Ogród Ignis05

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05

Post »

gloriadei pisze:.......Palmengarten Frankfurt jest na mojej liście wycieczek ...... najbardziej ciekawi mnie część rozarium Maasz może więcej zdjęć z tej części?
Ewuniu ;:196 , już wcześniej w odpowiedziach pisałam o swoich wrażeniach, ale Tobie powiem tak: :oops: Rozarium tam wydało mi się bardzo mizerne. Tak wiem, to herezja, co tu piszę, ale już wcześniej moje postrzeganie róż było nieco rozbuchane przez zwiedzanie takich ogromnych i różnorodnych rozariów na wyspie Mainau, w Baden-Baden, czy w ogrodzie J. Scarmana, o których pisałam latem. Tu brakowało mi tych starych rozrośniętych róż, trochę rosnących na dziko, takich, które by się wiły wśród drzew i rozsiewały obłędny zapach. To rozarium było chyba na etapie tworzenia i z założenia miało formalny charakter, za którym akurat nie przepadam. ;:170
Ale dla Ciebie jeszcze znajdę jakąś fotkę, a za jakiś czas jeszcze mam do pokazania różane rarytasy :uszy

Tu na razie jeszcze Palmen Garten :wink:

Obrazek

Obrazek
:wit
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

abeille pisze:...... prześliczny ten ogród i jakie ciekawe rośliny dla znawców i kolekcjonerów. Widziałam że mają też lotosy ale jeszcze malutkie
w porównaniu do tych co pokazywałam w naszym Parku Kwiatowym. I do tego uchwyciłaś prześlicznie kwitnąca Romneya coulteri
Wiesiu ;:196 , masz rację , to raj dla kolekcjonerów a zwłaszcza w tych ogrodach strefowych pod kopułami i skalnych.
Żałowałam tylko, że nie znam niemieckiego i tylko mogłam się z obrazków domyślać co nieco. No i widzisz , piszesz, że uchwyciłam jakąś roślinkę, a ja nawet nie wiem, o którą Ci chodzi :oops:
Bardzo mnie urzekły te maluszki na skalniaczki i oczywiście lotos ale też zachwycił mnie ten biały kwiat, chyba jakiś z maków, bo w opisie było coś o papaverach. ;:14 No i mogłam zobaczyć , wprawdzie już w przekwicie kwiat magnolii Grandiflorum, tylko fotka była już robiona z komórki, bo mi do głowy nie przyszło, że bateria w aparacie wystarczy mi naokoło 100 zdjęć.
A zdjęć tyle robiłam jednego dnia bardzo szybko i często później cykałam jeszcze z komórki.
Wiesiu, teraz już coraz mniej ciekawych widoczków, to i jeszcze postaram się coś z wycieczki wklejać.
Zapraszam ;:108

P.S. Już wiem, znalazłam, chodziło Ci właśnie o ten biały kwiat ;:138
Bardzo mi się ta roślinka spodobała. Szkoda, że jak piszesz, jest taka wrażliwa.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Krysiu ;:196 z wielką przyjemnością pospacerowałam razem z Tobą wśród różanego ogrodu mysląc..
mogłam tam być.. :)

wklejaj zdjęcia jak masz jeszcze. daj napatrzeć się oczom ;:138
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podpisuję się pod Ewą, też chętnie część różaną dokładniej obejrzę ;:65
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podglądam i marzę o lecie............Pozdrawiam
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Krysiu,
dzięki wielkie za zdjęcia ! ;:138 mimo, że ten park nie jest tak pokazowy, jak choćby Mainau czy ogród Scarmana to i tak jest co podziwiać :D Tym bardziej, ze za oknem już widoki smutne !
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudowna wycieczka...ale mnie by chyba serducho bolało po czymś takim :-)
Aby do wiosny :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wszystkich serdecznie ;:7

Dziękuję za odwiedziny ;:180

Lisko , no mogłaś, ale cóż, jeszcze wszystko przed Tobą, nic straconego. ;:196

Aniu, Jeszcze pokażę fotki z innych , ciekawych miejsc. ;:196

Grażynko , też myślę o lecie, ale najpierw niech będzie wiosna ;:3
Pozdrawiam ;:196

Ewa, zaraz będzie coś jeszcze ;:196

Aga, no co Ty. Oszczędzaj serduszko na inne okazje. ;:196

Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zgodnie z obietnicą dzisiaj zapraszam na kolejny punkt wycieczki. :lol:

Mieliśmy okazję odwiedzić jeden z prywatnych ogrodów, wyznaczony przez jakieś ichne stowarzyszenie dla wycieczek.

Ogród miał chyba około 1000 m2, za dużo trawnika w nim nie było i jak tam wszyscy naraz się wpakowaliśmy, to trudno było zrobić fotkę nie łapiąc przy tym zwiedzających.

Wejście do ogrodu , Mozart i Weilchenblau
Obrazek
Mozart
Obrazek
Rosa helenae
Obrazek
Paul's Himalayan Musk
Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zwiedzanie prywatnego ogrodu w Niemczech, c.d.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Eden Rose
Obrazek
Rosarium U.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Krysiu nagle bardzo letnio się zrobiło Dzięki Tobie :)
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Piękny ten ogródek, ale wśród ogrodów forumowiczów byłby ledwie przeciętny :lol:
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Krysiu,
zaserwowałaś nam wspaniałą niespodziankę! ;:138
Miło jest zwiedzić piekny ogród, podziwiać rosliny ale też podpatrzeć ciekawe rozwiązania i aranżacje :D
Róże oczywiście przepieknie rozrosniete, dojrzałe krzewy. Szczególnie cenie sobię wielkie ramblery, jak z bajki o śpiącej królewnie ;:167 Rosa helenae i Pauls Himalayan to marzenie! Na szczęście są już dostępne w Rosarium . ;:224
Bardzo zaskoczyła mnie róża Mozart prowadzona na pnącą :shock: Dobrze wiedzieć, że osiąga takie rozmiary! :tan
Ale się rozpisałam... piekne miejsce!!!
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Krysiu, Ty chyba byłaś tam w maju, kwitnące piwonie i róże historyczne, cudnie się zgrywają. Uwielbiam tak jak Ewa te ogromne ramblery obsypane
kwiatami jak chmurki, całe szczęście że mam namiastkę u mnie bo jak nie to zazdrość by mnie chyba zżerała :;230
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

trzynastka pisze:Krysiu nagle bardzo letnio się zrobiło Dzięki Tobie :)
Celinko, i o to właśnie chodziło. W sezonie miałyśmy piękne widoczki z własnych ogrodów, a te są na "deser" :;230
rispetto pisze:Piękny ten ogródek, ale wśród ogrodów forumowiczów byłby ledwie przeciętny
Oj Pawełku, nie bądź taki surowy. :wink: To był taki przeciętny ogródek i to była frajda, że taki też możemy zobaczyć. Nawet znalazłam tam różę angielkę Pilgrim oznaczoną jako Graham Thomas, a tyle potrafię odróżnić.
gloriadei pisze:..... wielkie ramblery, jak z bajki o śpiącej królewnie ....Rosa helenae i Pauls Himalayan to marzenie! Na szczęście są już dostępne w Rosarium .... zaskoczyła mnie róża Mozart prowadzona na pnącą
Ewcia, będąc pod urokiem takich róż właśnie nabyłam w rosarium P.H.M. i Nevadę i usiłuję je upchac w ogrodzie z marnym skutkiem. :;230 Sama też byłam zaskoczona Mozartem. ;:108
abeille pisze:Krysiu, Ty chyba byłaś tam w maju, kwitnące piwonie i róże historyczne,...Uwielbiam... te ogromne ramblery ... całe szczęście że mam namiastkę u mnie bo jak nie to zazdrość by mnie chyba zżerała
Wiesiu, nie wierzę Ty i zazdrość - to nie ta bajka. :uszy
Byłam tam na przełomie czerwca i lipca i też byłam zachwycona , że tam jeszcze kwitnie ta piwonia. ;:108

A pokażę jeszcze w jednym z ogródków mijanych po drodze rósł piękny okaz poszukiwanej przeze mnie od lat bez skutku budleji skrętolistnej (teraz już nie szukam, bo i tak nie wiedziałabym, gdzie ją upchać , a wolę upychać jednak róże :;230 :;230 ) .

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”