Jadziu kiedyś były tylko te wysokie dzielżany choć ich wysokość można korygować przez majowe przycięcie.JAKUCH pisze:Krysiu fajny ten dzielżan podoba mi się kolor i to że jest niski lecz ja na razie niczego nie zmieniam, bo chciałabym mieć jeszcze parę dalii .Muszę także porobić trochę roszad ,bo zbyt rozrosły się przetaczniki .W małym ogródku trudno pomieścić wszystkie zachciewajki.Ciekawy sposób na użycie geranium nigdy bym na to nie wpadłaCudne tojady
Teraz odmian do wyboru ? choć kolorystyka dość ograniczona w tej rodzince.
Siesta po kilku dniach pokryła się ciemnoczerwonymi kwiatami z ciemnym srodkiem
Helena Yellow tez powoli rusza

Jej siostrzyczka Helena Red zakwitła do towarzystwa

Pelargonia pachnąca ma wiele zastosowań : w kosmetyce, aromaterapii, ziołolecznictwie i ? jako ozdoba a także odstraszacz komarów. Neutralizuje przykre zapachy, odkaża powietrze w mieszkaniu i jonizuje ujemnie. faktem jest,że trzeba by było mieć spore okazy i ze 2 chociaż w jednym pomieszczeniu.
Aromatyzuję herbatę, napoje, nalewki, desery itp.
W sobotę mieliśmy spotkanie na działce i pod koniec dnia pojawiły się komary - natarliśmy odkryte miejsca na ciele liśćmi a do tego rozłożyłam kilka na stole.
W 100% nie pomogło bo wiatr powiewał ale trochę ograniczyło.
Iwonko każdej roślince krople deszczu dodają uroku i jakby tajemniczego wyglądu.iwona0042 pisze:Ślicznie w kroplach deszczu wyglądają fuksje
Ilość odmian fuksji ograniczyłam z racji potrzeby zimowania ale te z miniaturowymi kwiatami zostaną na dłużej. Kilka krzewów rośnie w gruncie dla wygody i tak zostaną na zimę bo mam ukorzenione małe więc lżej.
Fuchsia magellanica var. molinae
Fuksja magelańska AUREA - jest ozdobna zanim zakwitnie z racji tych limonkowych liści i ciemnoczerwonych pędów.
Lucynko dziękuję.plocczanka pisze:Tojady, liliowce, jeżówki, lilie... śliczności....
Domek dla zapylaczy fantastyczny!![]()
Widzę też wodę i rośliny wodne.
![]()
Komary nie dokuczają zanadto? Tak tylko zapytowywuję....
Komary dokuczają jak wszędzie ale w stawie są ryby i żaby a one .. chętnie jedzą ich larwy .
Ale ... gdyby nie woda nie mogłabym cieszyć sie kwiatami lilii wodnej Albatros - pływającymi żabami, zaskrońcami, kijankami itd

Kasiu lubię patrzeć na chmury ? kształty, kolorystyka, ciągły ruch itd. oszałamia i zachwyca.Kasiula17 pisze:Krysiu jakie cudowne zdjęcia a te chmury burzowe z przebłyskami, rewelacja.![]()
Przysłowia na medal, idealnie napisane.
U mnie też fajnie pada kilka godzin deszczu potem kilka dni słoneczka, co się beczka wody skończy dopada.![]()
Cudne kolory i bardzo bardzo ślicznie
Juz od dziecka wpatrywałam się i to mnie .... uspokajało.
Ich odbicie w stawie też mam swój urok .
Teresko dziękuję.TerDob pisze:Krysiu przepiękne kwiatuszki![]()
U ciebie zawsze wszystko takie duże zadbane - lilie , liliowce , jeżówki
![]()
I ja się doczekałam w końcu deszczu - nareszcie trochę dzisiaj popadało![]()
![]()
Pozdrawiam Cię serdecznie
U nas też popaduje ale mało i piątek w pasie wysokich bylin musiałam podlać wężem solidnie.
Florianie masz wyjątkowe poczucie piękna jak na mężczyznęFlorian Silesia pisze:Liliowiec 'Night Beacon' wielkiej urody! Te białe pręgi na ciemnym tle - cudo!
Liliowiec pachnący od sąsiada - stawiałbym na 'Hyperion'. On ma właśnie takie zaostrzone płatki i trąbkowaty kształt. Oczywiście wywodzi się od liliowca cytrynowego.

Ten rok uboższy w ilości odmian i kwiatów ale ... zawsze tak jest po przesadzaniu i solidnym odchudzeniu kęp. Ale ... co jakiś czas trzeba to robić ale następny sezon powinien być już normalny. Jeszcze teraz podsypię jesiennym nawozem aby dotuczyć na zimowanie.
Liliowce wciąż kwitną więc je pokażę - większość z tych poniżej to siewki od Ismeny.
dziwne bo sporo odmianowych po przesadzeniu nie zakwitło a tym nic nie szkodzi. Widać nadanie numeru zamiast nazwy lepiej wychodzi im na zdrowiu

Moonlit Masquerade
All Americam Baby
Słowik kwitnie bardzo długo - oj bedzie moim ulubieńcem
Night Embers
Jan Paweł II
Jutro 01-08-2016 czyli rozpoczynamy kolejny letni miesiąc - warto zacząć go z pozytywnym nastawieniem i tego życzę wszystkim gościom.
Życzę dobrej nocy a sama w ramach relaksu przed snem pospaceruje po Waszych ogrodach.