod uwagę jako priorytet. Ziemię można wymienić a np. sąsiedztwa fabryk czy innych uciążliwych inwestycji, nie .
U mnie ziemia jest także raczej kwaśna, ale dopiero tej wiosny zabieram się za rabatę azaliowo ? Rh . I tak trzeba będzie dokupić trochę workowego torfu i innego dobrodziejstwa pod roślinki.

Stasiu, w słoiczku to trawka cytrynowa. Ma wypuścić korzonki. Taką mam nadzieję ;:224

Grzesiu, ja dopiero zamierzam wyprodukować sobie surowiec na taką niesamowitą zupkę i nie tylko. Jak mi się uda, to w kuchni będzie się działo?.oj będzie ?. ;:36

Dalu, takie miałam przeczucie co do azalii.. Uwiodła mnie swym kwiatkami i niech tam. Będzie przy niej trochę zamieszania ,ale coś za coś. Na pierwszy ogień idzie zmiana firanek , na takie które pozwolą ją podziwiać z mieszkania a nie z zewnątrz ;:108
Trawka będzie rosła w doniczce (o ile uda się ją ukorzenić) w domu i w ogrodzie latem.

Jadziu, w ostatnim wydaniu Działkowca jest opisany phyalis. Okazuje się, że bardzo dobrze uprawia się w naszym klimacie jako roślina sezonowa w gruncie i pod osłonami.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”