Ali uśmiechnięty ogród cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Re: Ali uśmiechnięty ogród cz. 3

Post »

Agnieszko, chciałabym, żeby dały radę... ale mam złe doświadczenia z majem rok temu... wtedy jak była ulewa to stała woda kilka dni i sporo pogniło... fakt, że wtedy rośliny były w pełnej wegetacji.... wiosną jeszcze aż tak nigdy nie było... ale ilość wody nie wróży nic dobrego... szczególnie że właśnie ziemia nasiąknięta i nie rozmarzła...
Drenażu nie mamy, bo nigdy tak nie było, a czy można jakoś coś zaradzić teraz czy tylko czekać? pompowanie nie ma sensu bo od sąsiadów jeszcze więcej nachodzi, bo w sumie u nas najniżej :(

Za informacje o katalogu pięknie dziękuję, zaraz napiszę :) ;:167

Kazimierz, no niestety... oby tylko to słoneczko przyszło bo jak na razie to cały czas siąpi a od środy znów chłodniej... przynajmniej będę miała lodowisko :lol: :twisted:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu musiałabyś gdzieś poczytać o odwodnieniu bo ja za mało wiem :oops: .
Może rabaty podwyższone? Choć to rozwiązanie połowiczne bo woda i tak stać będzie :roll: .
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu, pooglądałem te Twoje rozlewiska. U mnie nie aż tak duże. W ub. roku rośliny poradziły sobie z zalaniem i tylko niektóre były słabe i chorowite, np maki, ostróżki, irysy bródkowe. Większy problem był, że ziemia się psuje (ma bagienny, nieprzyjemny zapach).
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A jak najlepiej taki teren zdrenować? Nie bardzo jest gdzie tą wodę odprowadzać... Może ma ktoś doświadczenie?
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Ala wpisz sobie w przeglądarkę internetową ..."jak zdrenować działkę " pokaże dość sporo informacji , na pewno coś znajdziesz dla siebie odpowiedniego .
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Witaj Ala :wit
Oj,nie zazdroszczę....paskudnie .....od roku ziemia jest nasiaknięta i ciężko schodzi.....przydałoby się parę dni ciepła i lekki wiatr.....może by co osuszyło.... :uszy
Powodzenia jednak życzę... ;:196
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Alu mam ten sam problem z woda - jak coś to zerknij u mnie - ale budowlaniec mi doradził drenaż są to rury owinięte mata syntetyczną, byłam w hurtowni koszt 1 mb to ok.13,oo zł, kładzie się je w rowek ok.70-80 cm a na dnie pod rura ułożyć drenaż w postaci grysiku, małych kamyczków - nie pamiętam fachowej nazwy, przykryć te rury ziemią, początek i koniec rury jak będzie tak nisko to automatycznie wbija się w ziemie i będzie odprowadzał wodę, będzie to niewidczne na zewnątrz, ale rury/dołek powinien być np.przy siatce na początku działki tam gdzie woda zaczyna holowanie. Rury takie są też ale bardzo drogie z włóknem kokosowym, mi doradzono jednak te tańsze nie ustępują kokosowi za wiele.

poczytaj
http://allegro.pl/drenaz-odwodnienie-od ... 42436.html
http://allegro.pl/geowloknina-wig-120-3 ... 67546.html
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Grzesik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2009, o 15:49

Post »

Alicjo, jak coś ode mnie nie przetrwa Ci potopu to pisz śmiało, podeślę raz jeszcze :)
Głowa do góry, masz ważniejsze sprawy na głowie, z ogrodem się uporasz niebawem razem z forum :)
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34

Post »

Alu nie zazdroszczę tych rozlewisk :?
U mnie też woda w ogrodzie stała ale nie tyle...teraz wszystko jest nasiąknięte
ale już takich stałych rozlewisk nie ma...wiatry które wieją codziennie skutecznie osuszają teren.
Mam nadzieję że woda szybko zniknie a roslinki dadzą radę ;:108 A jeśli nie to pomożemy w odbudowie kolekcji :uszy
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Szczerze współczuję . ;:196
Mam nadzieję ,że nie będzie tak źle . :?
Jak by co ,to na forumowiczów możesz zawsze liczyć . ;:196
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Alu mam katalog Pana Pajdy, mogę ci podesłać ja już zamówiłam, podaj na pw.dane, jeśli coś wypatrzysz u mnie to chętnie się podzielę, jakoś razem musimy przejść te nasz wzloty i upadki,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuje Wam wszystkim za porady, troskę i chęć pomocy ;:167 Na prawdę to bardzo wznosi i pomaga ;:196

O drenowaniu poczytałam, mam pewien pomysł, zależy mi na jak najmniejszej rujnacji terenu oczywiście....
Katalog lilii już dostałam od forumki, wybrałam co nieco i napisałam maila z zamówieniem i z zapytaniami o inne lilie, ale coś cicho z odpowiedzią... a chciałabym zdążyć zapłacić przelewem do połowy lutego ...

Po wczorajszym wiaterku troszkę teren się osuszył, głównie tam gdzie trawa, bo na ziemi woda stoi.... mało przepuszczalna gleba, nasiąknięta od zeszłego roku... bo wiecie... ja w zeszłym roku ani razu nie podlewałam... po wiosennych ulewach do jesieni było mokro... eh koniec świata się dzieje jak nic... :roll:

Miałam zamiar dziś iść popatrzeć na roślinki... ale czego oczy nie widzę tego sercu nie żal... oj a byłoby mi żal... przed domem za to rośliny połamane od śniegu spadającego z dachu... niestety od domu do ogrodzenia jest wąsko więc nie miałam innej możliwości...za to muszę wypróbować płotki na dach... wiem że jest wiele argumentów za i przeciw... ale nie jest to duży koszt... najwyżej po roku je zdemontuje jak się nie sprawdzą, lub będzie zbyt duże obciążenie...
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Alu - czytałam, widziałam , brak mi słów ;:110 ;:196 ;:97
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tyle pracy i nasadzeń pod wodą . Będziesz musiała zrobić Alutku pożądny drenaż ,ale nie poddawaj się . Wiem ,że tym ,którzy tego nie przeżyją łatwo się mówi chyba bym się zapłakała . Czytam między wierszami ,że będziesz mieć niedługo pomocnika takiego na całe życie . Razem doprowadzicie ten teren do formy ;:196
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marpa, dziękuję ;:167
Jadziu, no niestety... tylko nie wiem czy drenaż teraz pomoże... bo to wynika chyba z poziomu wód gruntowych... ale drenaż się przyda, bo teraz i w lecie są straszne ulewy... tylko z drenażem też wiąże się rujnacja :? A pomoc owszem będę miała wspaniałą ;:167 :)

coś na poprawę humorku :) zakwitł amarylis którego niedawno dostałam, jest piękny...
i mój pierwszy obraz na płótnie... :oops: muszę mieć czym udekorować moje przyszłe rodzinne gniazdko :lol:

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”