tara - oaza marzeń cz.4
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: tara - oaza marzeń cz.4
W zeszłym sezonie nie miałam aksamitek (coś nie wzeszły) , a ślimaków golasów zatrzesienie. To raczej nie aksamitki je przyciągają .
Jak tam Aniu, woda już z ogrodu zeszła ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
...ja też miałam aksamitki i nigdy śliskie do nich nie przychodziły...
..zawsze myślałam że je odstraszają..
..u mnie śnieg to może nie zmarzną roślinki ...straszą nocnymi mrozami...
..zawsze myślałam że je odstraszają..

..u mnie śnieg to może nie zmarzną roślinki ...straszą nocnymi mrozami...

dziwne... mnie ślimaki zawsze siewki aksamitek wcinają... te małe bez skorupek... może to i od aksamitek zależy... ja sieje wąskolistną co ma drobniutkie kwiaty. Ale potem jak aksamitki podrosną to nie widać na nich zniszczenia... może jak są już wyrośnięte to więcej aromatu wydają i odstraszają ślimaki, a jak małe i jest wiosna to ślimaki jedzą co wlezie 

- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
u mnie też nie wzeszły, ale prawdopodobnie ślimaki zżarły nasiona i to najgorsze te golasy, coś w tym jest,AAleksandra pisze:W zeszłym sezonie nie miałam aksamitek (coś nie wzeszły) , a ślimaków golasów zatrzesienie. To raczej nie aksamitki je przyciągają .
snowflake chyba ma rację jak podrosną to im nie smakują, gdzieś ten aromat im ucieka, ale jak popikowałam małe wieczorkiem rano już czysto
ślimaki raczej trzymają się w ziemi to dlatego Halinko omijają glinę szerokim łukiem ale znajdują i tak hosty myślę, że to dla ich niezłe żarło, to m.in.dlatego ja nie przepadam za hostami, szkoda mi jak widzę takie pozżerane,
Jadziu szukamy dalej nowin, zjemy beczkę soli i tak wszystkiego nie będziemy wiedzieć
pozdrawiam cieplutko i zapraszam
ale ze mnie ofiara byłam w ajencji PKO kolo nas i doładowałam telefon za 50 zł, ale widać komuś czekam na sms, myślę w poniedziałek będę reklamować a tu patrzę a ja podałam zły nr zamiast 3 podałam 7, kwitek wsadziłam jak nigdy do kieszeni bo od razu wyrzucam

- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
No to wyjaśniła się sprawa z moimi niewykiełkowanymi aksamitkami. W tym sezonie trzeba będzie je podhodować i już takie śmierdziuszki poflancować.
A przyjmą reklamację w agencji PKO ? Możesz ewentualnie zadzwonić do tego ,co mu doładowałaś telefon i grzecznie poprosić o doładowanie Tobie w tej samej kwocie. A jak ten ktoś nie ma telefonu na kartę, tylko na abonament ?
A przyjmą reklamację w agencji PKO ? Możesz ewentualnie zadzwonić do tego ,co mu doładowałaś telefon i grzecznie poprosić o doładowanie Tobie w tej samej kwocie. A jak ten ktoś nie ma telefonu na kartę, tylko na abonament ?
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Taruniu, zgadzam się, że aksamitki to ładne i bardzo wartościowe jednoroczne kwiatki :P Powiem więcej - ja uwielbiam ich zapach i lubię sobie urwać listek, albo kwiatek, rozetrzeć go w dłoniah i "podwąchiwać"
U mnie dzisiaj zimno, ale ani grama śniegu...Za to słoneczko pięknie świeciło cały dzień

U mnie dzisiaj zimno, ale ani grama śniegu...Za to słoneczko pięknie świeciło cały dzień

- Zabeczka101059
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Ja też w zeszył roku nie miałam aksamitek i myślałam że to wina nasion
a to może te ślimory
teraz muszę podsiać w donicach
Tatuś miłej i cieplutkiej niedzieli

a to może te ślimory

Tatuś miłej i cieplutkiej niedzieli

- Alionuszka
- Od: 16 cze 2009, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie aksamitki są przysmakiem ślimaków,zarówno jak ostróżki,szałwie,agastache,i inne .
Co do szkodliwości Tui na róże nie słyszałam,wiem tylko ,.że jałowce są żywicielem rdzy gruszy...czyli gdy grusza choruje ,to jałowce trzeba by było opryskać ,albo wykopać...

Co do szkodliwości Tui na róże nie słyszałam,wiem tylko ,.że jałowce są żywicielem rdzy gruszy...czyli gdy grusza choruje ,to jałowce trzeba by było opryskać ,albo wykopać...
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Ogródkowe rozmaitości
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ANIU w ubiegłym roku kupiłam sadzonki aksamitek fajnie wyrośnięte a na drugi dzień miałam tylko slad po nich a na niektórych sterczace badylki . Czytałam również ,że małe begonie odstraszają slimaki te mi również pożarły . Gorczyca miała je odstraszać a ona je przyciągała
. Jedynie sól działa na nie jednoznacznie lecz to nie humanitarne 

- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jadziu , tylko sól roślinkom też nie służy 

- tara
znalazłam coś jeszcze ciekawe czego nie lubią ślimaki:
Podlewać ogród rano, bo robiąc to wieczorem, tworzymy ślimakom idealne warunki do żerowania.
Spulchniać glebę i przesuszać ją, ponieważ jaja i młode ślimaki źle znoszą brak wilgoci. Warto też spulchnić glebę po pierwszych przymrozkach i pozostawić
nierozgrabioną. Chłód zniszczy jaja ślimaków złożone w szczelinach i jamkach.
Sadzić rośliny, których ślimaki nie tolerują, na przykład bez czarny, płomyk wiechowaty (floks), krwawnik pospolity, nasturcję wielkokwiatową, orlika pospolitego, parzydło leśne, macierzankę piaskową, wilczomlecze, bieluń dziędzierzawę, a na grządkach warzywnych majeranek, gorczycę białą, hyzop lekarski, szałwię lekarską, tymianek właściwy, cebulę i czosnek. Na grządkach między roślinami warto też rozkładać gałązki bzu czarnego, wrotycza i krwawnika.
naokoło grządek?
... warto posadzić rośliny odstraszające ślimaki. Orlik pospolity świetnie się sprawdza, dobre efekty daje również czosnek, cebula i gorczyca. Takie rośliny najlepiej posadzić wzdłuż grządek tworząc w ten sposób zaporę.
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... _i_choroby
Zaskoczona jestem Orlik pospolity dziewczyny kto ma u siebie orliki bo ja uboga, więc trudno mi się wypowiadać
Podlewać ogród rano, bo robiąc to wieczorem, tworzymy ślimakom idealne warunki do żerowania.
Spulchniać glebę i przesuszać ją, ponieważ jaja i młode ślimaki źle znoszą brak wilgoci. Warto też spulchnić glebę po pierwszych przymrozkach i pozostawić
nierozgrabioną. Chłód zniszczy jaja ślimaków złożone w szczelinach i jamkach.
Sadzić rośliny, których ślimaki nie tolerują, na przykład bez czarny, płomyk wiechowaty (floks), krwawnik pospolity, nasturcję wielkokwiatową, orlika pospolitego, parzydło leśne, macierzankę piaskową, wilczomlecze, bieluń dziędzierzawę, a na grządkach warzywnych majeranek, gorczycę białą, hyzop lekarski, szałwię lekarską, tymianek właściwy, cebulę i czosnek. Na grządkach między roślinami warto też rozkładać gałązki bzu czarnego, wrotycza i krwawnika.
naokoło grządek?
... warto posadzić rośliny odstraszające ślimaki. Orlik pospolity świetnie się sprawdza, dobre efekty daje również czosnek, cebula i gorczyca. Takie rośliny najlepiej posadzić wzdłuż grządek tworząc w ten sposób zaporę.
http://pl.wikibooks.org/wiki/Ekoogrodni ... _i_choroby
Zaskoczona jestem Orlik pospolity dziewczyny kto ma u siebie orliki bo ja uboga, więc trudno mi się wypowiadać
- lora
..a ja wyczytałam żeby wystawiać na wieczór poidełka z piwem.... podobno lubią piwko te śliskie....
..albo rabaty wapnem obielać...może coś w tym jest...
..podlewać ogród rano ale kto to robi...

..albo rabaty wapnem obielać...może coś w tym jest...

..podlewać ogród rano ale kto to robi...

- tara
każdy sposób musimy sprawdzić a piwo to prawda
http://www.porady.co.pl/zwalczanie_kretow_i_nornic.html
http://www.porady.co.pl/zwalczanie_kretow_i_nornic.html
- lora
Aniu
mam widziałam ogromne kretowiska było troszke spokoju a teraz oj oj...
...muszę znowu nalewkę zrobić z czosnku i powlewam do środka a nawet z cząstkami czosnku...a może spróbuję wody z śledzi....
..dzięki za link...
...dobrej nocki...

...muszę znowu nalewkę zrobić z czosnku i powlewam do środka a nawet z cząstkami czosnku...a może spróbuję wody z śledzi....

..dzięki za link...
...dobrej nocki...

- tara
no i po ptokach, nie pojadę podpatrywać morsów, wczoraj podłapałam coś bo w nocy dreszcze, zimno najgorsze, że jutro idę na ważne badanie M japą rusza.....a mówiłem, po co ci było łazić, plądrować i szukać skarbów ....................
co wejdę do ogródka wszędzie wielkie sadzenie, sianie a parapety skrzypią ale dzielnie znoszą ciężary, ja chyba rozpocznę w środę, posadziłam tylko canny, wysiałam clematisy.
u nas dziś mróz i zimny wiatr, miłej niedzieli
co wejdę do ogródka wszędzie wielkie sadzenie, sianie a parapety skrzypią ale dzielnie znoszą ciężary, ja chyba rozpocznę w środę, posadziłam tylko canny, wysiałam clematisy.
u nas dziś mróz i zimny wiatr, miłej niedzieli