Moja wielka improwizacja - Fleur78 - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cappuccino, Anulu i Raczku!

Jesteście przemiłe. A Wasze słowa to balsam dla duszy! Jak się tak trochę posłucha komplementów, to zaraz się chce złapać za grabie albo... iść do sklepu po nową zdobycz :lol: :lol: :lol:

Jak to czasami natura ma fajne pomysły i decyduje za nas!
Zasiałam kiedyś te małe bratki, viola cornuta. Wkrótce po posianiu, był straszny wiatr i... przeniósł nasionka tam gdzie sam uważał! :D I zobaczcie co z tego wynikło: :D Czyż nie świetny pomysł?!

Obrazek
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Alu , piękne zestawienie , natura wie co robi, tylko musimy jej na to pozwolić. :wink:
Ja też lubię takie eksperymenty, wiosną bardzo ostrożnie plewię ogródek wypatrując samosiejek i obserwuję co natura obmyśliła za mnie.
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu - ;:196 za info o Cotuli.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Witaj Alu!

I mnie przygnało do Twojego uroczego ogrodu pełnego egzotyki i slicznych roslin.Mieszkasz w pięknej okolicy.Trawa pompasowa jest kapitalna.Juz dawno na nią choruję .Miałam juz kilka razy ,ale nigdy mi się nie udało jej przezimować.Znajomy ogrodnik poradził mi abym trzymała ją w donicy i na zimę zabierała do domu.
Mam tez u siebie cotulę i zupełnie dobrze znosi zimę.
Będę u Ciebie częstym gosciem :D :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorota T. pisze:Alu, jeśli się ma tyle szczęści co Ty , to się zbiera takie piękne kamienie w okolicy i pięknie harmonizują z otoczeniem. Ja musiałam sobie kupić i choć wyglądają tak egzotycznie jak palma w moim ogródku, to wcale się tym nie przejmuję. :wink:

Jeśli mogę wtrącic swoje trzy grosze na temat roślinki cotula hispida, to opis pasuje mi do roślinki, którą wyrzuciłś.
W tym roku kupiłam taką roślinkę i bardzo przypomina mi Twoją, ale przyjrzyj się z bliska, bo mogę się mylić, pod nazwą Artemissia schmidtiana NANA - Bylica schmidta
Obrazek Obrazek

Dorotko, z tymi kamieniami to i szczęście i pech. Szczęście, już było wyżej omówione :lol: ale ileż się narzędzi nałamie kopiąc ziemię! Czy Ty wiesz, że z samego warzywniaka, kiedy go przygotowywałam, wybrałam chyba z 15 wiader kamieni wielkości jajka?
A czy mniej czy bardziej pasuje, to jest drugorzędne. Zresztą tu też można dyskutować! Każdemu może się co innego podobać.
Jeśli chodzi o cotulę i Twoją roślinkę, to na moje oko wygląda to na to samo! Może to dwie różne nazwy tej samej rośliny...?... Tylko źle mnie zrozumiałaś. To nie cotulę wyrzuciłam, tylko te pomarańczowe kwiatki, które mi ją zarastały.
Renata
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 cze 2006, o 22:47

Post »

Proszę o dopisanie mnie do grona uwiedzionych zarówno talentem pisarskim jak i pięknym ogrodem, po prostu marzenie - teraz ja też choruję na Cotule i nie tylko
pozdrawiam

Renata
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Kwiatuszku :D Oczarował mnie Twój ogród! Wyjątkowo piękna okolica, a w niej śliczny domek z cudownym ogrodem pełnym niezwykłych roslin i pięknych kamieni oraz fikusnym, sympatycznym piesiem. Jacy mogą być ludzie, którzy zasiedlają tak urocze miejsce? Odpowiedź jest oczywista :D
To Ty Alu jesteś powodem, dla którego Twoje rosliny tak pieknie rosną. Nie umniejszając wyników Twojej pracy, powiem, ze to Twoja radosna natura i Twoje podejście do świata daje roslinom więcej energii do zycia, niz wszelkie nawozy :D
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko, ja zostawiam samosiewki kwiatków nawet w "nieodpowiednich" miejscach. Jak chce rosnąc, niech rośnie!

Aniu! Cała przyjemność po mojej stronie! ;:180

Anulko, bardzo mi miło, że i Ty do mnie zawitałaś :D . Jeśli chodzi o trawę pampasową, to niedawno dowiedziałam się, że są egzemplarze męskie i żeńskie. Jedne z nich (chyba żeńskie, ale głowy nie dam! ;:5 ),mają ładniejsze kitki.

Na poparcie tego, co powiedziałam Dorotce:

Obrazek Obrazek

I jeszcze na dodatek:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Strasznie mi głupio! Zanim napiszę odpowiedź i poprawię błędy (bo nie mam polskiej czcionki, wiec kombinuj ę! :wink: ), zanim jeszcze wyszukam i wkleję zdjęcia, zajmuje to sporo czasu. Jeżeli ktoś w międzyczasie się odezwie, to może wyglądać na to, że go lekceważę lub zapominam! Przepraszam "z dołu" i z góry!

Renatko, bardzo się cieszę, że u mnie gościsz! Dziękuję za miłe słowa!

Koteczko, bardzo się cieszę, że do mnie trafiłaś. Dziękuję! Wzruszasz mnie swoją serdecznością!

Wracajcie tu w każdej chwili! Będzie mi zawsze bardzo przyjemnie! ;:180 ;:180 ;:180 :D
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27

Post »

Pięknie, pięknie,

Teraz, to ja już na pewno rozchoruję się z zazdrości !!!!
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Witam Alu ja już jestem chora będzie się ciężko wyleczyć-samo piękno
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Guciu! Bogusiu! nie chorujcie, błagam!!! ;:16

Poczęstujcie się, proszę! Wszystko z ogródka i nie pryskane! Same witaminy, które dodadzą Wam sił i przywrócą do zdrowia! :D :D :D

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Arbuz co prawda z zeszłego roku, ale wygląda na dobrze zakonserwowany! :D

Miło mi, że mnie odwiedzacie! Wkrótce dodam kilka nowych zdjęć a i do Was wpadnę w odwiedziny!
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fleur 78 pisze:Obrazek
Alu, nie byłam nigdy w realu, więc nadrabiam wirtualnie wycieczkę do Francji :lol: :lol: .
Właśnie dostrzegłam na tej fotce coś ślicznego, fioletowego :shock: . Co to za roślina rośnie z tyłu ?
Pewnie znowu coś niespotykanego u nas :(
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Aniu jak masz na myśli to szarawe to może być perovskia. :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Tak, to perovskia. Bardzo ją lubię, bo dodaje takiej lekkości a i kolor ma ciekawy.
Cieszę się, Dziewczynki, ze wpadłyście do mojego ogródka! :D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”