Moja wielka improwizacja Fleur 78 - cz.2/2008/

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
KaeR
1000p
1000p
Od: 10 maja 2007, o 18:09
Kontakt:

Post »

Witam.

Alu, jestem regularnie u Ciebie choć nie zawsze to widać. Fotki świetne, rób więcej ;:177
Jak oglądam Twoje zakupu to podejrzewam, że będziesz musiała dokupić trochę hektarów.

Pozdrawiam, Krzysztof.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 lip 2007, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Serdecznie witam Wszystkich Gości mojego ogródka! :D

Kociaczku, ja doskonale wiem, że Ty nie dlatego napisałaś to co napisałaś... itd. ... ale ja chyba mam prawo myśleć... ;:24 Bardzo dziękuję za odwiedzinki a Bobik za pieszczotki, pozdrowionka, etc. ! :D :D :D (Na szczęście Pysi nie przyszło do główki przesłać Bobikowi drapanko, bo by go wykrwawiła... :lol: ) Całuski od nas dla Was! ;:196

Edytko, jestem przekonana, że czy w Polsce czy we Francji, róż jest w sprzedaży znacznie więcej niż można pomieścić w ogrodzie. W Polsce wybór jest może nieco mniejszy, ale za to szkółkarze uprawiają prawdopodobnie najatrakcyjniejsze odmiany, więc i tak jest dobrze. A zaletą kupowania bezpośrednio w szkółce jest to, że jest większa szansa, że róża jest w dobrym stanie. Tak mi się przynajmniej wydaje. Jeśli chodzi o przesyłkę z Polski, nie jest to chyba dobry pomysł, bo paczka idzie ok. 3 tyg., roślina jest w ciemnościach, obawiam się rowniez, że paczkę przerzucają... Lepiej "poczatować" na delikwentkę w sklepach, lub kupić przy okazji wyjazdu do PL. Jest jeszcze możliwość, żeby zamówić w sklepie, żeby mi sprowadzili, chociaż wolę kupić normalnie. Co do Eden Rose, to mam ją , ale tutaj jest znana pod nazwą Pierre de Ronsard. Chociaż nie pachnie (przynajmniej nie zauważyłam...), jest naprawdę piękna, kwitnie długo i obficie a do tego jest bardzo zdrowa. Jeśli chodzi o Bobika, to on by bardzo chętnie zrobił jakieś szkody, choćby po to, żeby zwrócić na siebie uwagę, jednak na szczęście dla mnie, jest za chudy w uszach... Ogranicza się więc do uciekania z moimi rękawiczkami ogrodniczymi itp. :pogon ;:87
O tę różę Ci chodziło?

Obrazek Obrazek

Krzysiu, a gdzie mi tam do Twoich zdjęć... Ale hektarów to chyba rzeczywiście będę musiała dokupić...
I zatrudnić ze 3 ogrodników na pełny etat... ;:112

Na początek, pożalę się Wam na paskudne wietrzysko sprzed kilku dni, które nam przewróciło jedną pergolę i pozrywało część kwiatków z kamelii... :?

Obrazek Obrazek

Następnie, przedstawię Wam śliczne kózki, które mieszkają na pobliskiej fermie... ;:7

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A na koniec, kilka zdjęć z ogródka...

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cudne!!! to już tak wcześnie kwitnie tyle kwiatów? u mnie tylko przebiśniegi i krokusy jak na razie...
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cudne!!! to już tak wcześnie kwitnie tyle kwiatów? u mnie tylko przebiśniegi i krokusy jak na razie...
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu - Bobikowi się chyba wydaje, że jest jakąś różyczką albo innym kwieciem w Twoim ogrodzie :wink: .
Ja chyba na Twoim miejscu nie wychodziłabym wcale z ogrodu! Ależ piękne te magnolie!
I tak wszystko kwitnie! :shock:
Widzę, że trzeba było działkę kupić sobie w ciepłej Francji! :wink:
Wichura wstrętna! A nam z kolei grozi przemarznięcie kwiatów :(
Jestem pod wrażeniem ilości róż! Ale chyba nie będę wszystkie kwitły w jednym czasie?
Czy masz dla nich osobny "kącik" czy raczej są posadzone w całym ogrodzie?
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ech, Alutka.... ;:226
Jeżeli pergola się nie połamała, to mozna szkodę naprawić, ale kwiatów kamelii bardzo szkoda :( Były urocze! Ale i tak u Ciebie jest cudownie! U nas też już powinno tak być ;:214
Kwitną Ci już chyba wszystkie wiosenne kwiaty i krzewy! Tulipany masz w slicznych kolorkach :D
I w ogóle tak kolorowo! Na pewno tez ciepło, a Bobiczek zadowolony, ze moze pobiegać po dworze, prawda? A te kózki to masz za płotem, czy gdzieś dalej?
Dziekujemy za całuski i przesyłamy wzajemne :D

Ps. Pysia nie jest krwiożercza ;)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Storczysiu, jeszcze więcej kwitnie, niektóre dopiero zaczynają, inne już od dość dawna, ale pogoda nie jest bardzo fotogeniczna, a ja i mój aparat, nie bardzo uzdolnieni fotograficznie... :lol: A u Ciebie tez wkrótce wszystko zakwitnie! Nawet się nie obejrzysz! :D

Wisienko
, nie wiem co się Bobikowi wydaje, ale wiem, że nie odstępuje mnie na krok i najbardziej lubi "pozować" w miejscu, gdzie ja pielę lub sadzę... ;:112
Niestety w ogrodzie byś teraz długo nie posiedziała, :? bo albo pada, albo wieje, albo i jedno i drugie... :( Magnolie są jeszcze nieduże, ale myślę, (mam nadzieję :roll: :!: ), że od tego roku będą rosły szybciej, bo zdążyły się już pewnie dobrze ukorzenić.
Większość róż dopiero teraz zasadziłam, więc nie wiem dokładnie jak długo i obficie będą kwitły, ale wszystkie odmiany, które mam, mają kwitnienie powtarzające i myślę, że wiele z nich będzie kwitło równocześnie. Nie są zasadzone "w osobnym kąciku", tylko grupami po kilka, w różnych miejscach ogrodu. Wydaje mi się, że gdyby były wszystkie razem, nie można by było docenić piękna poszczególnych róż. :D

Szczerze Wam powiem, że jestem nieco stremowana... Uwielbiam róże i nasadziłam ich całe mnóstwo. Sporo się o nich naczytałam, ale brak mi doświadczenia. Róże które miałam już wcześniej, miałam zaledwie od 2, 3 lat ( chyba dwa krzaczki zasadziłam wcześniej, z czego jeden nie przeżył... :oops: :wink: ) Patrzcie więc proszę, "łagodnym okiem" na mój ogród i jego "mieszkańców"... ;:180
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26

Post »

Alu ,ale u Ciebie kolorowo :shock: Pięknie Ci wszystko kwitnie.U mnie kamelia ,którą chciałam przezimowac w domu zdechła.Dostała brązowych plam i uschła.ratowałam ja srodkami grzybobójczymi ,ale nie pomogło.
Alu ja mam takie kiwi ,ale singiel.Jest to kiwi pstre i przebarwia się dopiero po kilku latach.Moje oplata starą wisnię .Bardzo wolno rosnie a liscie przebarwiają się jeszcze słabo.Ma już 6 lat.Wiosną kwitnie małymi kwiatuszkami.Owoców nie miało za to koty namiętnie obgryzają korzenie.Przeczytałam ,ze ten zapach korzeni działa na nie ,jak kocimiętka.Kopią straszne doły a potem się tarzają w korzeniach.Istny cyrk :shock:

U znajomego widziałam takie kiwi co oplata cały dom ,ale musi byc dośc stare.Moze u Ciebie szybciej urosnie :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

Alu masz piękny ogród, może jest to słowo nadużywane w tym wątku ;), ale niepozbawione racji. Pierre de Ronsard cudowny, poetycki ;) mam zamiar go upolować w tym roku, zobaczymy, co z tego wyjdzie. A wiesz, że w katalogach jest ta róża opisywana jako lekko pachnąca?
Kiwi mam w ogrodzie od kilku lat, ale nie wiem jakiej płci, rodzi owocki, marniuchno bo samotnie, próbowałam kupić mu towarzystwo, ale pan sprzedawca-producent okazała się bufonem, i nie kupiłam.
A kamelia może to marne pocieszenie, ale może uszkodzenia podziałają na nią stymulująco
:? i przyśpieszy wzrost i zakwitnie jeszcze bujniej, bo jest piękna.
Edyta
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Kociaczku, pergola się nie połamała i już jest prawie naprawiona. "Prawie", bo trzeba jeszcze przykręcić kilka śrubek i wbić parę gwozdków... :D Ale jest już "wbetonowana" w ziemię i wzmocniona dodatkowym palikiem. Obawiam się, Izuniu, że zawsze będę miała kłopoty z kameliami, bo nasz teren nie jest wcale osłonięty od wiatru. Sąsiad ma prześliczną kamelię ( fakt, że jest dużo starsza!) która rośnie w zacisznym miejscu za jego domem.
Oj nie kwitną jeszcze wszystkie moje wiosenne kwiaty i krzewy... Tulipany dopiero przecież zaczynają kwitnac a mam jeszcze inne wiosenne kwiatki cebulowe, dopiero widać zaczątki kwiatostanów bzów... Teraz będzie z dnia na dzień więcej kwiatów w ogrodzie... i co za tym idzie, więcej kolorów! Uwielbiam wiosnę!!! :D
Kózki mieszkają na drugim końcu wioski.
(Ja nie posądzam Twojej Pysi o krwiożerczość, tylko wiem jakie kotki maja pazurki... :D :D :D )

Anulko, Nie jestem absolutnie ekspertem ogrodniczym ale obawiam się, że Twojej kamelii było za ciepło. Myślę, że w domu jest zbyt ciepło i zbyt sucho i to wielu roślinom nie odpowiada.
Twoje Kiwi nie może mieć owoców bez "partnera" :lol: :lol: :lol: Zajrzyj do linku podanego przez Markusa, tam są podane dokładne nazwy "chłopców" i "dziewczynek". W/g informacji, które mam na ulotce, liście powinny się przebarwiać od 3 roku a roślina powinna rosnąć szybko. Zalecają zasadzić ją na słońcu, najlepiej od strony południowej lub pd- zachodniej. Może Twoja, w cieniu drzewa, ma właśnie zbyt mało słońca. Do tego jeszcze drzewo czerpie wodę i inne składniki odżywcze z ziemi, a do tego kiciusie, niszczą korzenie... nic dziwnego, że nie bardzo chce rosnąć Twoje kiwi... :? Dziękuję za informacje o kotach, bo sporo ich do mnie przychodzi "w gości". A może okolice korzeni przyłożyć kamieniami , lub czymś podobnym, żeby koty nie mogły się do nich dobrać? :?: :wink:

Edytko, bardzo mi miło słyszeć komplementy pod adresem mojego ogródka. Zdecydowanie dodają werwy do pracy! :D Dziękuję! ;:180
Muszę w takim razie specjalnie zwrócić uwagę na zapach tej róży. Kup sobie tę różę, bo naprawdę warto! Jest piękna i nie sprawia żadnych kłopotów. Róża ta nie musi rosnąc w pełnym słońcu. Moja rośnie od pn.- wschodu, a mimo to pięknie kwitnie i nie choruje. Podobno jak na różę pnącą, nie jest bardzo duża, ale podobno też właśnie gdy ma mniej światła, rośnie wyższa, bo "wyciąga się" do światła.
Jeśli Twoje kiwi rodzi owocki to są dwie możliwości. Albo jest samopylne. Istnieją takie odmiany, chociaż chyba nie wśród tych z ozdobnymi listkami. Albo jest "dziewczynką ". "Kiwi chłopiec" tylko kwitnie i zapyla "kiwi dziewczynkę", ale sam nie rodzi owoców... ;:78 ;:86
I to była lekcja edukacji seksualnej... ;:112

Bardzo dziękuję za wizytę , zarówno Gościom Widzialnym jak i Niewidzialnym!
Buziaki dla Wszystkich! ;:196 :wit
Awatar użytkownika
żaża
200p
200p
Od: 28 lut 2008, o 18:45

Post »

No tak zwykle to się tłumaczy na pszczółkach albo motylkach, ale kiwi też jest jakimś wzorcem ;:333
Mówisz ze Eden nie duża rośnie 8) jak znajdę tamto zdjęcie z gazety to ci podeślę.
Edyta
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Alutko, mozesz kamelii stworzyc osłonę, sadząc za nią, czy tez od strony, z której najczęściej wieją wiatry, jakis duzy krzew albo pnącze przy kratce :D
Nawet jak jeszcze nie wszystkie wiosenne kwiatki Ci kwitną, to i tak wygląda, ze wszystkie :lol:
Zobacz jak wyglądaja teraz rosliny w innych ogródkach. Tylko na Dolnym sląsku i w Szczecinie trochę więcej, ale np. u mnie - nędza :( Większość dopiero wyszło z ziemi,.Dlatego takie widoki, jak z Twojego ogrodu robią wielkie wrażenie. Zwłaszcza, ze masz w ogóle piekny ogród, co juz zostało tyle razy powiedziane, ze moze nie powinnam powtarzać, ale chcę :D
Cieszę się ze pergola nie ucierpiała za bardzo :D

(Pysia prawie nie uzywa pazurków, chyba, ze w obronie słabszych ) ;)
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Witaj Alu !
Przyszłam znowu do Twojego ogrodu i nie mogę wyjść Obrazek z zachwytu.
Tak bym chciała aby i u mnie tak już było, ale niestety trzeba mi jeszcze poczekać :cry:
Patrząc na takie urocze zakątki to aż krew szybciej krąży i nabiera się większej ochoty do życia.
A Bobik jak zwykle - przed obiektywem.

Obrazek
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Witaj Alu

Wpadłam i ja wieczorkiem, aby nacieszyć oczy Twoim uroczym ogrodem ;:15
U nas powolutku wszystko się gramoli, podglądamy każdy maleńki kwiatuszek a u Ciebie tyle wspaniałości.
A najbardziej zaskoczyła mnie kwitnąca róża ;:111
Pozdrawiam, Halina
Awatar użytkownika
Fleur 78
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

żaża pisze:No tak zwykle to się tłumaczy na pszczółkach albo motylkach, ale kiwi też jest jakimś wzorcem ;:333
Mówisz ze Eden nie duża rośnie 8) jak znajdę tamto zdjęcie z gazety to ci podeślę.
Ja tego nie mówię, Edytko, ja powtarzam, co gdzieś wyczytałam. Sama nawet nie potrafię ocenić, bo nie bardzo mam porównanie. :roll: Ale zdjęcie chętnie obejrzę! Przy okazji porównam z moim. :D

Izuniu
, niestety nie bardzo mogę, bo ta kamelia rośnie prawie przy samej bramie, dominują wiatry z zachodu i pd- zach, a od tej właśnie strony nic już nie mogę posadzić, bo nie dałoby się wjechać samochodem. Może w przyszłości, j, będzie ją trochę chronił rosnący w pobliżu krzak bzu, ale zimą, bez liści, nie będzie chyba najlepszą osłoną ... :? Izuniu, ja zaglądam do innych ogrodów, ale mnie się wydaje, ze tam też już kwitnie sporo kwiatków... Tak czy siak, to teraz wszystko potoczy się bardzo szybko. Zawsze tak jest na wiosnę... Ja też się cieszę, że pergola nie ucierpiała, ale jeszcze bardziej się cieszę, że nie ucierpiały wiciokrzewy, które się na niej opierają... Bardzo mi miło słyszeć Twoje komplementy... Dziękuję! ;:32
Izuniu, ja nie jestem genetykiem, ale może Pysia ma wśród przodków... boksera, bo one też bronią słabszych... ;:112 Przyznasz, że jest to cecha bardziej psia niż kocia... :D Mimo wszystko, ta cala debata o drapaniu, to takie małe nieporozumienie... Zaczęło się od tego, ze chciałam przekazać drapanko dla Twojego kotka... i tak dalej, aż wyjaśniłyśmy sobie, ze kotki wola pieszczotki a pieski drapanko a potem, kiedy Ty przekazałaś pozdrowionka od Pysi dla Bobika, ja powiedziałam, że dobrze że nie przekazujesz drapanka ( bo kocie pazurki sa ostre...) Ale się skomplikowało... ;:112 ;:112 ;:112

Gabrysiu
, cieszę się, że przyszłaś i jeszcze bardziej się cieszę, że nie możesz wyjść ( z zachwytu...)

Ulinko, ta róża (różowa) to z zeszłego roku... spójrz na datę na zdjęciu... Zamieściłam ją tylko, żeby pokazać Edytce. Chyba, że masz na myśli kamelie (czerwone)... Dziękuję, że do mnie zajrzałaś ! ;:109

Widzę, że trochę się towarzystwa nazbierało, więc może by tak po piwku...?

;:136 ;:136 ;:136
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”