Działka z widokiem i co dalej?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka z widokiem i co dalej?

Post »

Agness u mnie padało gdzieś do 15-tej :roll: Wróciłam z pracy, a tu pogoda wymarzona do pracy ;:108 Nawet bluzeczka bez rękawów była niezbędna, bo ciepło dosyć. Praca prawie do 20-tej, oj dobrze ;:108
Dorotko, z tym tempem zarastania, mam nadzieję nie miałaś na myśli chwastów :lol:
Tak było jeszcze 22.06.2010
Obrazek

No tak, jak wszystko zrobione można na leżak :lol: a ja do pracy.

Andrzej, nawet pomału się wypogodziło i dobrze :tan
Anetko, Marcie też najbardziej podoba się skarpa ;:224 myślałam, że to te żurawki i hosty ;:108 Ale .... dzisiaj cyknęłam kilka fotek z góry :uszy Może być?
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłko, o które zdjęcie chodzi ??? bo nie wiem obok, którego słonecznika :?

Dzisiaj jeszcze wracajac do fotek porównawczych ;:224
pinus mugo Ophir 6.06.2010
Obrazek

i koniec lipca
Obrazek
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie chwasty? U ciebie chwasty chyba mają wstęp wzbroniony :)
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oj a ja dostrzegłam różaneczniki piękne zdrowe i z przyrostami och jak ja na nie choruje.Jak zakwitną będzie cudnie .Od kiedy je masz ?
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Jolu, masz dużo pięknych, unikalnych roślin, ale nawet aksamitki, choć pospolite, pięknie się komponują z tymi unikatami.
A ja w tym roku nie zdążyłem ich wysiać.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko, chciałabym, żeby to słyszły moje okoliczne chwasty ;:108 słyszycie :?: U mnie z trzech stron nieużytki, więc się sieje niesamowicie. Ostanio zauważyłam wzmożony wzrost pokrzyw, ależ nam łapki pokłute ;:14 i do tego kolejny wysyp winniczków ;:224 ile ja ich dzisiaj wyrzuciłam z działki.
Dobrze, że hosty z drugiej strony domu i tam jakoś jeszcze nie dotarły te szkodniki :tan
Gosiu, różaneczniki mam od wiosny, ponoć bardzo ciężko je utrzymać na naszej wapiennej glebie ;:224 Zobaczymy.
Romku, masz rację ;:108 aksamitki bardzo popularne, ale jednocześnie najlepiej znoszące niesprzyjające warunki, najdłużej kwitnące, najtańsze i najmniej wymagające zachodu, zważywszy wysiew nasionek do gruntu, jak było u mnie. Oj chyba pozostaną na tym miejscu jakiś czas, dodatkowo zniechęcając mojego psa do hasania po rabacie, bo po cóż przeskakiwać, jak można dookoła obiec :;230
Atrakcyjnych i unikalnych roślinek mam kilka, ale to jeszcze nie koniec :;230 poszukiwania trwają :tan
Awatar użytkownika
gosia07
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2009, o 20:55

Post »

Jak od wiosny tak wyglądają to nie jest im na pewno źle.Ile masz krzaczków? Ja w tym roku uśmierciłam azalie ale druga żyje.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

strasznie podobają mi się takie skarpy, mają swój urok jak jedziemy do wnuczki to mijam właśnie taki domek.
Aksamitki to takie ponad czasowe i bezproblemowe roślinki u mnie jednak od dwóch lat coś nie chcą ze mną współpracować ślimaki są szybsze., a co to kwiatek na 3 fotce, taki delikatny patrzy z góry na żurawkę ;:108
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu mam trzy wysadzone krzaczki, jeden zmarniał, więc wykopałam do donicy. Pienne rh padło po zimie ;:223
Taro, czyżby chodziło o dziwaczka ;:224 cofnij sie kilka stron wstecz, tam są zbliżenia, a krzaczory, bo tak trzeba napisać ;:108 tez z wysiewu.

Mam jeszcze jedną fotkę, którą zatytułowałabym "Jak się rodzi kwiat :roll: "
Obrazek

Kolejne róże
Pastella
Obrazek

Westerland
Obrazek

Liliowiec Stella d'Oro znów kwitnie
Obrazek

Kobea po raz kolejny
Obrazek

Obrazek

a na koniec obiecane kiedyś zdjęcie mojego perskiego króliczka :tan wcinającego świeżutką ogródkową marchewkę :uszy
Obrazek
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

późne lato ;:3
Obrazek

Kochanie to dziwaczek? jeśli tak to napisz mi coś więcej,
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Rybkaa
200p
200p
Od: 15 lip 2010, o 15:05

Post »

jejku jaka piekna ta kobea :D a lista chciejek rosnie i rośnie
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

pamelka pisze: Mam jeszcze jedną fotkę, którą zatytułowałabym "Jak się rodzi kwiat :roll: "
Obrazek
Niesamowite :!: Zdradź, proszę, imię tego cuda ;:180
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Jolu no nareszcie doczekałam się fotki króliczka - jest śliczny. Czy on ma długą sierść?
Ale fajny -przebarwiany.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Anula1213
200p
200p
Od: 31 lip 2009, o 08:26

Post »

Piękna kobea, moja jeszcze nie kwitnie - chyba się nie doczekam fioletowych kwiatów.
Pozdrawiam. Aneta

Trudne początki
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Taro, to jest właśnie wysiewany wprost do gruntu, chyba pod koniec maja dziwiaczek. Pozwole sobie zacytować za "Wymarzonym ogrodem":
"Dziwaczek jalapa jest rośliną jednoroczną z rodziny dziwaczkowatych Nyctaginaceae. Pochodzi z Meksyku. Jego pędy osiągają 70?80 cm wysokości, są rozgałęzione od nasady, grube i sztywne, a liście jajowate i zaostrzone.

Dziwaczek kwitnie od połowy VII do końca VIII. Rozpoczyna kwitnienie, gdy większość roślin jednorocznych jest już w pełni kwitnienia. Kwiaty maja lejkowaty kształt, są białe, żółte lub czerwone, skupione w kątach górnych liści. Otwierają się około godziny 16.00, kwitną jedną noc wydając miły zapach i przekwitają rankiem następnego dnia.

Dziwaczek wymaga gleby żyznej i wilgotnej oraz słonecznego stanowiska. Sadzi się go na rabaty lub w grupach, rzadziej stosuje się go na kwiat cięty. Podczas suszy należy go podlewać. Aby kwitł obficie, trzeba dokarmiać go co 10?14 dni.

Rozmnażany jest przez nasiona lub przez podział bulwiastych korzeni. Nasiona wysiewa się w połowie marca do ciepłego lub półciepłego inspektu, w kwietniu do inspektu zimnego. Na miejsce stałe rośliny wysadza się w drugiej połowie maja w rozstawie 50 x 50 cm. Korzenie bulwiaste dzieli się podobnie, jak bulwy dalii. Karpy wykopuje się jesienią, zimą przechowuje w miejscu zabezpieczonym od mrozu, a przed wysadzeniem na miejsce stałe ? dzieli. Kwitną wtedy wcześniej i bardzo obficie."
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rybkoo, nie ma żadnego problemu, zakup nasionek, wczesną wiosna wysiew do doniczek (bo nasiona duże i szybko rosną) a potem do gruntu z nimi :tan
Gorztko, oczywiście jest to canna z pięknymi liśćmi, po mojemu to Durban ;:108
Reniu, on ma długaśną sierść, a najdłuższą za uszami :lol: jak się go odpowiednio uczesze, to robi się taki diabełek :tan No niestety chyba miniaturki prawdziwej z niego nie będzie ;:224 a może przekarmiony :? I właśnie im większy, tym sierść i uszy wydają się krótsze. Jak był malutki, był kulką siersci z długaśnymi uszami.
Aniu, a może późno siałaś? W tym roku pogoda niezbyt sprzyjajaca dla kobei, a u mnie dzisiaj taki wiatr, że zdmuchnie wszystkie kwiaty chyba ;:224 No i mam problem z fotografowaniem, bo kobea rośnie na stronie południowej i kwiaty obracaja się do słonka, czyli za siatką jest ich najwięcej. Udało mi się zrobić kolejną fotkę, na której widać jeszcze wiele pąkó, a jest to tylko część roślinki
Obrazek

naraszcie, choć jednym tylko kwiatem zakwitła ketmia (uchwycone pomiędzy porywami wiatru ;:224 ), sąsiadki jakoś dłużej się namyślają
Obrazek

rozkwitają kolejne pąki jeżówek, podczas, gdy inne to już jeże :roll:
Obrazek

Na koniec chciałam dodać, że zdjęcia wykonane dzisiaj podczas porannego obchodu ogródka, w szlafroczku, a jakże :lol: z kawusią w garści, bo na szczeście jeszcze nie pada, dosyć ciepło, tylko wiatr bardzo silny, oby nie wyłożył ozdobnych słoneczników, bo czekam na kolejne kwiaty :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”