Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod dębami cz.14 - róże wspominać będę

Post »

Witaj, Wandeczko!
Stanowczo protestuję przeciwko stwierdzeniu Justi, jakoby Avalon był różą specjalnej troski. Jest moją fascynacją od samego początku, tj. od marca 2012 roku. W tzw. międzyczasie dokupiłam jeszcze dwa egzemplarze. Rosną w mojej piaszczystej glebie, dwa w pełnym słońcu, trzeci w półcieniu (temu chyba też lepiej byłoby w słońcu). Rosną bez łaski, traktowane są jak sto pozostałych róż, ani lepiej, ani gorzej, a kwitną zachwycająco!
Nie bardzo rozumiem, dlaczego Wam się ta róża nie spisuje ;:218.

Serdeczności - Jagi
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Haha,
Jagódko, ja tylko powtarzam za szkólkarzem ;:oj pozostaje Tobie cieszyć się, że niekoniecznie 'Avalon' musi być kapryśnicą ;:173 Szczęściara ;:196
Hmmm, sama nie wiem, co w tym momencie myśleć. ;:173
Pozdrawiam
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Justi ;:196 , nie wiesz? Kochać tę różę, kochać ;:97 !!!

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Wandziu polecam ogródek Georginia /Aliicji zwróć uwagę na ciemne wiosenne przyrosty
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=41&t=75553
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mati, od razu kilka wymieniłeś swoich ulubionych. No tak, wiem, że trudno jest nam wybrać tylko jedną odmianę i właściwie co roku inna róża wydaje nam się najpiękniejsza :D
Justynko i Jagulko, wiedziałam, że Jagi zaprotestuje, wiedziałam. Zdaję sobie sprawę, że czasem Avalon zachwyca i owo CZASEM odbywa się między innymi u Jagi. I to na piaszczystej ziemi, takiej jak moja ;:oj No nic, trzeba będzie zacząć lepiej podkarmiać tę różycę, to może coś z niej w końcu uzyskam. :uszy
Taruniu, bylam u Ali, zapytałam, może czegoś się dowiem :) Żałuję teraz, że nie obfociłam tej mojej róży ze wszystkich stron. ;:219
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Już myślałam że będzie tylko o różach , bardzo je lubię oglądać u innych, ale widzę że i inne roślinki pokazujesz.
Muszę poprosić Anię11 o linka do tych lampek na które zbiera butelki po oliwie.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wandziu ja kiedy tylko zauważę ich działalność to nakrywam to miejsce wiaderkiem.
Za jakiś czas jest tam już całe gniazdo a to nie trudno wyprowadzić.
Zawsze są tam jajeczka a mrówki się nimi troskliwie zajmują, i jest ich tam mnóstwo.
Podrywam wtedy łopatą ostrożnie całość i wysypuję na kompost.
Reszta mrówek jaka zostanie w tym miejscu się rozproszy w poszukiwaniu gniazda i przynajmniej na jakiś czas jest spokój.
Z grządki bezpośrednio chyba się nie da, chyba żeby usypać ścieżkę z cukru albo miodu, który mrówki uwielbiają, ale tego nie próbowałam jeszcze.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jolu, pokazuję też inne roślinki, bo w końcu nie samą różą człowiek żyje :D Zazdroszczę wam spotkania, oj jak strasznie zazdroszczę ;:224
Kogra, no genialne Grażynko, po prostu genialne! Tak będę robić. Dzięki kochana ;:196 A jakie to proste i humanitarne...

Przechodzimy dzisiaj do literki B

Ballerina. Oj, ta to jest fajna ciekawa róża. Czasem nawet nie wygląda na różę. Moja córka gdy przyjechała i chodziła sobie po ogródku, zapytała mnie: "Mamo, a to też jest róża?". Ta piżmowa parkowa odmiana ma drobne kwiatuszki ułożone w wielkie kiście. Krzaczek jest rozłożysty i szybko rozrasta się w prawdziwy krzew. Osiąga 1,5 metra wysokości. Powtarza kwitnienie kilkakrotnie. Plamistość - u mnie łapie, ale nie za dużo. Mam ją dwa lata, a już widzę, jak się wdzięcznie rozpiera na boki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Baronesse. Ciemnoróżowa rabatówka o błyszczących ciemnozielonych listkach (Tantau). Wysokość ok. 70 cm, szczupła. Kupiłam ją jako filarową witalną odmianę o wysokiej zdrowotności. I taka właśnie jest. Prosta, solidna, sztywne pędy, nie kaprysi. Rośnie i długo kwitnie bez żadnych ceregieli. Powtarza.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Berleburg. Ta kompaktowa rabatówka w sumie jest bardzo podobna do Baronesse. Bo i kolorem ją przypomina, wzrostem i zdrowotnością, tylko układ płatków inny. Świetna odmiana.
Obrazek
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

Wandziu, melduję się jako nowy gość i gratuluję pięknego, pełnego kwiatów ogrodu ;:180 Od razu Twoje ścieżki złapały mnie za ;:167 bo u Ciebie klimaty, które lubię najbardziej :D Czuję , że trafiłam na pokrewną duszę :heja Tulipany i róże - oj, to to, co kocham ;:167 potem różaneczniki, piwonie i lilie, ale już trochę mniej... a potem - cała reszta :D Tak mi się teraz wydaje, chociaż jak patrzę na kępy lawendy, to też stwierdzam, że są bosko piękne, kule hortensji - dostojnie eleganckie itd. Wymieniać można bez końca ;:108 Poczytałam z uśmiechem o Twoich początkach tulipanowej manii, kiedy chciałaś wszystko i kupowałaś po 5 szt. Hi, hi, ja robiłam dokładnie tak samo :wink: Teraz sadzę po więcej sztuk i faktycznie efekty są znacznie lepsze. W ubiegłym roku zaczęłam eksperymentować z zestawieniami różnych odcieni tego samego koloru - dla mnie efekt ekstra. W tym roku spróbowałam na większą skalę - co wyjdzie, wiosna pokaże ;:65 Ciekawa jestem jakie tulipany posadziłaś tej jesieni? O różach napiszę w następnych postach, bo teraz jestem na fali tulipanowej - mam jeszcze 160 cebul do wsadzenia, kupionych z przeceny ;:oj Czekam na czwartek i temperatury na plusie ;:65
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

Dopisałam Lions Rose do listy; zobaczymy wiosną, jak ta lista będzie wyglądać ;:14 .
Może ktoś robił analizę róż pod względem wielkości kolców - mnie by się przydała, to może psy by się 'odczepiły' od rabaty i jej nie 'spulchniały' co chwilę ;:185 . Baronesse jest śliczna, nie sądziłam, że rabatówki mają tak pełne kwiaty.
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Witaj
Ballerina to ciekawie wyglądająca róża. Czy ma duże wymagania? U mnie ziemia raczej kiepska i zakwaszona. Najlepiej rosną takie póldzikie róże podebrane ze starych wiejskich ogródków. O wyszukanych nie mogę marzyć. Kilka razy próbowałam i za każdym razem klęska :(
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

No balerina jest wyjątkową i jedyną rozą w swoim rodzaju ;:138 a baronesse ma taki jaskrawy kolor akurat do mojej ogródkowej norki :lol:
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Wandziu, wpadam z rewizytą i uświadamiam sobie, że ja już byłam w twoim ogrodzie..jako skrytoczytacz :oops: Jeszcze nie miałam konta na FO, a już wzdychałam i podziwiałam twoje romantyczne zakątki ;:108 wracam więc i zapisuję sobie, żeby nie zgubić..
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Elwi, co za miłe odwiedziny! Cieszę się, że do mnie trafiłaś z rewizytą. Przyznam, że czekałam z niecierpliwością :oops: Tulipany i róże, mówisz. Tu się zgadzam absolutnie, ale ja jeszcze do swoich ulubionych dołączyłabym hortensje, liliowce, żurawki, jeżówki i trawy. Lilie też kiedyś bardzo lubiłam, ale od chwili gdy robal zjadał mi wszystkie pąki, pozbyłam się ich. Muszę zrobić przez parę lat kwarantannę, aż robal się wyniesie i zapomni. Co do tulipanów to bardzo fajny eksperyment przeprowadzasz. Tylko że trudno zgrać kwitnienia różnych barw. Ale efekt okazuje się świetny. Masz jeszcze tyle cebul do wysadzenia :!: Ojej, u mnie już ziemia zamarznięta, więc nie wetknęłabym ani jednej cebulki. W tym roku posadziłam następujące odmiany:
DEL PIERO
MOUNT TACOMA
WHITE PARROT
GREEN WAVE
BEAUTY QUEEN
SUPPER PARROT
HEMISPHERE
MASCOTTE
AGRASS WHITE
FANCY FRILLS
PRINCESS IRENE
AMERICAN DREAM
DOUBLE BEAUTY OF APELDOORN
PURISSIMA

Pewnie masz wiele z nich, bo część jest kupiona w Biedronce. :D Purissimę i Parroty już miałam, ale teraz dosadziłam, bo udało mi się kupić taniutko w przecenie, a wiosną cudne były. Wiesz, że teraz, gdy to wszystko Ci wymieniłam, to aż się sama dziwię, że tyle się tego nazbierało :shock:

Pulpa, no nie, chyba takiej analizy róż w aspekcie kolców to ja nie widziałam :lol: Ale ja mam dwie takie róże, które są strasznie kolczaste. Swany i Excelsia. Za każdym razem gdy koło nich przechodzę, znajdą sposób, aby mnie dziabnąć. One są pnące. Nie wiem Aniu, co Ci radzić. Może jakieś obrzeże z niskich berberysów?
Jeśli chodzi o kwiaty rabatówek, to u bardzo wielu z nich można spotkać pełne, misterne kwiaty ;:108

Żanka, to masz dokładnie taką ziemię jak moja. Piaszczysta i zakwaszona. óże akuat lubią lekko kwaśną glebę, ale piasku to niestety niebardzo. Ja dodaje gliny do dołków podczas sadzenia. Ballerina jednak rośnie u mnie wspaniale i to od momentu zakupu. Spróbuj, może i u Ciebie się nada :)

Mati, no faktycznie Baronesse jest zdecydowanie jaskrawa. Ja tam co prawda wolę bladawce, ale jeśli koło nich znajdzie się jakaś mocniejsza w kolorze, to tylko ładnie podkreśli ich urodę.

Nifredil, oj Sabinko to bardzo się cieszę, że Cię zachęciłam do jawnej wizytki. Widziałam u Ciebie piękne zdjęcia pięknych róż. Już samo to wystarczyłoby do oglądania Twojego wątku. A przecież masz także wiele innych roślin ładnie sfotografowanych. Fajnie, że sobie pogadamy zimową porą i może też jeszcze później, gdy wreszcie doczekamy wiosny.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Bonica. Dla mnie ta róża jest zagadkowa i irytująca. Przez dwa lata rosła jako tako, można powiedzieć, że kompaktowo. Ale potem zupełnie nie potrafiłam jej okiełznać. Powypuszczała długaśne baty we wszystkie strony. Jest okropnie niesforna i nie da się jej ufomować. I mam ją teraz ni to jako pnącą, ni jako pienną. Sama nie wiem, co robić i jak ją prowadzić. Czytałam coś o niej, że taka niegrzeczna, ale żeby aż tak... Mogłabym wiosną ściąć nisko, ale prawdę mówiąc, taka pnąco-pienna też mi w tym miejscu odpowiada. Właściwie kwitnie już tylko górą, a z dołu zrobiła się łysa. Jak z nią sobie dać radę? Wie może ktoś?

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”