Czereśniak 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czereśniak 2011

Post »

Jadziu dobrze ,ze piszesz :D Adasiu przepraszam ,ze nie rozpoznałam .Ale zasugerowałam się wyborem miejsca ;:196
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:shock: A gdzie to nasza Basia kochana???
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Iwonko bo my, Basie, takie skromnisie jesteśmy :;230 a tak na serio to ten powojnik ma dziwny kolor, taki brudnoczerwony...nie bardzo mi się podoba.

Maryniu musiałam coś z tymi ścieżkami zrobić. Wyglądały fatalnie, w środku wydeptane, a po bokach trawa na 30 cm ;:223 zastosowałam najprostszy sposób.

Łano Alchymista kupiłam jesienią 2009, za niewielkie pieniądze, od flasha na All. O dziwo, zakwitł już poprzedniej wiosny :) sadzonka była dośc wysoko przycięta i pokazał jednego kwiatka :roll: Ubiegłej jesieni przesadziłam go pod wiśnię. trochę podmarzł, ale jeden pęd się uchował. Teraz zaczyna się zagęszczać od ziemi.

Nela róża spod płotu to chyba marketowa Parade :;230 swoją drogą ma wyjątkowy kolor, o wiele bardziej fioletowy, niż na zdjęciu. I jest najprawdopodobniej wielkokwiatowa, przynajmniej na razie tak wygląda.
A mnie ciągle brak zapachów w powietrzu, bezposrednio przy nosie trochę czuję...nie padało już dwa dni. Brak mi tych aromatycznych chmurek :(

Iga mam jeszcze parę pustych miejsc po tulipanach, obsianych jednorocznymi, które coś nie chcą wschodzić :) pewnie wrzucę tam doniczki z daliami.

Tajka nie wiem do końca, jak z ta szałwią jest :roll: dostałam rok temu sadzonkę od Jadzi z pąkiem. Zakwitła od razu, czyli zgodnie z teorią o dwulatkach powinna sie rozsiać i umrzeć...a tymczasem została, rozrosła się na boki i będzie miała kilka kwiatów. Dzieci brak :roll:
Z róż idealnie przezimowały Mary Rose i Veilchenblau, dość dobrze Polka i pnąca historyczna różowa, po jednym pędzie na Alchymiście i czerwonej pnącej. Reszta przycięta do ziemi, ale wszystkie stare pędzą szybko w górę. Natomiast jesienne nasadzenia to większe i mniejsze miernoty.

Ania Nahema u mnie zasłonięta powojnikiem, ale rośnie ;:65 natomiast princessa Aleksandra, z tego samego źródła, ma żółty pąk :roll:

Danusiu do tej pory myślałam, że powojniki to trudne rośliny, ale zmieniłam zdanie :) kupione w tym roku kwitną dość obficie, ale w większości są gołe od dołu. Te starsze zmarzły, odbiły od ziemi i od samej ziemi są gęste i zielone...i to mi się podoba.

Iza jestem barrrrdzo zadowolona z końcowego efektu mojej katorżniczej pracy. Najgorsze do wydłubania były stokrotki i trawa rozłogowa, przy nich mlecze to pikuś. Pewnie coś będzie odrastać, ale damy radę :)
Piwonie, jak juz pisałam, mam zastane, kupione i zwiezione z likwidowanych działek...czyli naprawdę dużo.
Zdjecia róży, podobnej do Twojej są tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=812
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu ładny clematis sobie wymarzyłaś :) a wiesz, że on preferuje miejsca ocienione? Skoro tak bardzo go chcesz, to na pewno uda Ci się zdobyć.

Majka Ty masz też dobrą ogrodniczą rękę, więc dostaniesz nasiona szałwi do rozmnożenia.
Etiudę zaraz lece oglądać. Moja domniemana dzisiaj się otworzyła.

Marzanka mężczyzny nie poznajesz :;230 to jego ukochane miejsce do spania.
Owocki się skończyły, a właściwie wykończyły je szpaki. Pod drzewem więcej czereśni, niż trawy.

Jadzia koty ogródkowe są wiecznie głodne, co nie znaczy, że możesz nie mieć maluchów :wink:
Dzisiaj miałam dzień leniucha tzn. towarzyski :)

Krysiu u nas płoty są prywatne, każdy grodził sobie działkę sam, i każdy inaczej :) i dobrze, bo nikogo nie interesuje, co sadzisz i jak. Ja chciałam omotać płot różnokolorowymi pnącymi różami. Kupowałam je pod nazwą pnąca... i tu podany kolor , w konsekwencji pokazały się pnące sztywne i wiotkie, angielki, krzaczaste, a nawet wielkokwiatowe :;230
O szałwi pisałam już wyżej, u mnie kwitnie ten sam krzak drugi sezon. Wysiać się nie raczył.

Etiuda?????
Obrazek

I inne
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok zza płota
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Dobrze, że już skopńczyłaś te ścieżki. Teraz odpocznij przed podróżą!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32

Post »

Basiu, cudnie kwitną różyce, nie mogę się naoglądać :roll:
Vielchenblau przepiękna i wszystkie pozostałe... ;:63
Ścieżki świetnie wyglądają, czy nie myślałaś aby pod korę położyć agrowłóknine, wtedy chwasty by nie przerastały a kora nie mieszałaby się z ziemią.

:wit
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Basiu dzięki za maila ;:196
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Basiu :D
A mogłabyś podać takie zdjęcie gdzie widać większy kawałek ogrodu z nasadzeniami róż... jakoś nie mogę sobie wyobrazić tylu krzaków obok siebie... tzn zakładam że masz duży ogród ale mimo wszystko.... myślę o dokupieniu jeszcze kilku gatunków nierabatowych i dlatego tak mnie to interesuje...
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

BASIA wczoraj siedząc przed kompem odwiedziłam szkółkę p. Tomszaka i na liście znalazło się 12 szt przeważnie koloru niebieskiego ;:223 . Czy masz Barbarę Dibley Heidi rzeczywiście podobna do Chopichona o ile zdjęcie nie przekłamuje koloru . Zobaczymy jak Twój Chłopek zakwitnie . Wazne ,ze teraz możesz podziwiać Twoa ciężką pracę z zachwytem
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Tak, znam tę pracę i wiem, jakie chwasty wydobyć najtrudniej :lol: Najważniejsze, że skończyłaś i jesteś zadowolona :D
Basiu, to nie jest ta sama róża. Moja ma kwiaty tak pełne, ze jak je rozwinie, ro prawie wszystkie zwieszają głowy, a pędy uginają się pod ich ciężarem. Trzeba ją wiązać, bo inaczej większość kwiatów leżałaby na ziemi. Twoja róża ma mniej pełne kwiaty i wszystkie trzymają się normalnie.
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Och te róże nie ma od nich nic piękniejszego :lol:
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Vielchenblau jaka piękna też mam ale niemowlaka, jak długo czekałaś na taki okaz? a ta pomarańczowa o którą pytałaś u mnie to Westerland
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tosiu do podróży jeszcze daleko :) teraz zajęłam się odchwaszczaniem, czyli robotą, która nigdy nie jest ukończona. Tobie to dobrze, bo nie masz tego problemu ;:196

Kasiu ja mam jakiś foliowstręt :wink: w razie gdyby ścieżka mocno zarastała, będę pędzelkować randapem. Kora na pewno nie będzie się mieszać z ziemią, środek mocno udeptany, a na bokach nikt nie chodzi.

Jagusia mój ogródek ma niecałe 400 m2. Śmiało można powiedzieć, że połowę zajmuje czereśnia i altana. Róże sadzę pod płotem i na kamiennych rabatach. Nie mam aktualnego zdjęcia, ale wiosną rabaty wyglądały tak

Obrazek

Niby nieduże te granitowe donice, a znajduje się tam koło 40 róż. Od strony wewnętrznej rabatowe, na zewnatrz wielkokwiatowe. Po lewej stronie poza granitowym obrzeżem rosną różne nieznajome różyce. Widać też przęsła siatki ogrodzeniowej, a jest ich po 4 z obu stron furtki. Tam również same róże. Oprócz tego na miedzy z sąsiadką, koło 15 m :D Trochę się tego nazbierało ;:108

Jadzia Chopichon wciąż w pączkach, a Heidi jak sztuczna.
Miałam Barbarę Dibley, ale coś ma pecha u mnie. Rok temu została stratowana przy ścinaniu gałęzi na jabłoni, ale odbiła i zakwitła. Teraz wyplewiłam jej jedyny pęd i chyba po niej.
Zdjęcie z zeszłego roku
Obrazek

Iza masz rację :) na mojej kwiaty nie są ciężkie i choć ich sporo, nie ma potrzeby podwiązywania gałęzi. Ważne, że obie rosną bezproblemowo i pachnąco kwitną :D

Marzanka piękne...piękne...ale jakie wymagające :) a to nawozić, a to pryskać, a to ścinać przekwitłe kwiatły i zbierać płatki, a to liście obrywać... i tak w kółko.

Aniu Veilchenblau sadziłam chyba wiosną 2008 roku, z nagimi korzeniami. Gdybym jej w pierwszym roku nie ścięła nowych pędów ;:14 to pewnie byłaby dwa razy większa. Rośnie, jak powój :D

Czy to ta sama róża????
Obrazek

Obrazek

Inne róże i różane widoczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ogródku rządy przejął Jego Wysokość Żylistek

Obrazek

Obrazek

Adaś może więc spać spokojnie :D
Obrazek
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żylistek cudo- tak jak mówiłaś. Fajna fotka JW Adasia!!!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

No właśnie Basia ktoś może spać jak drugi ktoś pilnuje .Jak mu tam to zdjęcie zrobiłaś . Przecież u Ciebie prawdziwa różanka a te 2 żółte to chyba raczej nie te same . Ta druga ma bardziej pełny kwiat jeżeli mnie oko nie myli i to chyba jest Golden Celebration, bo ma takie trochę ponacinane płatki ;:196 Pozdrowienia od Agi przybłędy dla Twoich futrzaków
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”